Uyku testinde diğer testlere ek olarak EEG kaydı da kullanılmaktadır. Beynin elektriksel aktivitesi kaydedilerek, uyku ve uyanıklık, uykunun evreleri, uykuda ortaya çıkabilen beynin işlev bozuklukları vs kaydedilir ve hekim tarafından incelenerek yorumlanır.
EEG, beyin aktivitesinin değerlendirilmesi ve beyin fonksiyonlarının incelenmesi için önemli bir araçtır. EEG, beyin aktivitesini ölçerken beyin dalgalarının türüne göre beta, alfa, teta ve delta dalgalarını kaydedebilir. EEG sonuçları, nöroloji, psikiyatri ve nörobilim alanlarında kullanılır.
EEG testi sara rahatsızlığının tespit edilmesinde, uyku bozukluğu rahatsızlıklarının tespitinde, zihinsel gelişim geriliği ya da öğrenme güçlüğü gibi durumlarda, beyin iltihabı rahatsızlıklarının teşhis edilmesinde, bilinç kaybı nedeniyle yaşanan psikiyatrik rahatsızlıkların tanısında kullanılır.
Saçınızın kirli, yağlı, ve spreyli olması çekimi olumsuz etkiler. Eğer doktor hastanın epilepsi olduğunu düşünüyor ve EEG sonucu normal ise uyku EEG incelemesi istenebilir veya rutin EEG'ler tekrarlanabilir. Epilepsi olan hastaların sıklıkla EEG'si bozuk çıkar. Bazı psikojen bayılmalarda EEG normal olur.
İlgili 15 soru bulundu
Elektroensefalografi (EEG) beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek için kullanılan bir testtir. Beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel dalgaları kaydeden EEG cihazı, beyindeki işlevsel bozuklukların olup olmadığını ve yerini tespit eder.
EEG incelemesinin acil durumlar dışında tokluk durumunda yapılması tercih edilir. Yapılacak işlemlerde derinizin elektriksel iletkenliği önemlidir. Bu nedenle, saçlarınızın temiz olması, EEG öncesinde sabun ya da kremsiz şampuan ile yıkanmış olması önemlidir.
Beynin biyoelektrik faaliyetleri EEG ile ölçülebiliyor. Beyin görüntüleme depresyon ve panik bozukluk başta olmak üzere pek çok psikiyatrik hastalığın biyolojik boyutu hakkında bilgi verebiliyor.
EEG beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel işlemlerin uyanıklık ve uyku halindeyken kağıt üzerine beyin dalgaları şeklinde aktarılması işlemidir. Epilepsi, sinir hastalıkları, baş ağrılarının sebeplerini araştırma, beyin fonksiyonlarının analiz edilmesi gibi durumlar için EEG gereklidir.
EEG, nörolojik bozuklukların teşhisi ve takibi için sıkça kullanılır. Epilepsi, uyku bozuklukları, beyin yaralanmaları, beyin tümörleri ve diğer nörolojik hastalıkların teşhisi için EEG'ye başvurulabilir. EEG ayrıca beyin fonksiyonları ve aktiviteleri hakkında bilgi edinmek için de kullanılır.
EEG tetkiki iki şekilde yapılabiliyor. Uyanıklık EEG elektrotların bağlanması şeklinde baş üzerindeki saçlı deriye elektrotların yerleştirilmesi işlemidir. Bu yerleştirme işlemi yaklaşık 15 dakika sürerken çekim işlemi de 30-40 dakikalık sürmektedir.
EEG Çekimi Sonrasında Saç Temizliği Nasıl Yapılır? Çekim sonrasında peçete ya da ıslak mendille elektrotların takıldığı alanlar silinir. Daha sonrasında ise hasta eve gidince duş alarak saçlarını temizleyebilir.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. EEG ile akıldan geçen düşünceler okunmaz ve zeka ölçülemez. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG'de RADYASYON ETKİSİ YOKTUR ve zarar vermez.
Nörolojik hastalıklarda tanı ve tedavi
Başta epilepsi ve diğer bilinç bozuklukları olmak üzere çeşitli hastalıklarda tanıda önemli olan uyanıklık ve uyku EEG (elektroensefalografi) tetkiklerinin yapıldığı EEG laboratuvarı, hastanemiz nöroloji bölümünün bünyesinde bulunmaktadır.
Beyindeki elektrik akımının değerlendirildiği EEG incelemesi öncesinde tok karna olunması, saçların temiz olması ve herhangi bir köpük jöle sürülmemiş olması gerekmektedir.
Tanıda psikiyatrik muayene, aile görüşmesi, psikiyatrik test ve ölçekler, gerekirse EEG, MR gibi görüntüleme teknikleri kullanılır.
Böylece, EEG entropilerini ölçmek suretiyle hastanın bipolar olup olmadığı belirlenebilir.
Yeni doğmuş bebeklerden en sonyaşa kadar tüm yaştan hastalara EEG tetkikleri yapılabiliyor. EEG tetkiklerinin bugüne kadar bulunmuş hiçbir yan etkisi yoktur. Sağlık açısından en SAĞLIKLI güvenli tanı sistemidir.
Anksiyete bozukluklarında EEG, beta ritminda artışla ortaya çıkan bir profil meydana getiriyor.
Sonuçta daha geniş gruplarda yapılan çalışmalar şizofrenide anormal EEG paternine rastlama olasılığını %5 ile %80 arasında değişen oranlarla çok geniş bir varyasyon gösterdiği anlaşılmıştır. Bu denli ilişkisiz bulgular anormal EEG nin şizofreni için spesifik ve sensitif değerde olmadığını göstermektedir (36).
Yeni doğan bebeklere dahi çekilebilir nitelikte zararsız bir yöntemdir. EEG vücuda. EEG'nin yan etkisi yoktur. Yeni doğan bebeklere dahi çekilebilir nitelikte zararsız bir yöntemdir.
Yine de uyunamazsa, uzun uyanıklık kaydı değerlendirilir. Mutlaka uykunun görülmesi gerekirse gece uzun kayıtla da uyku EEG'si görülebilir. Uyanık EEG çektirmede uyum sorunlu çocuklarda doğal veya ilaçla uyku sağlanıp sonra EEG kaydına başlanabilir.
Erişkinlerde özel bir hazırlık aşaması gerekmemekte saçın bir gün önceden yıkanmış olması yeterli olmaktadır. (Saça sprey, jöle vs. sürülmemesi) Çekim öncesi hasta tok olmalıdır.
Elektroensefalografi (EEG), epilepsi tanısı için oldukça önemli bir tetkiktir. Bu test sırasında kafatasına yerleştirilen çeşitli elektrotlar sayesinde beyinde meydana gelen elektriksel aktiviteler kayıt altına alınabilir. Bu elektriksel aktiviteler hekim tarafından yorumlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri