EFLORAJ: Elin iç kısmıyla uzunlamasına ve enine yapılan sıvazlama. FRİKSİYON: Parmaklarını ve avuç içini kullanarak masaj yapılan bölgeye, içten dışa doğru dairesel hareketlerle ilerleyerek uygulanan baskı. MANİPÜLASYON: Sıvazlama, yoğurma, ovma, bastırma tekniklerinin her biri.
Kelime anlamı sıvazlamadır. Masajın en temel maniplasyonudur. El ile yapılan hafif ve kayıcı basınç hareketleri olarak bilinen eflöraj,masajın ilk maniplasyonudur. Bütün masajlara eflöraj ile başlanır ve yin e eflöraj ile bitirilir.
Öfleraj, bölgelere göre tek elle, çift elle, avuç içiyle, parmaklarla ve el sırtıyla uygulanır. Örneğin, kollarda ve baldırlarda tek elle, sırt bölgesinde çift elle, ayak altında ve elllerde, avuç içi ve parmaklar kullanılarak uygulanır. Ayrıca, derin öfleraj ve yüzeysel öfleraj olarak iki şekilde uygulanır.
Öflöraj , başlangıç noktasından kalp yönüne doğru derin basınçla uygulanır. Ancak tekrar başlangıç noktasına dönüşte basınç azaltılır. Öflöraj , yumuşak dokuların esnetilip gerilmesi ile pasif ısınma sağlar, genellikle sakinleştirici etkisi vardır.
Friksiyon, kas içerisindeki nodülleri dağıtmak için uygulanır. Ağrılı bir manipülasyondur. Sırt masajında friksiyon, gergin doku bölgesinin yoğun olduğu kürek kemiği (scapula) etrafında uygulanır. Friksiyonda uygulanacak basınç sık olmalı, ama dokunun yapısını bozacak kadar da şiddetli olmamalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
3) Friksiyon (Basınç Uygulama);
Fibrozların açılmasını sağlayarak eklemlerdeki sertliği önlemesini. Kas kirişleri ve eklem ligamentlerinin gevşemesini önlemesini. Eklem hiperemisini. Skarların gevşemesini ve artrozların çözülmesini sağlar.
Tüm vücut masajının haftada 1-2 defa yapılması yeterlidir.
Vibrasyon, Parmak Uçları Ve Avuçlarla Uygulanır. Uygulamada El, Doku Üzerinde Sabit Bırakılır Veya Belirli Bir Yönde Yavaşça Yürütülür. Aynı Anda Da Kısa Frekanslarla Yapılan Titreşimler Dokuya Aktarılır. Vibrasyon, Kas Spazmını Çözer, Ağrı Azaltıcı Etkisi Vardır Ve Kas Gerginliğini Gideren En Önemli Manipülasyondur.
Çarpma (Haşur)
İki el, avuç içleri birbirine bakar pozisyonda küçük parmak deriye temas edecek şekilde masaj yapılacak bölgeye konur. Eller dışa doğru eğik pozisyondayken elin biri kaldırılıp uygun darbeyi yaparken diğeri kaldırılıp ritmik şekilde vuruşlar devam eder.
Masaj kendi içinde kollara ayrılarak farklı çeşitlerle uygulanabilir. Bunlar; Klasik Masaj, Thai Masajı, Aromaterapi Masajı, Refleseloji Masajı, Lenf Drenaj Masajı, Sporcu Masajı, Baş-Boyun ve Omuz Masajı, Sıcak Taş Masajı, Shiatsu Masajı gibi 9 kolda inceleyebiliriz.
Bir Japon masajı olan shiatsu masajında stres, acı ve gerginlikte azalma hedeflenmektedir. Duygusal ve fiziksel rahatlama ve sakinlik, stres ve depresyonda hafifleme, baş ağrısında ve kas gerginliğinde azalma gibi etkiler de görülebilmektedir.
Bu masajlardan biri olan İsveç Masajı son dönemlerde oldukça popürlerleşti. Peki ne bu İsveç masajı? Amerika'da en ünlü masaj tekniği olan İsveç masajı; Zihinsel ve fiziksel sağlığı düzenlemek üzere kasların yüzeydeki katlarına etki eden bir masaj türüdür.
Kasların ve dokuların rahatlatılması amacıyla aromatik yağlar yardımı ile uygulanan Bali masajı, el teknikleri ve manipülasyonları bakımından diğer masaj türlerine göre daha sert uygulanabilmektedir.
Bir masaj tekniği olan Tapotmen tekniği, darbe şeklinde düzenli vurma hareketleri olup, derinin kan dolaşımını canlandırma ve tonusu artmış olan kasların tonuslarının azaltılması amacını güder. Darbelerin vurulmasında, istenilen etkinin kuvvet dercesine göre farklı teknikler uygulanır.
Klasik masaja sıvazlama tekniği ile başlanır. Ve masaj bu teknikle bitirilir. Bu teknik vücudun belirlenen bölgesine, tek veya çift elle, parmaklar, avuç içi ve el ayası kullanılarak yapılır. Sıvazlama sırasında basınç kalbe doğru yapılır.
EFLÖRAJ (ÖFLÖRAJ) : Kelime anlamı sıvazlamadır. Masajın en temel maniplasyonudur. El ile yapılan hafif ve kayıcı basınç hareketleri olarak bilinen eflöraj,masajın ilk maniplasyonudur.
Genellikle başınızı U şeklinde bir yüz beşiğine koyarsınız, böylece omurganız nötr kalır. Terapist genel olarak sürtünme, germe, çekme,vurma ve efloraj gibi çeşitli masaj darbeleri kullanarak çalışır. Sırt kısmı bitince, bacaklarınızın arka kısmı, bacaklarınızın ön kısmı, kollar, boyun ve omuzlar şeklinde devam eder.
Aromaterapi Masajı
Çünkü adından da anlaşılacağı üzere aromatik yağlar ve bitkisel özlerle yapılan bu masaj hem diğerlerine göre daha hafiftir, hem de rahatlatıcı ve dinlendiricidir. Vücudunuz aromatik yağları kolaylıkla emer ve masörün hafif masajıyla kendinizi tüy gibi hafiflemiş hissedersiniz.
Masajı yapan kişinin de masaj yapılan kişinin de konsantre olması ve dikkati tek bir yere toplaması masajı başarıya ulaştıran yegane faktörlerdendir. Masaja ilk etapta hafif hareketlerle başlayın. Masaj dokunuşları omuzlardan başlamalı, sırta ve bele doğru ilerlemeli.
Öfleraj, petrisaj, friksiyon, tapotement ve vibrasyon manipülasyonlarını içeren batı tekniği ile yapılan bir masajdır. Sıvazlama (Öfleraj) : Klasik masaj öflerajla başlar ve öflerajla biter. Bölgesel olarak sıvazlama, tek elle, çift elle, avuç içiyle parmaklarla ya da el sırtıyla yapılabilir.
PRESYON: Masaj yapılan bölgeye, kas yönüne doğru el kullanarak kayıcı ya da sabit baskı uygulama. VİBRASYON: Masaj yapılan bölgeye parmaklarını ve avuç içini kullanarak, şiddetle titreşim hareketi uygulama.
Temel görevi ivme kuvvetlerini ölçmek olan titreşim ölçerler elektromekanik bir cihaz şeklinde karşınıza çıkar. Günlük hayatın pek çok noktasında kullanılan titreşim ölçerler özellikle bazı makinelerde geniş bir yer kaplar. Bunun yanı sıra birçok bakım ve üretim hattında da titreşim ölçerler desteği gerekebilir.
Masajdan önce ve sonra bol su içmek, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, masaj sonrasında hafif bir egzersiz yapmak da vücuttaki kan dolaşımını artırarak masajın etkisini artırabilir.
Masajın vücuttaki etkileri tam olarak geçmeden duş alınmamalı.Masaj içeren cilt bakımı, manikür ve pedikür gibi uygulamalar için de aynısı geçerli.
Diğer masaj türlerine göre çok daha yavaş hareketlerle, yavaş yavaş artan basınçla derin doku masajı başlar. Spazmlar gevşedikçe kan dolaşımı rahatlar, vücutta biriken ödem ve toksinlerin atımı hızlanır. Derin doku masajında uygulama tüm vücuda yapılsa da masajın yoğunluğu ağrılı ya da problemli bölgede yoğunlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri