TOKİ Konutları Genelde Tünel Kalıp Sistemiyle Yapılır.
TOKİ tarafından yapılan binaların yıkılmayacağını çünkü tünel kalıp olarak yapıldığını belirten Prof. Dr. Korkmaz "bütün taşıyıcı sistem perde duvarlardan oluşmaktadır. Tünel kalıp yapılırsa binalar depremde yıkılmaz.
Bu sebeple tünel kalıp sistemi ile yapılan binaların katlarında oda duvarlarında kolon ve kiriş çıkıntıları görülmez.
Tünel Kalıp Sistemi, müteahhitin günlük bir döngü içerisinde duvar ve kalıpları dökmesine izin veren bir kalıp sistemidir. Fabrika hızını, kalitesini ve doğruluğunu inşaat alanının esnekliği ve ekonomisiyle birleştirdiğinden modern bir inşaat yöntemi olarak kabul edilir.
Tünel kalıbın dezavantajları: Maliyeti yüksektir. Yüksek miktarda demir ve beton kullanılır. Ölü yükü fazladır bu yüzden yüksek katlı yapılarda kullanılamaz. Mecburi olarak kule vinç ile kurulumu yapılır.
İlgili 26 soru bulundu
Sertaç Tuhta, tünel kalıp sistemlerinin estetik kaygı nedeniyle tercih edilmediğini belirterek, "Tünel kalıp sistemleri depreme karşı daha güvenli. Ancak bu sistem her türlü mimari düzenlemelere olanak sağlamıyor. Mimari projeye, estetiği uygun değil. Bu nedenle çok tercih edilmiyor" dedi.
Tünel kalıbının ilk yatırımı konvansiyonel kalıp sistemlerine göre daha fazla olsa bile, kalıpların bakım görmeden 500 sefer kullanılabilmesinden dolayı nihai maliyetleri tüm sistemlerden ucuzdur.
Tünel Kalıp Sistemi Güvenilir mi? | Depreme Dayanıklı mı? 1999 Marmara Depremi'nde tünel kalıp sistemle yapılmış yapılar diğer yapılara kıyasla oldukça iyi bir dayanım sergilemiştir. Bu örneği de göz önünde bulundurursak bu kalıp sistemi depreme karşı rahatlıkla önerilen ve hızlı üretim imkanı sağlayan bir sistemdir.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
Tünel kalıp sistemde, taşıyıcı duvarlar ve döşemelerin bütün halinde ve tek bir işlemle dökülmesiyle monolitik bir yapı elde edilmekte, depreme ve yangına karşı dayanım arttırılmaktadır.
Tünel kalıp sistemi binalarda perde ve döşeme betonunun birlikte ve günlük döküm esasına bağlı olarak dökülmesini sağlayan bir çelik kalıp sistemidir.
Depremler imar uygulamalarını tartışmaya açarken, taşıyıcı sistem olan perde duvarın (perde kolon) da binaların depreme karşı dayanıklılığını artırdığını gösterdi.
Radye temel depreme karşı en dayanıklı temellerden biridir ve deprem esnasında yapıyla birlikte hareket eder. Ev Gezerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
TOKİ'nin kullandığı sistemde tünel kalıp, radye temel ve yüksek beton dayanımı kullanılıyor. Bütün taşıyıcı sistem perde duvarlardan oluşuyor. Alanında uzmanlar, tünel kalıp olduğu zaman bir binanın yıkılmasının çok zor olduğunu dile getiriyor.
TOKİ konutlarının teslim süresi projeye göre 14 ay ile 30 ay arasında değişmektedir.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye genelinde idare tarafından yaptırılan yapılarda, en düşük C 20 sınıf beton kullanılması zorunluluğunun bulunduğunu bildirdi.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
Yatay mimariyle inşa edilecek konutlar beş katlı. Doğal gaz ve ısı yalıtımın olacağı binaların altında kapalı otopark bulunuyor.
Kaliteli hazır beton, depreme dayanıklı ev yapımında en çok kullanılan ve en iyi sonuç veren yapı malzemesidir. Günümüzde, bütün dünyada en yüksek ve en güvenli yapılarda betonarme kullanılmaktadır.
AVRUPA KONUTLARI - TEM
Depreme dayanıklı tünel kalıp sistemi ile inşa edilmekte olan projenin her detayında, kalite ve işlevsellik bir arada düşünülmüştür.
Çalışmanın sonucunda, bodrum katı tamamen perdelerden oluşan modelde her iki yönde de deprem riskinin en belirgin düzeyde azaldığı ancak yapı maliyetinin buna paralel olarak arttığı tespit edilmiştir.
İşte konuya ilişkin ayrıntılar... Milyonlarca dar gelirli vatandaşın ev sahibi olmasına yönelik inşa edilen TOKİ evleri, 6 Şubat depreminde sağlam kalan yapılar arasında yer alıyor.
Tünel kalıp sistemiyle yapılan özellikle yüksek katlı binalarda daire içinde elektromanyetik alanda yükseklik olduğu belirtilmektedir. Faraday kafesi denilen bu etki sağlığa zarar vermektedir.
Tünel Kalıp Sisteme Ait Binanın Özellikleri
Hesaplarda beton için C30 sınıfı seçilmiştir. Taşıyıcı sistem türü betonarme süneklik düzeyi yüksek perdeli sistem olarak belirlenmiştir.
Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir. Bu hareket de bina yapısında büyük hasar oluşmasını engellemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri