Efektif talep, belli bir üretim ve cari istihdam düzeyinde yatırımcıların öngördükleri tüketim ve yatırım malları harcamalarının toplamından oluşan, diğer bir deyişle yatırımcıların beklentilerini karşılayan taleptir (Keynes, 1980: 137-141).
Efektif talep; mal veya hizmeti alma konusunda etkin olma durumu, başka bir deyişle, o mal veya hizmeti alabilmek için yeterli para veya benzerlerinin mevcut olması durumudur.
İç talebin sert şekilde düşmesi özellikle taşıt, konut, beyaz eşya, televizyon, cep telefonu ve mobilya gibi dayanıklı malların satılamamasına yol açıyor. Çünkü bu mallarda talep ertelenebiliyor. Durum böyle olunca dayanaklı mal sektörleri çareyi ihracatta yani dış talepte arasalar da sektörler iflasın eşiğine geldi.
Jean Baptiste Say tarafından ileri sürülmüştür. "Her arz kendi talebini yaratır" biçiminde açıklanabilir.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Keynesyen ekonomistler genel olarak toplam talebin değişken ve istikrarsız olduğunu ve bunun sonucunda da piyasa ekonomisinin genellikle verimsiz makroekonomik sonuçlarla - talep düşük olduğunda durgunluk veya talep yüksek olduğunda enflasyon - karşılaştığını savunurlar.
Parasal dengenin örneğin para arzındaki artış nedeniyle bozulması sonucu gelir ve fiyatların her ikisinde de artış ortaya çıkmaktadır(Hafer, 2001: 14). Şöyle ki; merkez bankasının para arzını arttırması halinde parasal denge bozulmakta, eldeki fiili para miktarı tutulmak istenen miktarın üzerine çıkmaktadır.
Arz artarken talep azalırsa fiyat üzerindeki aynı yönlü etkileri sonucu fiyat düşer. Arz azalırken talep artarsa fiyat üzerindeki aynı yönlü etkileri sonucu fiyat artar. Arz ve talep aynı yönde birlikte değişirse denge fiyatının ne yönde değişeceği konusunda öngörüde bulunulamaz.
Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer. Arz Azalırken Talep Artarsa, Denge Fiyatı Yükselir.
Keynesyen teori, ekonomik istikrarın sağlanmasında, devletin etkin rol üstlenmesi gerektiğini ve özellikle durgunluk dönemlerinde, maliye politikası araçları ile müdahalenin önemli olduğunu savunan bir iktisadi görüş niteliğindedir.
Keynes'in ortaya koyduğu bu süreç “çarpan etkisi” olarak adlandırılmaktadır. Çarpan etkisinin devamlı olmadığını, üretim ve istihdam arasındaki denge konusunda tam istihdam şartının olmadığını belirten Keynes, talebin düşük olması halinde istihdam seviyesinin düşeceğini ve durgunluk yaşanacağını belirtmiştir.
Kısa dönem dengesinden kasıt, tam istihdamın kesin sağlanması değildir Keynes için. Çünkü ekonomide gönülsüz işsizlik her zaman görülecektir ve Klasiklerin aksine, mevcut olan bu işsizlik tam istihdamın önündeki engeldir.
Arzın yüksek olması, bir mal veya hizmetin piyasaya sunulan miktarının talepten daha fazla olması durumudur. Bir hisse senedinin arzı çok yüksek iken talep düşük seyrederse hisse fiyatları düşebilir.
Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer. Arz Azalırken Talep Artarsa, Denge Fiyatı Yükselir.
Gelir düzeyi arttığında talebi azalan ya da tam tersi olduğunda ayni yönde hareket eden mallar ise düşük mallardır. Başka bir deyişle, gelir düzeyi arttığında talep eğrisinin yönü sola kayacaktır.
getirmekle beraber, tüm malların talebi için bu durum geçerli değildir. Bazı malların talebi, tüketici geliri artmasına rağmen azalmaktadır. Böyle mallara düşük mal denir. Gelir artışı karşısında talebi artan mallara ise normal mal denir.
(Excess supply, surplus) Bir piyasada belirli bir fiyat düzeyinde üreticilerin satmaya hazır oldukları mal miktarının, tüketicilerin satın almaya hazır oldukları miktardan daha fazla olması durumudur. Diğer şartlarda bir değişme gerçekleşmediği takdirde üreticiler satış fiyatını indirebilir ve talep miktarı artar.
Keynes'in görüşüne göre para talebinin etkilenmesi, işlem, ihtiyat ve spekülasyon olarak üç faktörden etkilenir. Likidite tuzağının basit tanımı ise şu şekilde olmaktadır. Para arzındaki artış oranlarının ekonomiyi canlandırma konusunda etkisiz kalması halidir.
πe (Beklenen enflasyon): Beklenen enflasyon artarsa, de˘ger tutma aracı olarak reel varlıklara talep artar, paraya olan talep azalır.
Özetle, Keynes, para talebinin gelir ve piyasa faiz oranına bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Gelir artışı, işlem ve ihtiyat saikiyle para talebini artırır.
Adam Smith FRSA (/ˈædəm smɪθ/; y. 16 Haziran [E.U. 5 Haziran] 1723 – 17 Temmuz 1790), "Ekonominin Babası" ve "Kapitalizmin Babası" olarak anılan İskoç ekonomist, ahlak filozofu, politik ekonominin öncüsü, ve İskoç Aydınlanması sırasındaki önemli bir figürdü.
Keynes ise krizin nedeninin efektif talep yetersizliği olduğunu ileri sürmüştür. Monetaristler para arzının zamanında ve yeterince arttırılmamasını krizin nedeni olarak görmüşlerdir. Yeni klasiklere göre ise krizin nedeni beklentilerin olumsuz şekillenmesidir (Bilgili, 2012: 115).
Anlaşılacağı üzere Keynes kuramının ana ilkesi; tüketicilerin yani hane halklarının, üreticilerin yani firmaların ve devletin yaptığı harcamalardan oluşan toplam talebin ekonomiyi yönlendiren en önemli güç olduğu ve bu gücün sorunları çözmek için kısa dönemde devlet eliyle etkin hale getirilmesidir.
bir ekonomide diğer her şey sabitken, bir ürün veya hizmetin arzı yükselirse fiyatı düşer, fakat bu ürün ve hizmete olan talep artarsa fiyat da artar. basit bir çıkarımla, fazla mısır üretimi olduğunda mısır fiyatları düşer. bunun tersi de geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri