Küçük menderes nehri, yıllar boyunca büyük debilerle denize doğru taşıdığı alüvyonlar ile sahil kesimin doldurarak, denizin alanını işgal etmiştir. Bu işgal de, Ege kıyılarında bulunan diğer antik kentlerin başına geldiği gibi Efes limanını da yok etmiştir.
Doğu ile Batı arasında başlıca kapı durumunda olan Efes önemli bir liman kenti idi. Bu konumu Efes'in çağının en önemli politik ve ticaret merkezi olarak gelişmesini ve Roma Devrinde Asia eyaletinin başkenti olmasını sağlamıştır. Efes, antik çağdaki önemini yalnızca buna borçlu değildir.
SÖKE OVASI'NDA DENİZ SAVAŞI
Yani bugün taş, toprak, tarla olan alan, bundan 2500 sene önce gemilerin savaşabileceği kadar derin bir denizden oluşmaktaydı. Fakat Küçük Menderes Nehri'nin debisinin artmasıyla taşıdığı alüvyonların çoğalması Ephesus Limanı'nın 4 kilometre içeride kalmasına neden oldu.
4. yüzyılda limanın dolmasıyla Efes'te ticaret geriler. İmparator Hadrianus, limanı birkaç kez temizletir. Liman kuzeyden gelen Marnas Çayı ve Küçük Menderes nehrinin getirdiği alüvyonlarla dolar. Efes denizden uzaklaşır.
Roma İmparatorluğu'ndan 6. yüzyılda gelen kararnamelerle limanın önü pek çok kez temizlenmeye çalışılsa da liman yolunun bataklığa dönmesi sonucu kentte sıtma hastalığı baş gösterdi. Sıtma hastalığının üzerine milattan sonra 600'lü yıllardaki depremler ve Sasani akınlarından sonra Efes'te yaşam sona erdi.
İlgili 20 soru bulundu
Su ayak izi, çoğu ürün ve hizmetlerin üretiminde kullanılan tatlı su miktarı demek.
EFES ANTİK KENTİ GİRİŞ ÜCRETİ 2023
Efes Antik Kenti giriş ücreti 700 TL olarak belirlendi. MüzeKart sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı 350'den fazla müze ve ören yerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilecek.
Efes Yamaç Evleri giriş ücreti 320 TL (Yamaç Evler'de Müze Kart geçmiyor.) Efes Deneyim Müzesi giriş ücreti T.C. Vatandaşları için 425 TL, yabancı ülke vatandaşları için 850 TL.
Efsaneye göre Efes (ayrıca Efesos), büyük kadın savaşçılar olan Amazonlar kabilesi tarafından kuruldu. Kentin adının "Arzawa Krallığı" nda "Ana Tanrıçanın şehri" anlamına gelen bir kentin adı olan "Apasas" tan türediği düşünülmektedir.
Türkiye'nin en eski turizm noktalarından biri olan Efes, 8500 senelik geçmişiyle her yıl farklı coğrafyalardan 2,5 milyon turiste ev sahipliği yapıyor.
Hristiyanlığın ortaya çıkışıyla birlikteyse şehir önce incilin önemli isimlerinden Aziz Paul'ün bir süre burada bulunması ve burada vaazlar vermesiyle, sonraları ise Aziz John ve Bakire Meryem'in buraya gelişi ile dini bir merkez haline gelmiştir.
Roma döneminde görkemli bir liman şehri olan ve 14'üncü yüzyıla kadar yaşamın devam ettiği Efes'in, zamanla Küçük Menderes Nehri ve Marnas Çayı'nın getirdiği alüvyonların birikmesi nedeniyle deniz ile arasındaki mesafe 6 kilometreye ulaştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlıdır. Efes Harabelerinin yönetimi İsrailliler tarafından değil, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.
Selçuk'un 9 km, Efes antik kentinin ise 6 km kuzeyinde, uzunluğu beş kilometreyi bulan Pamucak (Efes Plajı) sahili uzanır. Kumlu sahilin genişliği bazı yerlerde 80 metreyi bulur. Geldiğinizde mevsim ilkbaharın sonu , yaz ya da sonbaharın başıysa Efes plajının keyfini çıkartabilirsiniz.
Antik Efes esas olarak Ege Denizi kıyısında, şu an bulunduğu konumdan 8km içeride yer almaktadır. Yüzyıllar boyunca Küçük Menderes'in taşıdığı alüvyonlarla Antik Efes'in bulunduğu bölge dolarak Efes'in denize olan kıyısının ova olmasına sebep olmuştur.
Liman kenti olması sebebiyle tarihteki önemli ticaret yollarının üzerinde bulunması ve sahip olduğu verimli topraklar, bölgeyi hem hareketli hem de önemli bir konuma taşıyor. Kadın savaşçılar tarafından kurulduğu rivayet edilen kentin, ismini Ana Kraliçe Kenti olarak çevrilen Arzawa'dan aldığı söyleniyor.
Tamamen mermerden yapılan ilk şehir olma özelliğini de taşıyan Efes; yamaç evleri, antik tiyatrosu, Kral yolu, meşhur Celsus kitaplığı ve daha pek çok kalıntısıyla çağdaşları arasında en ilgi çekici antik bölgelerden birisi olma payesini başarıyla koruyor.
Efes, tarih sahnesine M.Ö. 6. binyılda Hititler döneminde çıkan ve ardından Lidyalılar, Persler, Yunanlar ve Romalılar gibi birçok medeniyetin egemenliğini yaşamış önemli bir şehirdir. M.Ö. 2. binyılda Anadolu'nun batı kıyısında, Lydian krallığının başkenti olarak biliniyordu.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun 18-25 yaş arasındaki tüm gençlere müze ve ören yerlerine ücretsiz girebilecekleri "Müzekart GNS" dağıtacaklarını açıklaması üzerine, Celsus Kütüphanesi, Yamaç Evleri, antik tiyatrosu ve ihtişamlı tapınaklarıyla dünyanın dört bir yanından ziyaretçiyi kendisine çeken ...
'Ayasofya Tarihi Müzesi' ve 'Efes Deneyim Müzesi'ne girişler tüm öğretmenlere ücretsiz…
Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Türkiye'nin en önemli tarihi değerlerinden ve gece ziyaret edilebilen tek ören yeri. Özel bir sistem ve ledlerle aydınlatılan Efes, gece görüntüsüyle de büyülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri