Alıcının banka hesap bilgileri doğru ve eksiksiz girilmelidir. Alıcının adı doğru ve eksiksiz girilmelidir. Bu yapılmadığında transfer alıcı bankada askıda kalabilir ve kontrolü bekleyebilir. Mesai saatleri dışında, geleceğe dönük EFT komutu verilecekse hesapta yeterli tutarın bulunduğundan emin olunmalıdır.
“Askıya alınmış” olan bir para çekme işlemi, genellikle, hesabınızda yer alan bir durdurma işleminden dolayı gerçekleştirilemiyor demektir.
Kişisel hesaplar üzerinden yapılan EFT işlem miktarı bankadan bankaya değişebilir. Her bankanın EFT işlem tutarı farklıdır. Eğer işlem tutarı bankanın belirlediği limitin üzerinde yapıldıysa EFT işlemi gerçekleşmez. İşlemin gerçekleştirilebilmesi için belirlenen tutarın üzerine çıkmamak gerekir.
EFT NE ZAMAN HESABA GEÇER? Eğer EFT iş günü içinde yapılmış ve transfer ücreti belirlenen saatten önce başlatılmışsa EFT aynı gün hesaba geçer. Eğer iş günü değilse, resmi tatilse ya da belirlenen saatin dışında yapılmışsa; eğer bir tarih belirtilmemişse EFT ilk iş günü hesaba düşer.
EFT Ne Zaman Hesaba Geçer? EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer.
İlgili 38 soru bulundu
EFT'nin hesaba geçmemesinin en önemli nedenlerinden biri, mesai saatleri dışında işlem yapılmasıdır. EFT işleminin gerçekleşmesi için bankalar tarafından belirlenen EFT işlemi saatleri mevcuttur. Bankadan bankaya değişen EFT işlemi saatleri dışında işlem yapılması durumunda beklemede kalır.
Böyle bir durumda EFT iptali yapmak isteyen kişi müşteri temsilcisi ile görüşmelidir. Veya mobil veya internet bankacılığı kullanılarak yapılmış olan işlemlerde EFT yapılan ekran hala açık ise para transfer menüsüne girilerek kolaylıkla EFT iptali yapılabilir. Bir diğer yol ise EFT iptalinin dilekçe ile yapılmasıdır.
Hafta içi bankalara göre farklılık gösteren EFT transferleri, genellikle saat 17.00'den sonra banka şubelerinden gerçekleştirilemez. Ayrıca banka şubeleri aracılığı ile hafta sonu ve resmi tatillerde de EFT işlemi yapılmamaktadır.
EFT ile transfer edilen tutarın alıcı hesabına ulaşması gönderici ve alıcı bankaların o andaki işlem yoğunluğuna bağlı olarak değişebilmekle birlikte eğer işlem EFT saatleri içinde yapıldıysa genellikle aynı gün, 1 - 2 saat içinde alıcı hesaba iletilir.
Türkiye'de faaliyet gösteren birçok bankanın EFT saatleri akşam 17:00 civarında sona ermektedir. Mesai saatlerinden sonra gönderilen para ise hafta sonu ya da resmi tatil değilse bir sonraki iş günü alıcının hesabına ulaşır.
İşlemi gerçekleştirmek için paranın gönderileceği hesabın bakiyesi, transfer edilmesi istenen tutarı ve işlem ücretini karşılamalıdır. EFT işleminde paranın bir diğer hesaba ulaşma süresi bankalar arası yoğunluk ve teknik detaylar nedeniyle değişiklik gösterebilir. Transfer süresi 30 dakikayı bulabilir.
EFT konusunda hesap işlem geçmişine giderek yapılan transferlere dair dekontlar üzerinden EFT sorgulama numarasına ulaşmak bir hayli kolay bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Hesap hareketlerinden dekontun çıkarılması sonrasında bu numara bankaların müşteri hizmetlerine sunularak gerekli bilgiler temin edilebilir.
EFT, havale, Western Union ve birçok işlemin gerçekleşme süresi ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz. EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
Kanunun bu hükmüne göre, askı süresi en az iki aydır. İşçinin bir yılı aşan çalışmalarında her fazla yıl için askı süresine 2 iki gün eklenecektir. Ancak bu sürenin tamamı doksan günü geçemeyecektir. Kanunun bu hükmüne göre, en az iki ay ve en çok doksan günlük süre içinde işçinin ücreti işlemez.
[1] Bitirilmek üzere olan bir iş tamamlanmak üzereyken engelle karşılaşılması, sonuca varmak için engelin kalkmasını beklemek.
İş sözleşmesinin askı\a alınması, işçinin iş görme, işverenin ücret ödeme borçlarının geçici süreliğine ertelenmesidir.
FAST ile EFT'nin temel farkı, FAST aracılığıyla 7/24 para transferi yapabilmenizdir. EFT'de ise işlem saatleri, mesai saatleri ile sınırlandırılmıştır ve mesai saatleri sonrasında yapılan işlemler bir sonraki iş günü gerçekleştirilmek üzere bekletilir.
Söz konusu işlem, ileri tarihli EFT işlemi olarak geçmektedir. Böyle bir durum yaşadığınız takdirde bankanızı arayarak yaptığınız işlemin iptalini talep edebilirsiniz. Banka görevlisinin yönlendirmelerinin ardından EFT ile gönderdiğiniz tutar hesabınıza iade edilir.
EFT Saat Kaça Kadar Hesaba Geçer? Bankaların kendi içinde belirlediği farklı EFT saatleri vardır. Bu işlemler genellikle sabah 8 ile akşam 17.30 arasında gerçekleştirilebilir. Bankanın EFT ve havale saatleri dışında herhangi bir işlem yapıldığında para, gönderilen hesaba, takip eden günün ilk EFT saati içinde yatar.
*EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılmaktadır. **Geç EFT işlemleri, iş günlerinde 16:00-17:15 saatleri arasında yapılmaktadır. ***ATM aracılığıyla yapılacak EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılabilmekte olup geç EFT işlemi yapılamamaktadır.
Parayı banka hesabınıza geri göndeririz ve siz de doğru adı kullanarak yeni bir transfer oluşturabilirsiniz.
Havale sistemi ile gönderilen paralar direkt olarak sistemden düşer ve gönderilen hesaba geçer. Bu sebeple havale kullanılarak yapılan para transferi işlemlerinde geri alma, iptal etme gibi seçenekler söz konusu değildir. Havale işlemini iptal edebilmenin tek yolu, havalenin ileri tarihli olarak tanımlanmış olmasıdır.
FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi, Merkez Bankası tarafından yeni işletime alınan anlık ödeme sistemidir. FAST'ta ödemeler 7/24 ve anında karşı hesaba geçer ve ödemenin tarafları, bankaları tarafından ödemenin durumu hakkında anında bilgilendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri