Nitel Değişken: Kategorize edilebilen değişkenlerdir. Örneğin; cinsiyet, eğitim düzeyi, il, vs. Nitel değişkenler, özellikle istatistiksel analiz yazılımılarında, sayısal göstergelerle de temsil edilebilir. Ancak bu durumlarda, sayısal değerler matematiksel anlamından ziyade sembolik anlamıyla kullanılır.
Sıralanabilen (Ordinal): Sıralayıcı nitel veriler aralarında anlamlı bir sıra veya derecelendirmeye sahip değerler içerir. Değerleri arasında sıralı bir ilişki bulunur. Akademik unvan, rütbe, öğrenim durumu,sınav notları gibi.
Eğer değişkenin özelliği sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken denir. Zeka puanı, yaş, hız, uzunluk ve ağırlık ölçüleri birer nicel değişkendir. olarak da bilinir. Cinsiyet, medeni durum, tür, meslek gibi değişkenler nitel değişkenlerdir.
Eğer değişkenin özelliği sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken denir. Başarı puanı, ağırlık ve uzunluk ölçüleri birer nicel değişkendir.
Ölçüm Düzeyleri
Nominal ve ordinal ölçekler nitel değişkenlerdir.
İlgili 30 soru bulundu
2) Sıralama (Ordinal) ölçek
Örneğin öğrenim durumu için bu ölçek kullanılabilir ve İlkokul (1), ortaokul(2), lise(3), lisans (4), lisansüstü (5) şeklinde kodlanılabilir. Bu ölçüm düzeyi için frekans, mod, medyan ve açıklık (range) uygun olan analizlerdir.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nominal ölçek: Sıralanabilir olmayan nitel değişkenlerin ölçeğidir. Örneğin; yaşanan il, cinsiyet, okunan üniversite/fakülte/bölüm, medeni hal, vs. Ordinal Ölçek: Sıralanabilir nitel değişkenlerin ölçeğidir. Örneğin; eğitim düzeyi, Likert ölçeği, vs.
Nicel değişkenler sayısal olarak ifade edilebilen değişkenlerdir. Nitel değişkenler ise sayısal olarak ifade edilemeyen ancak değişken olarak var olan değişkenlerdir. Yaş nicel değişkene örnek verilebilirken meslek nitel değişkene örnek olarak gösterilebilir.
Sosyal bilimler alanında çalışılan bir konu, insan ilişkilerinde yer alan değişkenler arasındaki farklara, ilişkilere veya etkilere odaklanıyorsa nicel araştırma desenlerinden (tarama, nedensel karşılaştırma, korelasyonel ve deneysel) birini seçmesi gerekmektedir.
Başarı puanı, ağırlık ve uzunluk ölçüleri birer nicel değişkendir.
Örnekler: Boy, Ağırlık, Zaman, Fiyat, Sıcaklık, vb. Örnekler: Kokular, Görünüm, Güzellik, Renkler, Tatlar, vb. Bir araştırmada nicel verilerin kullanılması, daha iyi kararlar alınmasını sağlayan güvenilir sonuçları garanti altına almak için en iyi stratejilerden biridir.
Araştırma yapmak için çeşitli metodolojiler vardır; nitel ve nicel araştırma bunlardan en öne çıkan iki tanesidir. Nitel araştırma, gözlem ve görüşmeler yoluyla bir bireyin deneyimlerini ve bakış açılarını anlamaya odaklanırken, nicel araştırma sayısal verilere dayalı analizler yapar ve sonuçlar çıkarır.
Ordinal ölçek: Nominal verilerin aksine birbirleri arasında sıralanmış verileri içerir. Örneğin; Unvan, gelir durumu,eğitim durumu, rütbe , hastalık evresi, organizasyon şeması gibi…
İstatistik açısından nominal ölçek, anlaşılması ve uygulanması en kolay ölçektir. Bu değişkenler Erkek/Kadın, Evet/Hayır gibi en az iki bölüme sahiptir. Bu ölçeğin sayısal bir değeri yoktur, örneğin – cinsiyet, etnik köken, ırk vb.
Scale: yaş, ağırlık gibi eşit oranlı verilerdir. Ordinal: Ölçekler sonucunda elde edilen verilerdir.
Nicel Veri : Bir deneyin sayılabilir, ölçülebilir özelliğini veren verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır. l) Sürekli nicel veri: Ondalıklı değerler alabilen, ölçüm sonucu elde edilen verilerdir.
Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Değişkenin değerleri belirli bir özelliğe veya yargıya göre aralarındaki uzaklığı tanımlamadan bir sınıflama belirten bir ölçek türüdür. Örneğin; Başarı durumunu gösteren değişken; zayıf(1), orta(2), iyi(3), çok iyi(4) gibi isimsel veya rakamsal değerler alabilir.
Nominal . Bir değişken, değerleri içsel olmayan bir sıralama içermeyen (örneğin, bir çalışanın çalıştığı şirketin departmanı) kategorileri temsil ettiğinde, bir değişken işlem yapabilir. Nominal değişkenlere ilişkin örnekler, bölge, posta kodu ve dini ilişkilerden oluşan bir örnekdir.
Sıralı Veri Tanımı: Ordinal veri, istatistiksel bir veri türüdür. değişkenlerin doğal olarak ortaya çıkan sıralı kategorilerde bulunduğu. Sıralı veriler kullanılarak iki kategori arasındaki mesafe belirlenmez.
Nicel Araştırmada Örneklem. Başlı amaç, evreni temsil etme kapasitesi olan bir örneklem seçmektir. Evrenin bütünü yerine onun bir bölümünü inceleyerek genellemeler üretilebilir. Örneklem seçimi kısa zamanda daha az maliyetli araştırmalar yapmayı olanaklı kılar.
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri