Her iş günü belirlenen Merkez Bankası gösterge niteliğindeki döviz ve efektif alış-satış kurları ise, aynı gün içerisinde 15.30'da web sitesinde ilan edilir, ertesi gün ise Resmi Gazete'de yayınlanır.
Nominal efektif döviz kuru, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir.
Faturanın düzenlendiği tarihte Resmi Gazetede yayınlanan döviz alış kuru faturanın düzenlendiği tarihten 1 gün önceki kurlardır. Bir diğer deyişle, TL olarak yapılacak olan ödemede fatura tarihinden 1 gün önceki saat 15:30 kapanış kurları dikkate alınmalıdır.
Peki faturada hangi döviz kuru kullanılacak? Genel uygulama, Merkez Bankasının açıklamış olduğu döviz alış kurunun kullanılmasıdır.
Denklemde reel efektif kurun artışı TL'nin reel olarak değer kazandığını, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını göstermektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Reel efektif döviz kurunun artması TL'de reel değer kazancı olduğu anlamına gelir. Yurt içi mal sepeti böylelikle, yabancılar için pahalı hale, yabancı mal sepeti ise Türkiye için ucuz hale gelir. Bu durumda ithalat artar ve ihracat olumsuz etkilenir. İhracatta da rekabet gücü azalır.
Reel efektif döviz kurunda ortalama ölçüt 100 olarak değerlendirilir. 100 için “denge değeri” tabiri kullanılır ve döviz kuru, 100'e olan yakınlığına göre yorumlanır.
Vergi mevzuatına göre yurt içi ve yurt dışı şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkündür. Yurt dışı teslimlerinde esas alınan, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kurudur.
Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.
Satış kurları alış kurlarının üzerindedir, yani banka dövizi düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satar. Alış ve satış kurları arasındaki farka kur marjı denir. Bu fark, işlem giderleri ile banka karını kapsar.
Merkez Bankası tarafından alım/satımı yapılan ve Türk Lirası olarak kurları belirlenen yabancı ülke parasıdır. Banknot ve metal olarak kullanılan ve elle tutulan nakit paradır. Ülkemizde yanlış kullanımla döviz denilmektedir. Döviz Bürosu değil, doğrusu Efektif Bürosu olmalıdır.
Fatura veya diğer belgelerde yazılı yabancı paralar, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan T.C. Merkez Bankası döviz satış kurları üzerinden Türk Lirasına çevrilir. " hükmü yer almaktadır.
Döviz al-sat işlemleri, hafta içi 09.00-00.00 saatleri arasında yapılabilmektedir.
Efektif satış kuru, döviz satış kurundan daha yüksektir. Efektif ilk olarak “gerçekleşmiş” anlamında kullanılmaktadır. Örneğin efektif kur gerçekleşmiş kur anlamında kullanılmaktadır. Başka bir tanımla, banknot şeklindeki yabancı paralara efektif denir.
EFEKTİF İŞLEMLER
Yabancı ülke paraları ile yapı lan işlemlerde kullanılan fiziksel paralar ile ilgili kullanılan hesap 011 EFEKTİF DEPOSU'dur. Alım satım konusu yapılan Yabancı Paraların sabit fiyat üzerinden kaydedildiği aktif nitelikli bir hesaptır.
Kaydi forma dönüşmemiş, ekonomik birimlerin fiilen banknot ve madeni para olarak ellerinde tuttukları parayı ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
217 Seri nolu GVK Genel Tebliği ve 283 Seri nolu VUK Genel Tebliği uyarınca; kasadaki mevcut yabancı paralar efektif alış kuru ile; Yabancı para cinsinden her türlü alacak ve borçlar ile yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarında yer alan yabancı paralar döviz alış kuru ile değerlenecektir.
Bu açıklamalara istinaden döviz olarak alınan/satılan malların daha sonra iade edilmesine yönelik düzeltme işlemlerinin vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği ilk teslim tarihinde geçerli olan döviz alış kuru esas alınarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Bu hesaplara; efektif kasa hesabı, yurt dışı alıcı ve satıcı hesapları, döviz cinsinden işlem gören banka mevduat hesapları, döviz cinsinden borç ve alacakların takip edildiği hesaplar ve dövizli kredi hesapları örnek verilebilir.
Döviz cinsinden kesilen fatura, yine döviz cinsinden tahsil edilecek ise Merkez Bankası döviz alış kuru ile faturanın Türk Lirası karşılığı hesaplanmalıdır.
Ancak, yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı bulunmamaktadır. Bu durumda, yabancı para birimi kullanarak düzenlediğiniz faturaların Türk Lirasına çevrilmesinde, faturanın düzenlendiği tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılması gerekmektedir.
217 Seri nolu GVK Genel Tebliği ve 283 Seri nolu VUK Genel Tebliği uyarınca; Kasadaki mevcut yabancı paralar efektif alış kuru ile; Yabancı para cinsinden her türlü alacak ve borçlar ile yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarında yer alan yabancı paralar döviz alış kuru ile değerlenecektir.
TCMB'nin literatüründe de yer alan hazır para yani efektif kavramı, piyasalarda sıkça kullanılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın hem alımını hem de satımını gerçekleştirdiği ve TL cinsi üzerinden kurunu belirlediği dövize efektif para denilmektedir.
Yani reel efektif döviz kuru arttığında yurt içi mal sepeti yabancılar için pahalı hâle, yabancı mal sepeti ise Türkiye için ucuz hâle geliyor. Düştüğünde ise tam tersi gerçekleşmiş oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri