Kardiyoloji muayenesi, katılım payı 12 TL, muayene ücreti 10 TL olmak üzere 22 TL. Muayene doğrultusunda talep edilebilecek olan eko testi 8.5 TL, efor testi ise ücretsiz.
İdrar tahlili 50 TL ile 100 TL arasında değişirken özel hastanede mr ücreti ise 300 TL ile 700 TL arasındadır. EKG çekimi 100 TL - 150 TL, göğüs filmi 50 TL - 100 TL arasındadır.
Efor Testi Adımları
Hastanın yatış pozisyonunda, ayakta ve 1dk lık aralıklarla nefes alıp verirken EKG'sine bakılır. Hareket halindeyken 3 dk bir kan basıncı ve EKG ölçümü yapılır. Hasta bant üzerinde önce yavaş ve düşük eğimde hareket ettirilir, tempo yavaş yavaş arttırılır ve ölçümler her aşamada alınır.
Mutlaka rahat kıyafetler giyilmelidir. Test günü eşofman veya şort ve spor ayakkabısı getirmelidir. Kadın hastaların 2 parçadan oluşan kıyafet giymesi gerekmektedir. Günlük kıyafetinizle efor testi gerekiyorsa, lastik tabanlı ve alçak topuklu bir ayakkabı ve rahat pantolon giyilmesi uygun olacaktır.
Test sırasında EKG'de ST segmentinde çökme olması, tipik göğüs ağrısının oluşması, hipotansiyon geliş-mesi gibi bazı durumlarda pozitif sayılan bu testten sonra genellikle kardiyak kateterizyon gibi daha ileri bir tetkikle koroner kalp hastalığı tanısı kesinleştirilir.
İlgili 24 soru bulundu
Efor testi acil durumlarda değil daha çok kalp damarlarındaki yavaş oluşan ciddi darlıklarda, ileri tetkik gerekip gerekmediğini anlamak için yol göstericidir. Efor testi iki şekilde uygulanabilir: Eforlu EKG (Elektrokardiyografi) Stres EKO (Ekokardiografi) (Eforla veya ilaçlı)
Efor testi en çok kalp damar hastalığı (kalbi besleyen atardamarlarda darlık veya tıkanıklık olması) tanısının koyulması ya da bu tanı koyulmuş hastaların takibi için yapılmaktadır. Sporcuların düzenli aralıklarla yaptırması gereken bu test uzman hekimlerin teşhis koyması konusunda oldukça önemli bir işlemdir.
Efor testi için herhangi bir hazırlığa gerek varmıdır? Hastanın hafif bir şeyler yemiş olması tercih edilir. Aç karnına veya hemen ağır bir yemek sonrası yapılması tercih edilmez.
Kardiyoloji muayenesi, katılım payı 12 TL, muayene ücreti 10 TL olmak üzere 22 TL. Muayene doğrultusunda talep edilebilecek olan eko testi 8.5 TL, efor testi ise ücretsiz.
Ortalama süre yaklaşık 8-10 dakikadır. Test boyunca kalp ritminiz sürekli olarak ekranda takip edilir ve her kademede (her 3 dakikada bir) kan basıncınız ölçülür.
Test sonucu aynı gün içinde size teslim edilir. Test sonrası günlük yaşamınıza dönebilirsiniz. Bugün egzersiz stres testi kolay uygulanabilir olması ve girişim gerektirmemesi nedeniyle yaygın olarak kullanılan bir testtir.
Konjestif kalp yetmezliği, ileri aort kapak darlığı, ciddi kalp kası hastalıkları (ciddi hipertrofik obstruktif Kardiyomyopati), malign hipertansiyonu, ileri derecede kalp ritm bozuklukları, kalp adele veya zarında iltihabı hastalığı olanlarda Efor testi yapılması ciddi sorunlara yol açabilir.
Kalp sağlığı için orta yoğunlukta egzersiz önerilmektedir. Hesap şöyle yapılır: 220-yaş=maksimal kalp hızı. Örneğin 60 yaşında bir kişinin maksimal kalp hızı 220-60=160/dk dır. Orta yoğunlukta egzersiz maksimal kalp hızının %50-70 'i ile yapılandır: yani: 160x0.5=80/dk 160x0.7=112/dk.
Teste aç gelmeyiniz. Testten önce hafif bir şeyler yemelisiniz. Bu test tam dolu bir mideyle de yapılamaz.
Yani SGK anlaşmalı özel hastanelerde sağlık hizmeti aldığında SGK'nın karşılamadığı kısmı ödemek durumunda kalırsın. Örneğin, özel hastane muayene ücretinin 80 TL ise SGK bu ücretin 30 TL'lik kısmını karşılar yani 50 TL'lik fark ücretini ise senin ödemen gerekir.
Risk grubundakiler 30, risk grubunda olmayanlar ise 40 yaşında sonra her yıl kan testleri, tansiyon kontrolü ve efor testi yaptırmalıdır.
Check-up randevusundan önceki gece saat 00.00'dan sonra gıda almamaya dikkat edin. Çay, kahve, meşrubat ve aşırı miktarda su tüketmemeye gayret edin.
Dinlenme halinde çekilen EKG'nin kalbi zorlayarak çekilmesine efor testi denir. Efor testi, hastada tıkayıcı kalp damar hastalığı olup olmadığını belirlemek için yapılır.. Hastaya efor sarf ettirerek kalbi belirli bir atım hızına ulaştırıp kan akımında bir sorun olup olmadığı gözlemlenir.
Daha önce söylediğimiz gibi Eko çok önemli bilgiler verir ve hastalığın teşhisi ve tedavisini direk olarak etkiler. Eko 'nun tanı koyabileceği kalp hastalıklarına örnek verecek olursak kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı ve kalp kapak hastalıklarında ekokardiyografi olmazsa olmazdır.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Efor testi, özellikle göğüs ağrısı şikayeti olan veya koroner arter hastalığı riski taşıyan kişilere yapılır. Efor testi ile bu kişilerde kalp damar hastalığının varlığı, ciddiyeti ve tedavi etkinliği değerlendirilir.
Bu hız = 220-yaşınızdır. Yani 45 yaşında iseniz maksimum kalp hızınız 220-45= 175 olacaktır. Kalp ve akciğer sağlığı açısından en iyi yarar, egzersiz sırasında kalbinizin hızı maksimum kalp hızının %50'si ile %75'i arasında ise alınır. Bu aralıktaki kalp hızına hedef kalp hızı denir.
EKG çekiminden sonra kişiler sonuca e-Nabız üzerinden ulaşabilir. Bunun için e-Nabız sistemine giriş yapmak ve bilgilerini doğru bir şekilde girmek gerekecektir. Bununla birlikte hastanede çekilen EKG sonucu sistem üzerinde karşınızda belirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri