EF'AL. [l ince] (ﺍﻓﻌﺎﻝ) i. (Ar. fi'l'in çoğul şekli ef'āl) Fiiller, yapılan işler, eylemler: “Ef'âl-i beşer.” “Ef'âl-i hasene.” Hâil olmaz feyz-i fazl-ı Hakk'a ef'âl-i ibâd / Gāfil olma zâhidâ rindân-ı derd-âşâmdan (Rûhî-i Bağdâdî). Ef'âl-i zâlimâneyi tâkip eder nedem (Muallim Nâci).
Sık kullanılan fakat genel olarak anlamı bilinmeyen bir terimdir. Efali mükkelefin'in kelime anlamı ise mükelleflerin fiilleridir. Efali mükellefin içinde vacip, farz ve sünnet gibi terimler bulunur.
Sıfat-ı ef'al alemi, Allah'ın yedi sıfatı olan hayat, ilim, irade, kudret, sem, basar ve kelam sıfatlarına işaret eden bir terimdir.
Efâl-i mükellefin, mükellefiyet çağı olarak tanımlanan buluğ'a eren her akıllı Müslümanın yapabileceği fiillerle ilgili dini etiketleme veya sınıflama ifade eden bir terimdir.
Fıkıh usulü terimi olarak mendup şer'an yapılması kesin ve bağlayıcı olmaksızın istenen ve terkedilmesi dinî açıdan kınanmayan işleri ifade eder.
İlgili 24 soru bulundu
Hükmün Rükünleri:
Hâkim: hükmedici. Mahkûmun Aleyh: mükellef. Mahkûmun fih: hakkında hüküm verilen konu.
Yapılmasında veya terkinde dinî yönden hiçbir mahzûru bulunmayan, yani, mükellefin yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu işlerdir. Oturmak, yemek, içmek, uyumak gibi... Mübah olan bunun gibi işlerin ne yapılmasında sevab vardır, ne de terkinde günâh vardır.
Tevhid-i efal (fiillerin tek faili) kadere inanmanın istilzam ettiği tevhit yorumudur. Kavramlaştırma sufiler arasında ortaya çıkmış olsa bile, Ehl-i sünnet'in iman ilkelerinin bir neticesi olarak kabul edilebilir.
Lâhût Alemi : Bu âleme Birinci Hazret, Lâ taayyün Âlemi, Sırf Zât Âlemi de derler. Bu Âlem, Mutlak Gayb Âlemi olup diğer bütün âlemle- rin esasıdır. Yine bu sebebple bu âleme Zât Âlemi denmiştir. Çünkü, ken- di varlığında ve kendi dairesinde olan bir şeye (Zât) denir.
Sâlikin kalbine ansızın gelen hal, ilham anlamında tasavvuf terimi. Feyiz yoluyla insanın kalbine ulaştırılan bilgi.
Hükmün Rükünleri:
Hâkim: hükmedici. Mahkûmun Aleyh: mükellef. Mahkûmun fih: hakkında hüküm verilen konu.
MÜKELLEF KİMDİR? İslam dini, mükellef olan insanlardan bazı şeyleri yapmalarını, bazı şeyleri yapmamalarını istemiş, bazı şeyleri de yapıp yapmamakta onları serbest bırakmıştır. Böylece, dinin emrettiği şeyleri yapmak ve yasakladığı şeylerden sakınmakla yükümlü olan, ergenlik çağına gelmiş akıllı insana mükellef denir.
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim.
Allah'ın emir ve yasaklarını, dinî ibâdetleri yerine getirmekle vazifeli olan kimselerin herbirine "mükellef" denir. İnsanların Allah'ın emir ve yasaklarına ve dinî ibâdetlere muhâtab oldukları yer olması sebebiyle, içinde yaşadığımız dünyaya da "dâr-ı teklif" yani, teklif yeri adı verilmiştir.
Fıkıh usulü terimi olarak mendup şer'an yapılması kesin ve bağlayıcı olmaksızın istenen ve terkedilmesi dinî açıdan kınanmayan işleri ifade eder.
Mükellefiyet Türleri
Gelir Vergisi Kanunu, gelir vergisi mükelleflerini Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden vergilendirilecek, tam mükellefler, ile; sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirilecek, dar mükellefler, olmak üzere ikiye ayırmıştır.
Tam mükellef, dar mükellefe göre daha geniş bir vergilendirme alanına sahiptir. Örneğin, tam mükellefler hem yurt içinde hem de yurt dışında elde ettikleri gelirlerden dolayı vergiye tabi tutulan kurumlar ya da gerçek kişilerdir.
1. Alt mükellefler; iade talep eden mükellefin indirilecek ve yüklenilen KDV listesinde bulunan mükelleflerdir.
Temyiz yaşı aklî gelişimin ilk basamağı olup çocuğa namaz emri gibi konuların söz konusu olduğu yaştır. Buluğ yaşında ise dînî sorumluluğun başlaması konusu gündeme gelip bunun için yaşlar tespit edilmektedir.
Edâ ehliyeti ise, kişinin Allah'a karşı sorumlulukları ile, insanlara karşı hak ve sorumluluklarını yerine getirmesinde yeterli olup, hukuken meşru fiil yapabilme yeteneğini ifade eder.
Kısaca anlatmak gerekirse, yasal olarak iş yerlerinin Türkiye içerisinde olmamasına rağmen yurt içerisinden gelir elde eden kişilerin kazançları vergiye tabi tutulur. Bu vergi türüne tabi tutulan kişilere ise dar mükellef adı veriliyor.
Mükellef olabilmek, dinî hitabı anlayan, yerine getiren âkil (akıllı) ve bâliğ (ergen) kişi olmayı gerektirir. Sadece insan, hakikati anlayabilen akıl sahibi olduğu için sorumlu tutulmuştur. Akıl ve ergenlik şartları sebebiyle, (iman etmiş olsun/olmasın) çocuk ve akıl hastaları sorumlu tutulmamıştır.
Okan Şafak's posts. Bugüne kadar Mükellef'le şirketinizi kurdunuz ve finansal süreçlerinizi yönettiniz. Şimdi ise büyüme zamanı!
(Temyiz kudreti) demek iyiyi kötüden ayırtedebilme, bir eylem veya işlemin sonuçlarını sezebilme kudreti olduğundan buna Türkçede (sezginlik) ve (mümeyyiz) yerine de - ergin terimine parelel olarak - (sezgin) denilmiştir.
Hidane, çocuk ve çocuk hükmünde olan kişilerin bakımını, himayesini, eğitimini içeren bir kavramdır. Hidane, İslam Hukukuna özgü bir teridir. Medeni Hukuktaki karşılığı, çocuk himayesi ve velayeti olarak tanımlanabilir. Evlilik devam ederken çocuğun bakımı ve himayesi aile ortamında yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri