Parasal dengenin örneğin para arzındaki artış nedeniyle bozulması sonucu gelir ve fiyatların her ikisinde de artış ortaya çıkmaktadır(Hafer, 2001: 14). Şöyle ki; merkez bankasının para arzını arttırması halinde parasal denge bozulmakta, eldeki fiili para miktarı tutulmak istenen miktarın üzerine çıkmaktadır.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
Keynes'e göre faiz oranını belirleyen unsurlardan para miktarı, bankacılık sistemi tarafından kontrol edilmektedir. Buna karşılık, para talebi, üç farklı motifle açıklanmaktadır: İşlem, ihtiyat ve spekülasyon motifi. Bunlardan ilk ikisi faize duyarsız iken üçüncüsü belirli bir faiz esnekliğine sahiptir.
Likidite tuzağı nedir? Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Likidite Tercihleri Teorisi: Faiz oranı artarsa, kişilerin para talebi düşer. Daha az nakit taşıma arzusunda olurlar. Çünkü faiz; parayı elde tutmanın alternatif maliyetidir. Bu maliyet arttığı kişiler daha az para talep ederler.
İlgili 39 soru bulundu
Buna göre özellikle M1 para arzı artışı diğer gruplardan yüksekse piyasadaki güvenin azaldığı ve fiziki para talebinin artmasının bir ölçüsüdür. M2 özellikle faiz ve kur beklentisinin ölçüldüğü bir veridir. Özellikle TL mevduat artışı istenen ve beklenen bir göstergedir.
Özetle, Keynes, para talebinin gelir ve piyasa faiz oranına bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Gelir artışı, işlem ve ihtiyat saikiyle para talebini artırır.
Keynesyen yaklaşıma göre, para arzı artışı yukarıdakilerden hangilerini artırır? Sabit fiyat düzeyinde, para arzı artışı LM eğrisini sağa kaydırır. Faiz oranlarını düşürür. Bu sayede yatırımlar artar.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
Arzı artan malın fiyatının düşmesi ve arzı azalan malın fiyatının artması ilişkisi, para için de geçerlidir. Ekonomideki para arzı arttıkça, satın alınan mal ve hizmet miktarının sabit kalması hâlinde fiyatlar yükselecek; yani paranın değeri düşecek ve enflasyon artacaktır.
Para arzı sabitken gelir düzeyindeki bir artış likidite talebini arttırarak, para talebinin para arzına eşit olduğu faiz oranını yükseltmektedir.
Likidite etkisi: Para arzının artması tahvil talebini arttırarak tahvil fiyatlarının yükselmesine, dolayısıyla faiz oranının düşmesine neden olur. Para arzı artışının milli gelir sabitken faiz oranlarında yarattığı bu düşüşe likidite etkisi denir.
Her bir makroekonomik değişkenin faiz oranları üzerinde beklenen etkileri ise şöyledir: Keynesyen Likidite Tercihi teorisine göre piyasada faiz oranı para arzı ve para talebine göre belirlenmektedir. Para arzı arttığında faiz oranlarının düşmesi beklenir.
Arz ve talep birlikte artarsa, arzın artması fiyatı aşağı, talebin artması yukarı çeker. Arzdaki artışın etkisi talepteki artışın etkisinden büyükse fiyat düşer. Talepteki artışın etkisi büyükse fiyat artar. Etkileri eşit ise fiyat değişmez.
Para Arzı Para arzının artması, enflasyonun oluşmasındaki bir başka unsurdur. Bu durumda, yatırım ve tüketim harcamaları artarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşur.
Buna göre para arzını arttığında fon arzında meydana gelen artış faiz oranlarını düşürmektedir. Buna karşılık para arzı azaldığında ise fon arzında meydana gelen azalma faiz oranlarını artırmaktadır.
ürün için yeterli talep oluşmadığında devletin üreticiye yönelik çeşitli para politikaları oluşturarak gereksiz işsizliği önleyebileceğini savunan iktisadi teori. amerika'daki büyük buhran döneminde ortaya çıktığından odağı işsizlik olmuştur. devletin ekonomiye müdahalesi gereklidir tezini savunurlar.
Anlaşılacağı üzere Keynes kuramının ana ilkesi; tüketicilerin yani hane halklarının, üreticilerin yani firmaların ve devletin yaptığı harcamalardan oluşan toplam talebin ekonomiyi yönlendiren en önemli güç olduğu ve bu gücün sorunları çözmek için kısa dönemde devlet eliyle etkin hale getirilmesidir.
Keynes'e göre yatırımları belirleyen faktörler, faiz haddi, sermayenin marjinal etkinliği, yatırımlardan beklenen karlılığı ve firmaların piyasa beklentileridir.
KEYNESYEN MODELDE TOPLAM ARZ EĞRİSİ
➢ Keynesyen toplam arz eğrisi yatay olup, veri fiyat düzeyinde firmaların talep edilen her miktarı arz edebileceğini ima eder. edilen her miktar arz edilebilir. ➢ Bu durumda, toplam talebin artması, fiyat düzeyi değişmeden hasıla düzeyini artıracaktır.
Klasik iktisatçılara göre sadece islem amaçlı para talep edilirken, Keynes'e göre islem amaçlı para talebinin yanında ihtiyat amaçlı ve spekülatif amaçlı olarak da para talep edilir.
Parasal çözüm yolları
Keynes'in teorisine göre para arzındaki bir artış, faiz oranında bir düşüşe ve karlı bir şekilde yapılabilecek yatırım miktarında bir artışa yol açarak toplam gelirde bir artışı beraberinde getirir.
TCMB daraltıcı para politikası amacıyla tahvil satar. Sattığı tahvil karşılığında para arzını azaltır. Genişletici para politikası amacıyla ise tahvil satın alarak para arzını arttırır.
Keynes 1936'da toplam tüketim miktarının esas olarak toplam gelire bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Ayrıca, Keynes daha yüksek gelir düzeyinin, gelirin daha büyük bir bölümünün tasarrufa ayrılacağını iddia etmiştir (Keynes, 1936:96-97, Aktaran Romer, 1996:312). Bir başka deyişle gelir arttıkça tasarruf artmaktadır.
Onlara göre 1970'li yılların sorunu olan işsizlik ve enflasyonun sebebi uygulanan para politikalarıdır. Ekonomik istikrarsızlığın kaynağı ise para arzındaki düzensiz dalgalanmalardır. Örneğin enflasyon para arzındaki artışların doğrudan doğruya nominal gelirleri artırmasıyla ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri