Kavut, kavrulmuş buğdayın dövülerek un haline getirildikten sonra kızgın tavada tereyağı ile buluşmasıyla ortaya çıkan unutulmaya yüz tutmuş, Doğu Anadolu bölgesine ait leziz bir tatlıdır. Doğu Anadolu'da başta Van'da olmak üzere tüm bölgede yaygın olarak yapılmaktadır.
Kavut, kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununun şeker ya da tatlı yemişle karışımı şeklinde yapılan helva benzeri tatlı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle Van'da. ve Iğdır'da. yaygın olarak yapılır.
Kavut, Van başta olmak üzere, Iğdır ve Doğu Karadeniz'de yapılan bir tatlıdır. Bölgelere göre yapımında minik farlılıklar olsa da, temelinde yapımı yağın kızdırılıp kavut için kullanılacak karışımın pişirilmesi ile oluşur. Kimisi pişen kavuta bal, pekmez ya da reçel eklerken, kimisi pişirme esnasında şeker koyar.
Kavut yapımına, buğday veya arpanın kızgın sac üzerinde pişirilmesiyle başlanıyor. Pişirilen buğday veya arpa daha sonra el değirmeninde un haline getiriliyor. Un sıcak suyla belli bir kıvama geldikten sonra da tabaklara konuluyor. Üzerine tereyağı ve şerbet dökülen Kavut, gelen konuklara ikram ediliyor.
Orta Asya kökenli bir çorba olan kavut çorbasının inanılmaz faydaları ortaya çıktı. Kış aylarında vücut direncini artıran bu çorba aynı zamanda güzelliğiniz için de bire bir. Hücre yenilenmesine yardımcı olduğu gibi tok tutma özelliği nedeniyle kilo vermek isteyenler için de inanılmaz yardımcı olabiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Önce tereyağını eritelim. İyice erisin yağ kızmışsa içine kavut atın. Ocağın altını kapatın karıştırın iyice eğer sıvıysa içine biraz daha kavut atabilirsiniz veya yağsızsa kavut çok geldiyse biraz sıvı yağ dökebilirsiniz. Yani ne çok katı olacak ne de çok sıvı olacak.
Kavut, Türkiye'de özellikle Doğu Anadolu'da Van'da, Iğdır'da, Tunceli'de Doğu Karadeniz'de yaygın olarak yapılan lezzetler arasındadır.
Doğu Karadeniz'de orta Trabzon'dan itibaren sahil kesiminde ve yüksek kesimde, aynı zamanda Doğu Karadeniz bölgesi dağlarının güney eteklerindeki şehirlerde ve Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde yöresel tatlılardan biri olarak kabul edilir.
KAVUT UNU NEDİR? vb. gıdaların kızgın sac üzerinde belli bir süre kavrulduktan sonra, el ya da su değirmeninde öğütülmesiyle elde edilen una “KAVUT UNU” denir.
Bayburt Kavut Çorbası malzemeleri, kavut, soğuk su, tereyağı, kavurma eti ve tuzdur. Bayburt Kavut Çorbası 08.06.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Önce şerbeti hazırlamak üzere su ve şekeri bir tencerede kaynamaya bırakın. Kaynayan ve katılaşmaya başlayan şerbet, kıvama geldiği zaman altını söndürün ve ılınmaya bırakın. Bu arada bir başka tencerenin içine gavut unu ve 4 su bardağı su ekleyip, unu suda haşlar gibi karıştırarak pişirin.
Kavut, kavrulmuş buğdayın dövülerek un haline getirildikten sonra kızgın tavada tereyağı ile buluşmasıyla ortaya çıkan unutulmaya yüz tutmuş, Doğu Anadolu bölgesine ait leziz bir tatlıdır Eski zamanlarda buğday değirmende öğütülür öğütülmez şeker, bal veya pekmez ile karıştırılır ve yufka arasına doldurularak yenirmiş.
Diğer Adları: sakız otu, sakızlık, çengel otu, çenger. Hasat zamanı ve şekli: ilkbaharda gövde kesilerek veya çizilip yaralanarak sızan sütler hafif katılaşınca toplanır ve silindirik kısa parçalar halinde suda saklanır veya ipe dizilip satışa sunulur.
Tereyağını eritip üzerine şeker ve suyu koyup kaynatalım 5- 6 dk daha bekletelim. Kavut ununu servis tabağına alıp şerbetten azar azar karıştırıp püre haline getiriyoruz . Ortasını oyup şerbeti içine döküyoruz kaşığı şerbete batırıp düzeltiyoruz. Kaşıklan kavutu şerbete batırıp yiyoruz.
Hacıbektaş ve çevresinde, öğütülmüş bulgurun savrulması işlemi esnasında ortaya çıkan kabuk kısımlarına kavut denir ve söylenişi de ġawut şeklindedir. Ġawut, zar biçimindeki kabuk kısımdan oluştuğu için yumuşaktır. Biz, küçükken bu kısımları kuru üzümle, ceviz içiyle karıştırarak çerez gibi yerdik.
Önce yumurtayı bir kapta çırpıp hazır edelim. Tencereye yağı koyup kızdıralım, unun hepsine koyup kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavurup az bir tuz serpip çırptığımız yumurtayı da koyup hızla karıştıralım kabaracaktır ocağı kapatalım. Pişen murtağı tercihe göre balla servis yapalım.Afiyet olsun.
Yörede yetişen organik keçiboynuzu, fıstık, susam ve ak darının helva kıvamına gelinceye kadar dibekte dövülerek elde edilir. Uzun süre bozulmadan saklanabilen kavut'un 50 gramı günlük besin ihtiyacını karşılayacak niteliktedir. Doğal olarak şeker içerir. İlave şeker içermez.
Kavut yapımına, buğday veya arpanın kızgın sac üzerinde pişirilmesiyle başlanıyor. Pişirilen buğday veya arpa daha sonra el değirmeninde un haline getiriliyor. Un sıcak suyla belli bir kıvama geldikten sonra da tabaklara konuluyor. Üzerine tereyağı ve şerbet dökülen kavut, gelen konuklara ikram ediliyor.
Kavut, kavrulmuş buğdayın dövülerek un haline getirildikten sonra kızgın tavada tereyağı ile buluşmasıyla ortaya çıkan unutulmaya yüz tutmuş, Doğu Anadolu bölgesine ait leziz bir tatlıdır.
Kazanlarda kavrulan buğdayın övütülmüş haline gavut denir.
Kürtçe bir isim Şıvan; “çoban” anlamına geliyor. Brejka da “kavut”. Yani çoban kavutu.
Kavut Malzemesi: Sütte bekletilmiş ve öğütülmüş kabuklu buğday unu ile tereyağının kavrulmasıyla üretilen Kavut'un besin değeri yüksek olup, tarihte erken kalkanların gıdası olarak bilindiğinden yöre insanının hem kahvaltı hem de sahur sofrasından yer almıştır.
Çağrı Bey'in büyük oğludur. Sikkelerde ve bazı eserlerde Karaarslan adıyla da kaydedilir. Dandanakan Savaşı'ndan (431/1040) sonra toplanan kurultayda fethedilen ve fethedilmesi planlanan ülkelerin idaresiyle ilgili olarak yapılan taksimat sırasında Kirman ve civarı Kavurd'a verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri