Çocukların kendilerini tanımalarına, kendileri ile ilgili farkındalıklarını geliştirmelerine yardımcı olmak, bütüncül gelişimini desteklemek, etkili öğrenme fırsatları sunmak alternatif eğitim yaklaşımın amaçları arasında yer alır.
Bu alternatif eğitim yaklaşımları; Montessori, Reggio Emilia, Waldorf eğitim yaklaşımları başta olmak üzere Açık Eğitim, Bank Street (Gelişimsel Etkileşim), Çocuktan Çocuğa, Head Start, High Scope ve Proje yaklaşımı olarak sıralanabilir.
Alternatif eğitim modelleri, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına daha fazla odaklanarak, onlara esnek ve katılımcı bir öğrenme ortamı sunar. Geleneksel eğitim sistemlerinin yanı sıra, bu modellerin de eğitimin geleceğinde önemli bir rol oynayacağı açıktır.
Alternatif okullar ve diğer özgün öğrenme alanla- rı gençlerin ilgili, amaçlı ve mutlu kalmalarını sağladıklarını ispatlamışlardır. Öğretim metot- ları insanların gerçek ihtiyaç ve isteklerine hitap ettiklerinde onlar için en iyisini meydana getirir.
Alternatif eğitim, veya geleneksel olmayan eğitim bir pedagoji ve eğitim türü. Özeğitimcilik, evokulluluk, dinî eğitim, özel eğitim bir alternatif eğitim türleridir. Öğretime geleneksel kamu veya özel okullardaki eğitimden farklı bir yaklaşımı tanımlamakta kullanılan bir deyimdir.
İlgili 32 soru bulundu
Alternatif eğitimin benimsediği ilkeler arasında; • Çocuk merkezlilik, • Bireyin yetiştirilmesinde; toplumsal, politik ve ideolojik talepler karşısında bireylerin öznel değeri, • Bireyselliğin yaşamdaki önemi, • Bireysel özelliklerin sanat gibi estetik duyarlı- lıktaki karşılığının güçlendirilmesi, • Tüm bu ...
12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
BBOM Modeli Demokratik Yönetim Ekseni, öğrenme ortamındaki tüm bireylerin (çocuklar, öğretmenler, idari ve yardımcı personeli ve gerektiğinde ebeveynler) birlikte fikir ürettiği, çözüm önerileri geliştirdiği, kararlar aldığı katılımcı ve barışçıl bir öğrenme topluluğu oluşturmayı hedefler.
Eğitimin genel amacı, yetişmekte olan çocukların ve gençlerin, topluma sağlıklı ve verimli bir biçimde uyum sağlamalarına yardım etmektir. Bu uyumun gerçekleştirilebilmesi için, bireylerin ilgi ve yetenekleri, eğitim yoluyla son sınırına kadar geliştirilir ve davranışları eğitimin amaçları doğrultusunda değiştirilir.
Çocukların dinlenmesi gereken, bilgiye sahip bireyler olduğu görüşü yaygındır. Reggio Emilia yaklaşımında çocuk; bir 'kişiliktir'. Çocukların yapamayacaklarına değil, yapabileceklerine yönelim söz konusudur. Çocukların keşifler yapmaları sağlanmaktadır. Çocuk bir işbirlikçi (ortak) olarak algılanır.
Waldorf yaklaşımı eğitimi bir sanata dönüştürmeyi amaç edinen bütüncül bir yaklaşımdır. Çocukların sosyal, duygusal, ruhsal, ahlaki, fiziksel ve zihinsel açılardan dengeli bir biçimde ve çok yönlü olarak gelişebilmesini amaçlar. Çocukların bireyselliğini, özgüvenlerini ve bütünlüğünü desteklemeye ayrıca önem verilir.
Erken çocukluk dönemi eğitim programlarından birisi olan Bank Street Yaklaşımı, Lucy Spraque Mitchell tarafından geliştirilmiş ve eğitimin deneysel doğası üzerinde durarak, planlanmış bir müfredat yerine, çocuklarla sürekli çalışarak ve yeni fikirler deneyerek, eğitim verilmesini amaçlamıştır.
Alternatifi aramak veya bulmak adına bir platform olarak örgütlenen, Eleştirel Alternatif Eğitim adına sözü olan herkesin yer alabildiği bir dergidir. Müze etkinlikleri, hafıza mekanlar ve müze okumaları çerçevesinde bir sınıf dışı öğrenme projesidir.
Sonuç olarak, ana akım eğitim modelleri, öğrencilere farklı öğrenme deneyimleri sunmayı amaçlar. Geleneksel eğitimden farklı olarak aktif katılım, özelleştirilmiş öğrenme, gerçek dünya sorunlarına odaklanma gibi yaklaşımlarla öğrencilerin bilgi ve becerilerini daha etkili bir şekilde geliştirmeleri hedeflenir.
Uygulamalı eğitim, kitaplardan ve diğer eğitim kaynaklarından öğrenilen bilgidir, Pratik ise öğrenilen bilginin fiziksel olarak uygulama yapılmasıdır. Uygulamalı bölümler, üniversitelerin bölüm dersleri arasında yer alan teorik derslerdir.
BBOM Derneğinin alternatif eğitim anlayışı çocuğun öğrenme sürecinin öznesi olduğu, çocuk katılımına alan açan, akademik çıktıların yanında toplumsal yaşam becerilerine de odaklanan ve çocuk haklarını gözeten bir yaklaşım sunar.
Başka Bir Okul Mümkün Derneği, 2010 yılında çocukların potansiyellerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine olanak sağlanması; okul, sınıf ve tüm eğitim mekanlarının çocuğun yüksek yararı ve ekolojik duyarlılık çerçevesinde düzenlenmesi gerektiğini savunan bir grup aile tarafından kuruldu.
Eğitimpedia; eğitim, çocuk, ebeveyn, öğretmen, okul konularında güncel bilgiler, araştırmalar, deneyimler ve hikâyeler sunan bir eğitim sitesidir. Eğitimpedia, eğitim bileşenlerini bir araya getiren bir fikir platformudur.
Ülkelerin eğitim seviyesinin araştırıldığı World Economic Forum'a göre Türkiye eğitimde 99'uncu sırada yer alıyor.
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Eğitim, Finlandiya refah toplumunun temel taşlarından biridir ve yapılan farklı eğitim araştırmalarının çoğunda Finlandiya'nın eğitim sisteminin Dünyada uygulanan en iyi eğitim sistemi olduğunu ortaya koymaktadır.
Paideia (paedeia olarak da yazılır) (/paɪˈdeɪə/ ; Yunanca: παιδεία) Antik Yunan polisinin veya devletinin ideal vatandaşının eğitimini ve yetiştirilmesini belirten bir kavramdır. Bu eğitim idealleri daha sonra Greko-Romen dünyaya geniş bir ölçüde yayılacak ve latincede humanitas olarak adlandırılacaktır.
İkili eğitim sistemi, okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında ayrı gruplarla sabah ve öğleden sonra yapılan eğitim demektir. Mevcut okul sayılarını ve sınıf sayılarını azaltmak anlamına gelen ikili eğitimde bir grup öğrenci sabah, bir grup öğrenci öğlen gelir.
Türkiye'de ortaokullar ikiye ayrılır: Ortaokullar ve din eğitimi ağırlıklı "İmam-Hatip Ortaokulları". Ortaokul son sınıf (8. sınıf) öğrencileri Liselere Geçiş Sistemi sınavı veya yerel yerleştirme ile liselere geçerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri