Radyasyon emici özelliği vardır. Radyasyon yayan cihazların yanında büyük bir parça kaya tuzu ya da lambası bulundurursanız faydasını görebilirsiniz. Bu özel tuz genellikle kirli beyaz, esmer, gri ya da nadiren saydam görünümlüdür. Deniz ve göl tuzları gibi ağır metalleri bünyesinde barındırmaz.
Kaya tuzu bugün her yerde kullanılıyor. Bütün dünyada kullanılıyor. Nükleer santrallerin dışında, dışarıya ışın salgılanmasın diye kaya tuzu izolasyonu yapılır. Çünkü radyasyonu önler.
Kaya tuzu ise radyasyon emici özelliğe sahip.
En önemlisi de kaya tuzunun % 97.4'ü bildiğimiz tuzdan oluşmaktadır. Yani sodyum içeriği açısından sofra tuzundan anlamlı bir farkı yoktur. Sonuç olarak kaya tuzunun da fazla tüketimi kalp ve damar sağlığı açısından sakıncalıdır.
Örneğin kaya tuzu lambaları içlerinde bulunan ampul sayesinde ısınır ve ısınan kaya tuzu, odadaki fazla su moleküllerini çeker. Nemli bir yerde uyumak stresi artırır ve sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Kaya tuzu ise aşırı nemin neden olduğu öksürmeyi, horlamayı önemli ölçüde azaltır.
İlgili 37 soru bulundu
Kaya Tuzunu Odaya Koymak Neye İyi Gelir? Kaya tuzunu lamba formatıyla ya da iri parçalar halinde odalarınızda kullanabilirsiniz. Çünkü kapalı alandaki havayı temizleme özelliğine sahiptir. Yaydığı negatif iyonlar sayesinde odadaki fazla elektriği ve kötü bakterileri temizleyerek size temiz bir hava sağlar.
Prof. Dr. Canan Karatay'ın Kristal Kaya Tuzu Önerisi. Yapay Tuz Neden Zararlı?
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır.
Kaya tuzu ise rafine edilmiş mutfak tuzlarının aksine oldukça yararlıdır. Kaya tuzu adeta mineral deposudur. İnsan vücudunda bulunan 94 mineralden 84 tanesi kaya tuzunda bulunmaktadır. Selenyum,çinko, bakır, magnezyum,potasyum açısından oldukça zengindir.
Kaya tuzu suyu ile gargara yapmak öksürük ve soğuk algınlığı gibi çeşitli hastalıkların erken tedavisinde etkili bir yöntem olmakla birlikte, aynı zamanda her yaş grubunca uygulanabilen düşük maliyetli ve sağlıklı bir çözümdür. Bu sebeple kaya tuzu gargarası çoğu ailede yaygın olarak kullanılmaktadır.
Özellikle sarımsak ve soğan vücuttaki radyasyonun atılması için en etkili yiyecekler arasında yer almaktadır. Bunun yanında yeşil çay tüketiminin de vücuttaki radyasyonu atmak için bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
x-ışını kaynakları (Röntgen dahil) medikal kaynaklar nedeniyle maruz kalınan radyasyon miktarı içinde en büyük paya sahiptir.
Kurşun: Kurşun, gama radyasyonunu engellemek için yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Kurşun, yüksek yoğunluğa sahip olduğu için gama radyasyonunu emebilir ve geçmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle kurşun plakalar veya kurşun şapka gibi koruyucu ekipmanlar radyasyona maruz kalan kişilerin korunmasında kullanılır.
Zeolit yapısı gereği negatif iyon yüklüdür. Geniş radyoaktiviteye maruz kalmış alanlarda toprak ve yer altı suları zeolit ile temizlenmektedir. Radyasyona karşı oldukça etkilidir. Zeolit doğanın milyonlarca yıl içinde oluşturduğu son derece değerli bir mineraldir.
X-ray ve gama radyasyonu en iyi ağır çekirdekleri olan atomlar tarafından absorbe edilir, çekirdek ne kadar ağırsa absorbe ediliş de o kadar iyi olur. Bazı özel uygulamalarda, tükenmiş uranyum veya toryum kullanılır, ama kurşun kullanımı çok daha yaygın ve genellikle birkaç santimetre gereklidir.
BANYO ETKİSİNİ AZALTIR
Radyasyona maruz kalmış bir kişinin hemen buhar banyolarında duş almasının etkiyi azaltacağını söyleyen Prof. Tülay Engizek, tehlikeyi hissettiğimiz ortamdan hemen uzaklaşmamız gerektiğini belirtti.
Endüstriyel adıyla 'halite' olarak da bilinen kaya tuzu, sofra tuzu olarak tüketilen tuzun rafine edilmemiş, mineral bir sodyum klorür formudur. Okyanuslar veya göller gibi geniş tuzlu su birikintilerinin buharlaşması sonucu kaya tuzu madenleri oluşmuştur.
Yani turşuda kullanmak için alacağınız tuzun muhakkak doğal mineralli ve katkı içermiyor olmasına dikkat etmelisiniz. Hiç tereddüt etmeden, gönül rahatlığı ile iri taneli granül formda ki Çankırı kaya tuzunu tercih edebilirsiniz.
Çankırı tuzu içerisinde yapay iyot ilavesi yoktur. Çünkü doğal olarak oluşan ve öğütülmesinden paketlenmesine kadar her sürecinde doğallığı elden bırakmadığımız tuzlarımızda ek katkı maddesi kullanmamaktayız.
Sofra tuzundaki iyot dışında yine sıklıkla kullanılan kaya tuzu ve Himalaya Kaya Tuzu da iyot içeren kaynaklardır. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17199437 ).
Bu yüzden iyot kullanımı hipertiroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir. Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Kaya tuzu türleri içerisinde analiz raporları doğrultusunda en sağlıklı tuz olarak kabul gören Çankırı kaya tuzunu çevrenizdeki tüm bireylere tavsiye etmelisiniz. Çünkü bildiğiniz üzere insan vücudu için en önemli iki madde su ve tuzdur.
Sonuç olarak, her şeyi göz önüne aldığımızda Himalaya tuzu tüketilebilir olarak görülüyor. Eğer Himalaya tuzu bulamazsanız kaynağından emin olduğunuz deniz tuzu kullanılabilir. En son tercih ise sofra tuzu! Artık en sağlıklı tuz seçeneğini biliyorsunuz.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aralarında ciddi bir 'sağlık faydası farkı' söz konusu değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri