a) Dikkati çekme: Öğretmenin ders başlamadan önce öğrencilerin dikkatini çekmek için örnek olaydan, sorulardan, güncel bir olaydan, hatıra, grafik, şekil ya da fıkradan yararlanmasıdır.
1)Dikkat çekme: Ders odaklanması sağlanır. İlginç bir uyarıcı kullanılır. Ör:Görsel, materyal, video, müzik, ses tonu, vücut hareketleri, soru, ilginç örnek, anı, hikaye, fıkra.
Dikkat çekmek bir olayın veya konunun veya da kişin tüm ilgisini kendi üzerine toplaması anlamında kullanılan bir deyim. Kişilerin toplum içinde kendi üzerine çektikleri ilgi olarak da ifade edilebiliyor.
Bu aşamada öğrencilerin zihinlerin sorular oluşmalı ve sorgulamaya ve öğrenmeye aktif olarak motive olmalıdırlar. Bu nedenle bir öğretmen her şeyden önce bu aşamada öğrencilerin öğrenme ortamına katılımını sağlamalıdır. Öğrenci bir probleme, bir duruma ve bir olaya zihinsel olarak odaklanmalıdır.
Öğrenme-öğretme sürecinde sunulan uyarıcıların farkına varılmasını, önemli ögelerin ayırdedilmesini ve işleme sürecine gönderilmesini en etkili şekilde sağlayan mekanizma dikkattir.
İlgili 40 soru bulundu
Dikkat nedir? Dikkat, alakalı uyarıcıları seçebilme ve onlara yoğunlaşabilme kabiliyetidir. Dikkat, sayesinde kendimizi alakalı uyarıcılara göre konumlandırıp ve nihayetinde karşılık verebildiğimiz bilişsel süreçtir. Bu bilişsel beceri çok önemlidir ve gündelik yaşantımızın vazgeçilmez bir parçasıdır.
a) Dikkati çekme: Öğretmenin ders başlamadan önce öğrencilerin dikkatini çekmek için örnek olaydan, sorulardan, güncel bir olaydan, hatıra, grafik, şekil ya da fıkradan yararlanmasıdır.
Dikkat Çekme: Öğretmen dersin başında öğrencilerin dikkatini konuya ve kazandırılacak bilgi, beceri ve tavırlara çekmek için bir olay, anı, fıkra ya da espiriyle derse başlar. 2. Güdüleme-İstekli Kılma: Öğrencilerin işledikleri konuyu niçin öğrendikleri bir tartışma ortamıyla ortaya konur.
Beş basamak sırasıyla: (1) ilgi çekmek (engagement), (2) keşif (exploration), (3) açıklama (explain), (4) detaylandırma (elaboration), (5) değerlendirme (evaluation).
Histerik, olayları ve duyguları abartılı yaşayan, yaşadıklarını sürekli dramatize eden, yapmacık davranan ve çevresinin ilgi odağı olmaya çalışan kişiler için kullanılır.
Çünkü ilgiyi ne için istediğimizi ve neye ilgi göstermek istediğimizi tam olarak bilmiyoruz. Kendimizde ve kendimiz dışında neyin ilgiye muhtaç olduğu ve aradığımız ilgiyi bulduğumuzda bunun ne gibi sonuçlar doğurmasını umduğumuz konusunun net olmaması nedeniyle dikkati, ilgiyi talep ederiz.
hatırlatmak, uyarmak, dikkatini çekmek.
Öğrenmenin gerçekleştiği bu süreçte öğreten, öğrenme yaşantılarını düzenler; uygun strateji, yöntem, teknik ve araç-gereçlerle öğretimi gerçekleştirir. Öğretim süreci; giriş/hazırlık, geliştirme ve sonuç aşamalarından oluşur.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
En basit şekilde, başkalarını isteklendirmek, cesaretlendirmek ve teşvik etmek olarak tanımlanan güdüleme kavramının örgüt çalışanlarını işe yönlendirmede ve işten duydukları tatmini artırmada çok etkili olduğu düşünülmektedir. Güdülemenin çıkış noktası insanların ihtiyaçlarıdır.
Öğrenme-öğretme durumunu düzeltme şeklinde yapılır. Tekrar Güdüleme: Dersin sonunda öğrencilere sonraki öğrenmeleri için istek uyandırılır. Güdülemedeki temel amaç sonraki öğrenmeler için ilginin devamlılığını sağlamaktır.
ÖY, eğitim durumlarının(ED) öğrenci açısından düzenlenmesi, kazandırılması planlanan ÖY'nın bir düzeneğe göre sıralanmasıdır.
Ders planının uygulanmasından öğretmenler sorumludur. Yıllık plandan farklı olarak bir dersin tüm hafta işlenecek toplam ders süresinde gerçekleştirilecek eylemler bu planda belirtilir. Eski ismi günlük plan, yeni ismi ders planıdır.
Ders planının, eğitim öğretim çalışmalarını düzenli hale getirmesi ve öğ- renme öğretme sürecinin etkili ve verimli yönetilmesini sağlaması önemlidir.
Öğrenme etkinliklerinde, öğrencilerin bağımsız düşünme ve sorun çözme yeteneklerini geliştirmek amacıyla öğretmen ve öğrenci arasında özel bir iletişim biçimi benimsenir. Bu iletişim biçimi ile öğretmen ve öğrenci arasında öğrenilen bilgiye ilişkin anlamlar ortak hale gelir.
Odaklanmış : Dikkatimizi sadece bir uyarıcıya odaklama, yoğunlaştırma kabiliyeti. Susamışken suya odaklanmak ya da herhangi bir gürültü duyduğumuzda gürültüye odaklanmak bu çeşit dikkat örnekleri. Sürdürülen : Bir uyarıcı ya da eylemle uzun süre ilgilenebilme kabiliyeti.
“Dikkat nedir?” sorusunun yanıtı en basit haliyle zihnin bir konu üzerine yoğunlaşma ve/veya odaklanma becerisi olarak ifade edilebilir. Kişiler sahip oldukları dikkat sayesinde uyarıcı ya da zihni dağıtıcı etkisi olan unsurları uzak tutma konusunda başarılı olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri