Şişen lenf bezlerinin hassas ve ağrılı olması durumunda o bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrının rahatlamasını sağlayabilir. İstirahat etmek ve doktorun bilgisi dahilinde kullanılan ağrı kesiciler de belirtilerin kontrolü amacıyla başvurulabilecek diğer seçeneklerdir.
Şişen lenf bezlerinde ağrı ve hassasiyet varsa o bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Dinlenmek ve doktorun bilgisi dahilinde kullanılan ağrı kesiciler de semptomların kontrolü için başvurulabilecek diğer seçeneklerdir.
Enfeksiyon: Bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu şişmiş lenf bezleri için en yaygın tedavi antibiyotiklerdir.
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer? Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler. Ancak bazı durumlarda kronik vasıf alıp uzun süre devam edebilir veya kalıcı olabilir.
Birkaç gün içinde ağrı kendiliğinden veya verilen antibiotiklere bağlı olarak azalır, lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve bunun tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir. Sık sık bu tarz hastalık geçirenlerde ve çocukluk çağında şişen lenf bezinin boyutunun küçülmesi uzun zaman alabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir. Ancak 1 santimetreyi aşan lenf bezlerinin mutlaka alanında tecrübeli bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Çoğunlukla antibiyotik tedavisi ile küçülürler. Eğer antibiyotik tedavisine rağmen düzelmiyorlarsa cerrahi müdahale düşünülebilir. Genel anlamda çocuklarda tüm anatomik bölgelerde lenf düğümlerinin 1 cm'den büyük olması lenfadenopati olarak kabul edilir.
Boyunda Lenf Bezi büyümesi ( Lenfadenopati )
Enfeksiyon olduğunda , mikrop ve virüsler ile savaşmak üzere bağışıklık hücreleri lenf bezlerinde birikir ve büyümelerine sebep olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların boyunlarındaki şişliklerin en sık sebebi lenf bezi büyümeleridir.
Lenf bezindeki şişkinlik ağrımıyorsa
Lenf bezindeki şişkinliklerin ağrıyla birlikte yaşanması hastaları daha fazla endişelendirmektedir. Ancak lenf bezi şişkinliklerinde ağrı genellikle enfeksiyon kaynaklıdır.
Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi
KBB uzmanlarına başvuran hastada kulak burun boğaz ve boyun dokuları çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilmektedir. Lenf bezlerinin şişmesi hangi hastalığın belirtisi olduğu tespit edilmektedir ve tedavi planlaması ilgili hastalığa özgü olarak uygulanmaktadır.
Bu tarz hastalıklara bağlı olarak gelişen lenf bezi iltihabı, genellikle antibiyotik tedavileriyle bir süre sonra geçer ve tıbbi bir hasar bırakmaz.
Bu hastalarda antibiyotik olarak flucloxacillin, cephalexin, clindamycin veya amoxicillin/clavulanate kullanılabilir.
Lenf düğümlerinin boyutu yerleşim yerine göre değişmektedir. Ancak boyutu arttıkça kanser riski artmaktadır. Büyüklüğü 2 cm'in üzerinde olan lenf düğümlerinin araştırılması gerekmektedir. Lenf düğümünde ağrı, ısı artışı, hassasiyet varsa ve muayenede yumuşak ise daha çok enfeksiyon hastalıkları lehine yorumlanmaktadır.
Lenf Bezi Şişmesi
Bu lenf düğümleri, çene ve çene altı dahil olmak üzere baş ve boyun bölgesinde bulunur. Lenf düğümleriniz şiştiğinde, genellikle soğuk algınlığı, grip, kulak enfeksiyonu, sinüs enfeksiyonu, boğaz ağrısı ve daha fazlası gibi bir enfeksiyonun varlığına işaret eder.
Boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaşırlar. Baş boyunda her hangi bir yerde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir olay varsa bu bezeler irileşir.
Bademcik iltihabında, bademcikler normalde olduklarından daha şiş ve kızarık görünür. Bademciklerin üzeri genellikle beyaz-sarı renkli iltihapla örtülüdür. Boğazda ve yumuşak damakta toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı kanama odakları, boyunda lenf bezi kaynaklı şişlikler saptanabilir.
Şişen lenf bezlerinin hassas ve ağrılı olması durumunda o bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrının rahatlamasını sağlayabilir. İstirahat etmek ve doktorun bilgisi dahilinde kullanılan ağrı kesiciler de belirtilerin kontrolü amacıyla başvurulabilecek diğer seçeneklerdir.
Hekimler çeşitli kan testleri istemekle beraber esas tanı koydurucu olan lenf bezi biyopsisidir. Biyopsi ile alınan parçada lenfoma hücreleri görülürse tanı konmuş olur. Hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılabilmesi için kemik iliği biyopsisi ve değişik radyolojik tetkikler yapılır.
Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Gül, boyunda oluşan şişliklerin en yaygın sebebinin lenf bezlerinin büyümesi olduğunu vurguladı. Gül, 'Normalde boynumuzda lenf bezleri vardır. Ancak bu lenf bezleri ele gelmez ve dışarıdan belli olmaz.
Bir boyun şişliğinin en olası nedeni lenf düğümü olarak bilinen lenf bezlerinin enfeksiyonu yani iltihaplanmasıdır. Normalde boyun bölgesinde çok sayıda lenf bezi olmasına rağmen bunlar ele gelmezler.
Baş ve boyun bölgesi lenf bezi şişlikleri için ilk gidilmesi gereken doktor Kulak Burun Boğaz uzmanıdır.
Uygulanan ameliyata bağlı olarak birçok risk ortaya çıkabilir. Bu riskler: Tüm cerrahi girişimlerde görülebilen damar içinde kan pıhtılaşması (tromboz-emboli), yara yeri iltihabı veya kalp-dolaşım sistemi reaksiyonları gibi genel tehlikeler bu ameliyatta son derece nadir olarak görülür.
TAZE ve İŞLENMEMİŞ besinleri tercih ediniz. BİTKİSEL BESİNLER - SEBZE ağırlıklı, ANTİOKSİDATİF beslenme tarzı benimseyiniz ve DENGELİ besleniniz. DOMATES, ISPANAK, PIRASA, ROKA, PAZI tüketiniz. *Gerekli durumlarda Omega-3 besin takviyesi alınabilir.
Normalde boynumuzda yerleşen lenf nodları ele gelmez ve dışarıdan belli olmazlar.
Boyunda ve kasıkta çapı 1.5 cm üzerinde, koltuk altında ise 0.5 cm' nin üzerinde olan lenf bezleri normal boyutlarda olmayıp araştırılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri