Hastaya belirli elektrotlar takılarak gece boyu uyutulur ve cihazlar yardımıyla hastada olan anormal durumlar saptanmaktadır. Uyku bozukluklarının teşhisinde hastaya EEG testi(elektroensefalografi) testi de uygulanmaktadır.
EEG testi öncesinde alkol, uyku ilacı ya da sakinleştirici alınmaz. Özellikle testten 6 saat önce kahve içilmemesi gerekir. EEG öncesinde nörofizyoloğun incelemeyi planlayabilmesi için bazı ek bilgiler gerekebilmektedir. Daha önceden yapılmış bazı testlerin sonuçları ve diğer radyolojik incelemeler getirilmelidir.
Yine de uyunamazsa, uzun uyanıklık kaydı değerlendirilir. Mutlaka uykunun görülmesi gerekirse gece uzun kayıtla da uyku EEG'si görülebilir. Uyanık EEG çektirmede uyum sorunlu çocuklarda doğal veya ilaçla uyku sağlanıp sonra EEG kaydına başlanabilir.
Uyku beyindeki anormal elektriksel aktivitenin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Hastanın bu tür çekime gelmeden önceki gece uykusuz kalması, gerek gündüz uyumasını kolaylaştıracağı, gerek anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için yararlıdır.
EEG tetkiki iki şekilde yapılabiliyor. Uyanıklık EEG elektrotların bağlanması şeklinde baş üzerindeki saçlı deriye elektrotların yerleştirilmesi işlemidir. Bu yerleştirme işlemi yaklaşık 15 dakika sürerken çekim işlemi de 30-40 dakikalık sürmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Eğer epilepsi hastalığınız varsa flaş ışık nöbetinizi tetikleyebilir veya derin nefes alma sırasında nöbetiniz ortaya çıkabilir. Böyle bir durum olursa endişelenmeyin EEG teknikeri size yardımcı olacaktır. EEG sonuçlar ne zaman çıkar? Sonuçlar aynı gün ya da bir sonraki gün çıkar.
Uyku esnasında çekilmesi planlanan EEG öncesi hastadan çok az süre uyuması talep edilebilir. EEG işlemi genellikle 30 ila 60 dakika arasında sürer.
EEG, epilepsi, uyku bozuklukları, beyin hasarı ve diğer nörolojik hastalıkların teşhisinde kullanılır. EEG kayıtları, beyin dalgalarının frekansı, amplitüdü ve paterni hakkında bilgi sağlar. Uyandırılmış, uyuyan veya uykuda olan kişilerde EEG kullanılabilir.
EEG Çekimi Sonrasında Saç Temizliği Nasıl Yapılır? Çekim sonrasında peçete ya da ıslak mendille elektrotların takıldığı alanlar silinir. Daha sonrasında ise hasta eve gidince duş alarak saçlarını temizleyebilir.
Beyindeki elektrik akımının değerlendirildiği EEG incelemesi öncesinde tok karna olunması, saçların temiz olması ve herhangi bir köpük jöle sürülmemiş olması gerekmektedir.
“EEG sonucu kaç günde çıkar?” merak edilen konulardan bir diğeridir. Bu testin sonuçları aynı gün ya da bir sonraki gün çıkar.
Hızlı ve derin nefes alıp verme; var olan EEG laboratuvarlarında kullanılan bir uygulamadır. Hasta aç karnına olduğunda hiperventilasyon uygulanırsa değişik bulgular saptanır. Bundan kaynaklı olarak tok karnına yapılması gerekir. Bu uygulama çocuklarda ve erişkin kişilerde yapılabilir.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Sizden bu tür bir inceleme istenmişse randevu saatinizden önceki 18-24 saat boyunca uyumayın. Acil ve zorunlu durumlar dışında EEG incelemesinden bir gün öncesinden itibaren alkol. uyku ilacı ya da sakinleştirici (sedatif, anksiyoloitik) ilaç kullanmayın. İncelemeden önceki 6 saat içinde kahve içmemeniz tercih edilir.
Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. EEG ile akıldan geçen düşünceler okunmaz ve zeka ölçülemez. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG'de RADYASYON ETKİSİ YOKTUR ve zarar vermez.
Erişkinlerde özel bir hazırlık aşaması gerekmemekte saçın bir gün önceden yıkanmış olması yeterli olmaktadır. (Saça sprey, jöle vs. sürülmemesi) Çekim öncesi hasta tok olmalıdır.
Bazı durumlarda 3 saatlik, tüm gece veya 24 saatlik EEG çekilebilinir. BEBEKLERE EEG NASIL ÇEKİLİR? Küçük bebeklerde bebeği hareketsiz tutmak zor olduğu için EEG incelemesi her zaman uykuda yapılır.
Bu işlem can yakmaz. Hastaya asla elektrik verilmez.
Beynin biyoelektrik faaliyetleri EEG ile ölçülebiliyor. Beyin görüntüleme depresyon ve panik bozukluk başta olmak üzere pek çok psikiyatrik hastalığın biyolojik boyutu hakkında bilgi verebiliyor.
EEG beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel işlemlerin uyanıklık ve uyku halindeyken kağıt üzerine beyin dalgaları şeklinde aktarılması işlemidir. Epilepsi, sinir hastalıkları, baş ağrılarının sebeplerini araştırma, beyin fonksiyonlarının analiz edilmesi gibi durumlar için EEG gereklidir.
EEG, nörolojik bozuklukların teşhisi ve takibi için sıkça kullanılır. Epilepsi, uyku bozuklukları, beyin yaralanmaları, beyin tümörleri ve diğer nörolojik hastalıkların teşhisi için EEG'ye başvurulabilir. EEG ayrıca beyin fonksiyonları ve aktiviteleri hakkında bilgi edinmek için de kullanılır.
Hem uyku değerlendirilmesinde hem de bazı epilepsi tiplerinin tanısında kullanılan uyku EEG'si de nöroloji biriminde uygulanır.
Elektrotların saç derisine takılması için “pasta” denilen özel yapışkanlar kullanılır. Bu yapışkanlar yıkandığında saçtan kolayca çıkar.
Yeni doğan bebeklere dahi çekilebilir nitelikte zararsız bir yöntemdir. EEG vücuda. EEG'nin yan etkisi yoktur. Yeni doğan bebeklere dahi çekilebilir nitelikte zararsız bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri