Öğrencilere verilen burslar esas olarak sosyal sorumluluk gereği yapılan ödemeler. Bu niteliğiyle burslar, gerçek kişilere yapılan bağış niteliğinde ve gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirilmesi olanağı yok.
Şirketler ve şahıslar adına Türkiye'de veya yabancı ülkelerde okutulan veya staj gören öğrencilere yeme, içme, konaklama ve eğitim masraflarını karşılamak üzere verilen burslar; bazı koşulların varlığı halinde gelir ve kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınabilmektedir.
Öğrencilere verilen burslar, gelecekte yapılacak hizmetler karşılığını teşkil eden ücret ödemesi olarak kabul edilmekte olup, Gelir Vergisi Kanununun 28'inci maddesi uyarınca gelir vergisinden istisnadır.
Ayrıca ücret sayılan burs ödemelerine ait katma değer vergisi indirim konusu yapılabilir. Öte yandan ücret sayılan bu ödemeler Gelir Vergisi Kanunu'nun 28'inci maddesinde belirtilen şartları sağlaması halinde gelir vergisinden müstesnadır.
Bursun karşılıksız olması halinde, bursu sağlayan kişi veya firma tarafından yapılmış bir bağış (yardım) var demektir. Bursu alan açısından böyle bir yardımın, ücret yahut başka bir ad altında “vergiye tabi gelir” addedilerek Gelir Vergisine tabi tutulması söz konusu değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu niteliğiyle burslar, gerçek kişilere yapılan bağış niteliğinde ve gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirilmesi olanağı yok. Ancak, bazı durumlarda burslar, gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında bugünden yapılan ödeme olması nedeniyle ücret niteliğinde olabilir ve ücret ödemesi olarak gider yazılabilir.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı kurum kazancının tespitinde hasılattan gider olarak indirilir.”
Not ortalaması 100'lük sistemde 53.33'ün altında olan öğrencilerin bursu kesilir. Hazırlık sınıfında da sınıfı geçemeyenlerin bursu kesilir. Bunun yanında hazırlık sınıfını geçseniz dahi yukarıda bahsedilen ortalamaların altında sınıfı geçmeniz halinde bursunuz yine kesilir.
Eğitim gördüğünüz kurumdan isteğinizle ayrılma, çıkarılma, 1 dönem uzaklaştırma cezası alma gibi durumlarda da KYK geri ödemesiz bursu kesilir. Sağlık veya farklı nedenlerden dolayı, geçici, kısa ya da uzun süreli kayıt dondurma gibi durumlarda burs kesilir.
(2) Aynı aileden sadece bir öğrenciye burs verilir. (3) Genel Müdürlükten burs alan ön lisans mezunu öğrencilerden Dikey Geçiş Sınavı ile eğitimlerine ara vermeden başka bir yükseköğretim kurumuna geçen öğrencilerin bursları kesilmez.
Banka hesabındaki para ile kyk bursu kesilmez(milyon dolar da olsa kesilmez mevzuat belli), bursunuz farklı bir sebepten kesilmiştir. Yok.
Okul döneminde veliler tarafından en çok merak edilen Özel okul bursu nasıl alınır? sorusudur. Genel olarak özel okulların burs verme zorunluluğu yoktur. Yine de kendi bünyelerince belirlenen oranlarda (% 100, % 75. % 50, % 25, %10 gibi) eğitim ve öğretim bursu verilebiliyor.
Buna göre, tüzel kişiliği itibarıyla kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayan Üniversiteniz, kuruluş amaçlarıyla sınırlı olmak üzere,Kurumlar Vergisi Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında kurumlar vergisinden muaf bulunmaktadır.
Burs, üniversite okuyan bir öğrenci için devlet tarafından sağlanan bir çeşit yardımdır. Dolayısıyla herhangi bir gelir kategorisine dahil edilmeyen burs, kredi başvurusu esnasında gelir belgesi olarak gösterilememektedir.
2022-2023 eğitim öğretim yılında ön lisans ve lisans öğrencileri için burs ücreti aylık 1.250 TL olarak belirlenmişti. Burs ödemeleri yüksek lisansta 2500 TL, doktorada 3750 TL olarak güncellenmişti.
ÖSYM giriş burslarının azami öğretim süresi şöyledir: Önlisans programlarında 4 yıl, dört yıllık lisans programlarında 7 yıl ve altı yıllık programlarda ise 9 akademik yıl olarak yurt içinde geçerlidir.
Kuralları ÖSYM belirliyor. Kontenjanını da ÖSYM belirliyor. Bu yüzden sınıfta kalma gibi bir durumda burs kesilmiyor.
EĞİTİM TAZMİNATI GELİR VERGİSİNE TABİ MİDİR? 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu Md 9 uyarınca sosyal yardımlar için gelir vergisi kesilmez hükmü yer almaktadır.
Bu itibarla vakıf üniversiteleri de dahil olmak üzere Yüksek Öğretim Kanununa tabi üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerine yapılacak nakdi bağışlar herhangi bir miktar sınırlamasına tabi olmaksızın kurum kazancından veya gelir vergisi matrahından indirilebilecektir.
Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşülmektedir. Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları belli şartlarla bağış ve yardımların elde edilen gelirden, kurum açısından kazançtan indirilmesi imkanı vermektedir.
Gelir Vergisi Kanunu'na göre çalışanlarınıza 110 TL + %10 KDV dahil 121 TL günlük yemek ücreti verdiğinizde bu tutarın tamamı gelir vergisinden istisna tutulur.
Sıfır araç alım işlemlerinde ÖTV ve KDV tutarının en fazla 440.000 TL'si gider olarak gösterilebilir. Araç kiralama işlemlerinde aylık ödeme tutarı kaç olursa olsun en fazla 17.000 TL'si üzerinden vergi indirimi yapılabilir. Binek araçlara ait masrafların en fazla %70'i şirket gideri olarak gösterilebilir.
Ticari teamüller çerçevesinde düşünüldüğünde, işletme faaliyetleri ile ilgili kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi için yapılan telefon giderleri ticari kazancın tespitinde genel giderler kapsamında indirim konusu yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri