Anemi, hıçkırık, kabızlık, kasık ağrısı, makatta kanama, sarılık, siyah dışkı, yutma güçlüğü de gastroenterolojik hastalıkların belirtilerdendir. Bu belirtilerin altından farklı hastalıklar çıkabilir. O nedenle gastroenteroloji uzmanlarına başvurmak gerekebilir.
Karın ağrısı, diğer sindirim sistemi rahatsızlıkları ile birlikte deneyimleniyorsa bir gastroenteroloji doktoru ile görüşülmelidir. Böylece karın ağrısının nedenleri araştırılabilir ve bu nedenlere yönelik tedaviler gerçekleştirilebilir.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Kadınlar karın şişliği konusunda hassas hissetmeleri durumunda bir jinekolog veya iç hastalıkları uzmanına başvurmalıdır.
KARIN AĞRISI (ALT KISIMDA) -- İshal varsa ENFEKSİYON HASTALIKLARI veya DAHİLİYE, idrar yollarıyla ilgili şikayetler varsa ÜROLOJİ, vajinal akıntı varsa KADIN HASTALIKLARI, diğer durumlarda GENEL CERRAHİ.
İlgili 45 soru bulundu
Karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve kusma gibi karın organlarını ve gastroenteroloji branşını ilgilendiren şikayetler de öncelikle dahiliye bölümünde değerlendirilir.
Bunlar tıp alanında en çok genel cerrahi, ortopedi, üroloji ve fizik tedavi alanlarını ilgilendirmektedir. Kasık ağrısı sadece erkeklerde değil, kadınlarda da farklı birçok nedenle ortaya çıkabilmektedir.
Karın şişliği ve bu bölgeyle ilgili yaşanan sorunlarda Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji bölümü doktorlarına başvurabilirsiniz.
Ağrının yanında ateş, bulantı, kusma, ishal, kanama, kabızlık gibi yandaş şikayetler varsa, -Karın ağrısı ani başlayıp giderek şiddetlenip geçmediğinde -Ağrı hafif bile olsa çok uzun süren (günler, haftalar süren ağrılar) ağrılarda mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
Gastrointestinal (Mide-bağırsak sistemi) fonksiyon özellikle stresten etkilenir. Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Durduk yere karın ağrısı neden olur? Durduk yere ve aniden başlayan karın ağrısı için öncelikle gıda zehirlenmesi ihtimali düşünülür. Ancak kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, gıda alerjileri, laktoz intoleransı, ve mide virüsü de durduk yere başlayan karın ağrısına yol açabilir.
Normal şartlarda karın ağrısı kısa süre içerisinde kendiliğinden geçse dahi, daha fazla ağrıya neden olmadan hareket edemeyecek kadar şiddetli karın ağrısı olan, hareketsiz oturamayan veya rahat bir pozisyon bulamayan bireyler derhal bir doktora başvurmalıdır.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dahiliye (İç Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Göbek altı hizası altında veya alt karında yerleşen, altı ay ya da daha uzun süredir devam eden, kadın hayatında kısıtlamalara neden olan, adet kanamalarıyla ilişkili veya ilişkisiz olabilen ağrılara kronik alt karın (pelvik) ağrısı denir.
Bağırsak problemi ve rahatsızlığı olan kişiler, gastroenteroloji ve genel cerrahi bölümlerine giderek hastalık hakkında destek ve tedavi görebilir.
Alt karın şişliği, sindirim sorunları (IBS, gaz birikimi), hormonal değişiklikler (adet öncesi dönem), yumurtalık kistleri veya üriner sistem sorunlarından (mesane enfeksiyonları, idrar yolu taşları) kaynaklanabilir. Alt karın şişliği sürekli tekrar ederse uzman bir hekime başvurmak gerekir.
Günümüzde birçok hastalığın ve iltihabın belirtisi olarak karşımıza çıkan “bağırsak gazı” kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle, tedavi edilmesi gereken problemler listesinde yer alan bağırsak gazı ile gastroenteroloji bölümü ilgilenir.
Probiyotik Gıdalar Tüketmek: Yoğurt, kefir gibi probiyotik içeren gıdalar bağırsak sağlığını destekleyerek şişkinlik riskini azaltabilir. Egzersiz: Düzenli egzersiz sindirim sistemini düzenleyebilir ve karın şişkinliğini önleyebilir. Hafif tempolu yürüyüş, yoga veya yüzme gibi aktiviteler önerilebilir.
Sindirim sistemi sorunlarıkişinin kıvrandıran mide ağrısı çekmesine neden olabilir. Mide ve bağırsak enfeksiyonları, sindirim enzimlerinin yetersizliği, gastrit ve mide ülseri gibi rahatsızlıklar şiddetli ağrılara neden olabilir.
Karın bölgesindeki ağrılar hafif veya şiddetli olabilir. Akut karın ağrısı kısa sürede gelişir ve genellikle birkaç saat ila birkaç gün içinde düzelir. Kronik karın ağrısı ise aralıklı yani epizodik olabilir, yani gelip gidebilir. Bu tür ağrı haftalar, aylar, hatta yıllar boyunca mevcut olabilir.
Kronik Karın Ağrısı ve Akut Karın Ağrısı
Kronik karın ağrısı ise altı aydan uzun süren veya tekrarlayan karın bölgesindeki ağrıyı ifade eder. Altta yatan nedenleri daha çeşitli olabilir ve irritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit veya sindirim sistemi hastalıkları gibi kronik durumlarla ilişkilendirilebilir.
Kasık Ağrısında Muayene
Kasık ağrısı nedenleri geniş bir skala oluşturur. Bazen jinekolojik, dahiliye ve genel cerrahi muayenesi tek tek veya birlikte yapılır. Genelde sebep jinekolojiktir. Jinekoloji muayenesinden sonra ,kan , idrar analizleri gerekli ise yapılır.
İdrar yolu enfeksiyonu, rahim ve yumurtalık enfeksiyonları, yumurtalığın kendi etrafında dönmesi, rahmin arka tarafındaki büyük miyomlar da bel bölgesine yayılan kasık ağrılarına neden olmaktadır. Bele vuran kasık ağrılarında ultrason, kan ve idrar tetkikleri yapılarak ağrının nedeni saptanmaktadır.
Kasık Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir? Kasık ağrısı için hangi doktora gidilir sorusunun yanıtı problemin altında yatan nedene göre değişkenlik göstermekle birlikte bu sorunun çözümü için genel cerrahi uzmanı hekimlerden, kadın doğum uzmanı hekimlerden veya üroloji uzmanı hekimlerden yardım alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri