EEG testinde vücuda herhangi bir elektriksel sinyal verilmediği için acı söz konusu olmaz.
EEG testi, teşhis amaçlı tercih edilen bir yöntemdir ve can acıtacak bir yanı yoktur. Hastaya çekim esnasında elektrik verilmez. EEG testi radyasyon yayan bir test değildir ve zarardan çok belirli hastalıkların teşhisinde kullanıldığı için yarar sağlamaktadır.
EEG tetkiki iki şekilde yapılabiliyor. Uyanıklık EEG elektrotların bağlanması şeklinde baş üzerindeki saçlı deriye elektrotların yerleştirilmesi işlemidir. Bu yerleştirme işlemi yaklaşık 15 dakika sürerken çekim işlemi de 30-40 dakikalık sürmektedir.
EEG tamamen ağrısız ve zararsız bir inceleme yöntemidir. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG"de Radyasyon etkisi yoktur ve beyine zarar vermez. EEG çekimi süresince hasta sakin bir şekilde oturmalı veya yatmalıdır.
Yine de uyunamazsa, uzun uyanıklık kaydı değerlendirilir. Mutlaka uykunun görülmesi gerekirse gece uzun kayıtla da uyku EEG'si görülebilir. Uyanık EEG çektirmede uyum sorunlu çocuklarda doğal veya ilaçla uyku sağlanıp sonra EEG kaydına başlanabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Eğer epilepsi hastalığınız varsa flaş ışık nöbetinizi tetikleyebilir veya derin nefes alma sırasında nöbetiniz ortaya çıkabilir. Böyle bir durum olursa endişelenmeyin EEG teknikeri size yardımcı olacaktır. EEG sonuçlar ne zaman çıkar? Sonuçlar aynı gün ya da bir sonraki gün çıkar.
EEG; elektrotların kafa derisine takılması ile yapılan bir işlemdir. Elektrotlar, içinden elektrik akımını ileten kablolardır. Elektrotların saç derisine takılması için “pasta” denilen özel yapışkanlar kullanılır. Bu yapışkanlar yıkandığında saçtan kolayca çıkar.
“EEG sonucu kaç günde çıkar?” merak edilen konulardan bir diğeridir. Bu testin sonuçları aynı gün ya da bir sonraki gün çıkar.
Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. EEG ile akıldan geçen düşünceler okunmaz ve zeka ölçülemez. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG'de RADYASYON ETKİSİ YOKTUR ve zarar vermez.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Elektrotlar, beyindeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için kafa derisine yerleştirilir. EEG, epilepsi, uyku bozuklukları, beyin hasarı ve diğer nörolojik hastalıkların teşhisinde kullanılır. EEG kayıtları, beyin dalgalarının frekansı, amplitüdü ve paterni hakkında bilgi sağlar.
EEG testinde elektrotlar kafa derisine yapıştırılacağı için saçlı derinin temiz olması gerekmektedir. Deri iletkenliğini olumsuz etkileyecek yağ ve kir katmanları olmamalıdır. Testin yapılacağı gün jöle ya da saç kremi gibi ürünler kullanılmamalıdır. EEG testi öncesinde alkol, uyku ilacı ya da sakinleştirici alınmaz.
Sizden bu tür bir inceleme istenmişse randevu saatinizden önceki 18-24 saat boyunca uyumayın. Acil ve zorunlu durumlar dışında EEG incelemesinden bir gün öncesinden itibaren alkol. uyku ilacı ya da sakinleştirici (sedatif, anksiyoloitik) ilaç kullanmayın. İncelemeden önceki 6 saat içinde kahve içmemeniz tercih edilir.
EEG testi nedir ? EEG testi, beyindeki bu elektriksel dalgalanmaların cihaz yardımı ile ölçülmesi yoluyla beyin fonksiyonları hakkında fikir sahibi olunmasını sağlayan bir testtir. EEG çekimi için elektrotlar, pasta adı verilen özel bir yapıştırıcı madde ile saçlı kafa derisi ve bazen iki kulak memesine yapıştırılır.
EEG çekimine gelirken karnınızın tok, saçınızın temiz olması trasenin kalitesini arttırır. Çekim sırasında teknisyenin sizden yapmanızı isteyeceği bazı manevralar (sık nefes alma, göz açma-kapama veya ışık reaksiyonu) olacaktır.
Beyindeki elektrik akımının değerlendirildiği EEG incelemesi öncesinde tok karna olunması, saçların temiz olması ve herhangi bir köpük jöle sürülmemiş olması gerekmektedir.
Uyanık haldeki birinin beyninden çıkan dalga frekansı 8 ve üstü normal kabul edilirken, çocuklarda veya uyumakta olan birinde 7 ve altı normal kabul edilir.
Hem uyku değerlendirilmesinde hem de bazı epilepsi tiplerinin tanısında kullanılan uyku EEG'si de nöroloji biriminde uygulanır.
Çekimin 1 saat boyunca sürmesi ve uykudayken de mutlaka çekim yapılması önemli bir noktadır, bazı merkezlerde bu çekim sadece uyanıkken yapılır ancak başarılı bir sonuç, iyi bir görüntüleme için çekimin uykudayken yapılması önemlidir. Yeni doğan bebeklerde ise mutlaka 1 saatlik uyku çekimi şarttır.
EEG yaklaşık 23 adet küçük denilebilecek elektrodun bir tür jel de diyebileceğimiz bir madde yardımıyla saç bulunan kafa derinize yerleştirilmesi ve bir bilgisayar sayesinde beynin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi şeklinde yapılır.
Erişkinlerde özel bir hazırlık aşaması gerekmemekte saçın bir gün önceden yıkanmış olması yeterli olmaktadır. (Saça sprey, jöle vs. sürülmemesi) Çekim öncesi hasta tok olmalıdır.
Hastanelerde, MSS (Merkezi Sinir Sistemi) problemlerinden doğan hastalıkların teşhis edilebilmesi için nörofizyolojik ölçümler yapan cihazlar bulunur. EEG (Elektroansefalografi), EMG (Elektromiyografi), PSG (Polisomnografi) gibi cihazları uzman hekim denetiminde kullanan kişiye Elektronörofizyoloji Teknikeri denir.
Evde çekilen EEG ile Hastanelerde çekilen EEG arasında kalite ve yapılan işlemler arasında hiçbir fark yoktur. Farklı ortamlarda uyumakta zorlanan, gündüz uyuyamayanlar için hasta evinde daha sağlıklı çekimler yapılmaktadır.
Hastanın bu tür çekime gelmeden önceki gece uykusuz kalması, gerek gündüz uyumasını kolaylaştıracağı, gerek anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için yararlıdır.
öncelikle eeg pastasını kafanızdan hemen temizlemek istiyorsanız bunun en hızlı yolu zeytinyağı ya da asetonu diş fırçası ile pasta sürülen bölgeye uygulamak. eğer aseton kullanacaksanız fazla solumamaya ve gözlerinizden uzak tutmaya dikkat etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri