Ülkemizin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir Gölü'nde ekim ayının ortalarına kadar yüzülebiliyor. Mutlaka yüzülmesi gereken muhteşem plajlara ev sahipliği yapan gölde özellikle mavi bayraklı Altınkum Plajı'na seyahatinizde yer vermeyi ihmal etmeyin.
Eğirdir Halk Plajı
Suyu sığ, sakin ve temiz olduğundan çocuklu aileler için de uygundur. Plajda herhangi bir tesis bulunmadığından, çevredeki restoran ve kafelerden yiyecek ve içecek satın alınabilir. Plaj içerisinde şezlong ve şemsiye mevcuttur ancak duş ve kabin gibi olanaklar bulunmamaktadır.
Bedre, Yalvaç, Altınkum, Taşevi Isparta'nın en yaygın ve bilindik olan plajlarındandır. Haziran ayların da serinlemek için ziyaretçi akını ile baş başa kalmaktadır. Deniz seviyesinden yüksek olması ile birlikte serinlemeye ve tatil yapmaya uygun yerlerden birisidir.
Göl, deniz yüzünden 916 m yükseklikte olup, ortalama derinliği 12 m kadardır. Maksimum derinliği ise Eğirdir yakınlarında 16.5 m'dir. Göl suları bulanmaz.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır.
İlgili 23 soru bulundu
Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür. 35° 37′ 41″ Kuzey – 38° 16′ 55″ Kuzey enlemleri ile; 30° 44′′ 39″″ Doğu – 30° 57′ 43″ Doğu boylamı arasında yer alır. Dik kayalara, düz ve sığ bir tabana sahip olan gölün, kıyı uzunluğu 150 km dir.
Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nün, kimyasal ve sanayi atıklar ile aşırı su alımı, gölü besleyen kaynakların engellenmesi gibi nedenlerden dolayı hızla kirlendiğini ve su kaybı yaşadığını vurguladı.
Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su gölü. Doğal içme suyu havzası olmasının yanı sıra biyolojik çeşitlilik değerleri bakımından uluslararası öneme sahip bir sulak alan.
Eğirdir Gölü, 487 kilometrekarelik alanı ve 4005 hektometreküp hacmi ile Türkiye'nin en büyük dördüncü gölü ve ikinci büyük tatlı su gölüdür. Biyolojik çeşitliliği ile de en önemli sulak alanların başında gelen Eğirdir Gölü'nde balıkçılık, çevresinde yaşayanlar için önemli bir geçim kaynağıdır.
Yöreye has olan yemekler şunlardır: Banak, Çömlek Kebabı, Kabine, Keşkek, Tandır Kebabı, Tirit, Yoğurtlu Et. Yörede patates, nohut ve fasulye ile etten yapılan yemeklere "Yahni" denilmektedir. Yemekler ete konan malzemenin türüne göre adlar alırlar.
Gölün suyu sakin, berrak ve temizdir. Göl, ayrıca yelken, tüplü dalış ve su kayağı gibi su sporları için de olanak sunmaktadır. Gölde balık tutmak da burada popüler bir aktivitedir. Eğirdir Gölü'nde yüzmek için halk plajı, Altınkum Plajı ve Bedre Koyu'nda bulunan plaj tercih edilebilir.
Isparta'ya gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken yemeklerin başında ise; yufka ekmeği, bakla borani, banak, şalgam aşı, sazan dolması, Tatar mantısı, dirgit, zıplak, Yalvaç keşkeği ve Yalvaç güllacı gelmektedir. Isparta, Güller Şehri olduğundan, burada gül şerbeti, gül çayı ve gül lokumu da mutlaka denenmelidir.
İçme suyu havzası olması yanı sıra, tarımsal kullanım ve balıkçılık başta olmak üzere birçok alanda kullanılan Eğirdir Gölü, Türkiye'nin 2. büyük tatlı su gölüdür.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Eğirdir gölû Türkiye'nin en guzel gollerinden birisi kesinlikle. Eğirdir aslinda dağ komando taburu ile ünlü ancak gölü gerçekten doğal güzellik olarak harika. Avrupalı turistler son yillarda daha fazla geliyor burasi isviçre'ye benziyor diye. Yörük Konağına kesinlikle çıkın tüm göl manzarasi ayaginizin altinda.
1. Eğirdir Gölü:Isparta ili hudutları içinde olduğu kadar Göller Bölgesinin de en önemli göllerinden birisi Eğirdir Gölüdür. Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Suyun azalmasıyla göldeki kirlilik de ortaya çıktı. Isparta'nın dört ilçesine sınırı olan Eğirdir Gölü; son yıllarda kuraklıktan olumsuz etkilendi. Gölde su derinliği, 4 metrenin altına indi.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
Eğirdir göl çukurluğunun plüvyal dönemlerdeki karstik olaylar sonucu oluştuğu ve yine bu dönemde su ile dolduğu belirtilmiştir. Göl çukurluğunun tektonik kökenli, su birikiminin Neojen sonrasında geliştiğini.
Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri deltasının güneydoğu kesiminde, Menteşe Dağlarının içine sokulmuş sığ bir tatlı su gölüdür. Yaklaşık 60 km²'lik yüzölçüme sahip olan Bafa Gölü'nün denizden yüksekliği 2 metre, en derin bölümü 21 metre, uzun ekseni 16 km ve en geniş yeri 6 km'dir.
Ağustos ayında göl büyük ölçüde kurur. Tuz oranının fazla oluşu, buharlaşma sonucunda göl sahasının büyük kısmında her yıl yenilenen 10–30 cm.lik tuz tortulaşmasına neden olmaktadır.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
Konya ve Isparta sınırlarında yer alan Beyşehir Gölü 656 kilometrekare yüz ölçümüyle Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri