Eğitim, Anayasa tarafından doğrudan güvence altına alınmış bir haktır. Ayrıca eğitim, çok özel bir kamu hizmeti olarak sadece doğrudan faydaları olan bir hizmet değil geniş sosyal fonksiyonları da olan bir hizmettir. Eğitim kurumlarına erişim hakkı, eğitim hakkının sadece bir yönünü oluşturmaktadır. (...)
Sosyal ve ekonomik kamu hakları Anayasa'nın 41. ve 65. maddeleri arasında yer almaktadır. Ailenin korunması, sosyal güvenlik hakkı, sözleşme özgürlüğü, çalışma hakkı, sağlık hakkı ve eğitim ve öğretim hakkı gibi haklar ekonomik ve sosyal haklar kapsamındadır. Bu haklar içinde eğitim ve öğrenim hakkı da yer alır.
Ülkemizdeki tüm bireyler, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve özel öğrenme güçlüğü olan bireyler de dâhil olmak üzere eğitim hakkına sahiptir. Bu eğitim hakkı kaynağını uluslararası sözleşme ilke ve standartlarının yanı sıra iç hukuktaki anayasa ve diğer mevzuat hükümlerinden almaktadır.
Eğitim hakkı bireylere anayasa ile verilmiş olan haklardan biridir ve kısıtlanması doğru değildir. Eğitim ve öğretim hakkı aslında bir özgürlüktür. Bu hakka bireyler doğuştan sahiptirler. Bu hakkı kim engellerse suç işlemiş olur.
222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nda Eğitim Hakkı
Anayasa'da temel hak olarak belirlenmiş olan eğitim ve öğrenim hakkının kullanılması İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nda (İEK) ayrıntılı biçimde düzenlenmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Madde 42 – Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.
Eğitim hakkı para ile satın alınamayan kişinin tam anlamıyla toplumda bir birey olmasını sağlayan, onun topluma yararlı bir birey olmasını sağlayacak haklardandır. Kimse bu hakkından alıkoyulamaz. Özellikle aileler tarafından çalıştırılan küçük çocuklar eğitim haklarından yararlandırılmamaktadır.
1982 Anayasası'nın 42. Maddesi “Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi” baş- lığını taşımaktadır. Madde 42'de “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.
Eğitim, temel bir insan hakkıdır. Bunun nedeni, eğitim hakkı ile insanla- rın başka hak ve özgürlükleri kendileri için kullanılır hâle getirmeleri ve onlardan faydalanabilmeleridir.
Her çocuğun kendisine yaşam becerileri kazandırmaya, insan haklarından tam anlamı ile yararlanmasını sağlayacak şekilde kapasitesini güçlendirmeye ve uygun insan hakları değerleri ile desteklenmiş bir şekilde sahip olduğu kültürü geliştirmeye yönelik bir eğitim almaya hakkı vardır.
Asıl konumuz olan eğitim hakkı, 42.maddede düzenlenir. Yani bir pozitif statü, bir isteme hakkıdır, ve 42/I şöyle der: “Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz.” Bu hükümdeki ”kimse” ifadesi, hiçbir ayrıma tabi tutulmadan, herkesin eşit eğitim hakkına sahip olmasını gerektirir.
İlgili hükme göre ilköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu olup devlet okullarında eğitim parasızdır. Devlet bu olanağı sağladıktan sonra denetimini, çıkarmış olduğu kanun ve yönetmeliklerle sağlar.
MADDE 42. — Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim, Devletin başıfia gelen ödevlerin dendir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gö zetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.
Eğitim doğduğumuz andan itibaren başlar. Eğitim, bir öğrenme işidir. Eğitim belli bir alanda belli bir konuda gerekli bilgi ve becerilerin öğrenilmesidir.
Türkiye'de sekiz yıllık zorunlu eğitim ilk defa 3. Milli Eğitim Şurası'nda tartışılmış, ama 1961 yılına kadar herhangi bir uygulama söz konusu olmamıştır. 1961 yılında çıkarılan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, ilköğretim için ayrı olarak çıkarılan ilk yasa olması bakımından önemlidir.
Vatandaşlığın tanımı Son değişikliklerden sonra, 1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda vatandaşlığın tanımı 66. maddede aşağıdaki şekilde yapılmıştır: Madde 66. – Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür.
EĞİTİM HAKKI : Madde 7. Temel eğitim görmek her Türk vatandaşının hakkıdır. Temel eğitim kurumlarından sonraki eğitim kurumlarından vatandaşlar ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde yararlanırlar.
1982 Anayasası m 49'a göre, “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli tedbirleri alır.”
'Eğitim özgürlüğü' ise anne ve babaya, çocuğuna verilecek eğitimin türü hakkında seçme hakkı tanımaktır.
Hukuk, hak kavramının çoğuludur. Hak, hukukun tanıdığı ve koruduğu bir yetkidir. Eğitim hakkı: Hukuk düzeniyle bireylere sağlanan ve koruma altına alınan eğitim alma veya eğitim verme yetkisidir.
KARAR NO : 1. Anayasa'nın 42. maddesinde yer alan eğitim ve öğrenim hakkı, kamu otoritelerine bireyin eğitim ve öğrenim almasını engellememe negatif ödevini yüklemekle birlikte Anayasa'da öngörülen ilköğretim dışında devletin tüm bireylere eğitim ve öğrenim sağlaması şeklinde pozitif bir ödev yüklememektedir.
Anayasa Madde 64 – Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır.
En temel insan haklarından biri olarak kabul edilen eğitim hakkı, devletin olumlu katkısını zorunlu kılan sosyal bir haktır.
Kişinin eğitim ve öğretim hakkını kullanmasını engellerse suç oluşur. Örneğin; bir baba “Kız çocuğunun okulda ne işi var, otur evinde” şeklinde bir ifadeyle kızının okula gitmesini engellerse bu suçu işlemiş olur.
Merhaba, Eğitim hakkı, en temel haklarımızdan birisidir. Engellenemeyecek bir şeydir. Engelli birey, veya diğer çocukların arasındaki hiçbir farkı gözetmeksizin, devlet çalışanları tarafından çocuklara ileride meslek sahibi olması için eğitim verilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri