Dünyamız katı bir kabuk, aktif volkanlar, dağlar, vadiler, kanyonlar, ovalar ve daha birçok yer şeklini içeren bir yüzeye sahiptir. Dünya, okyanus gezegeni olmasından dolayı özeldir. Yüzeyinin yaklaşık %70'ini okyanuslar ve denizler oluşturur.
Dünya, Venüs ve Mars gezegenleri arasında kendi sisteminin yıldızı olan Güneş'in yaşanabilir bölgesinde bulunuyor. Günümüze kadar keşfedilen diğer gezegen ve gök cisimleri ile karşılaştırıldığında en önemli özelliği, üzerinde yaşam bulunması olan Dünya, binlerce bitki ve hayvan türünü barındırıyor.
Dünya'nın yüzeyi, kalınlığı 6 ile 70 km arasında değişen bir "kabuk" katmanıyla örtülüdür. Yerkabuğu denen bu katman daha ağır maddelerden oluşan ve 2.865 km derine inen çok kalın "manto" katmanının üzerine oturur. Mantonun bittiği yerde Dünya'nın merkezine kadar 3.473 km boyunca uzanan "çekirdek" başlar.
Dünyanın yüzeyinde bulunan katmanlar atmosfer, hidrosfer ve litosferdir. Litosfer aynı zamanda taş küre ya da yer kabuğu olarak da bilinir. Hidrosfer ise su küre ya da su katmanıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Her ne kadar günümüzde dünyanın düz olduğunu iddia eden kişiler hala olsa dahi, dünya bir küre şekline sahiptir. Ancak tam olarak ve kusursuz bir küre değildir. Kutuplardan basık ve ekvatordan şişkin şekilde bir küre görüntüsüne sahiptir. Günümüzde bu şeklin ismine ise geoit denmektedir.
Dünyamızın 2/3 ü su ile kaplıdır.
Gezegenin kütle çekimi, her taraftan, her şeyi, eşit bir şekilde kendi merkezine doğru çeker. Tıpkı bisiklet jantlarında tellerinin jantı merkeze doğru çekerek düzgün tutması gibi. Yani kütle çekimi her tarafı eşit çekim uyguladığı için gezegenin şeklini üç boyutlu bir küre haline getirir.
olarak gösterilir, burada ⊕ Dünya için standart astronomik semboldür), Dünya gezegeninin kütlesine eşit olan bir kütle birimidir. Dünya'nın kütlesi için mevcut en iyi tahmin M⊕ = 5,9722×1024 kg'dır ve bu değerin bağıl belirsizliği 10−4'tür.
Earth, İngilizcede aynı zamanda toprak anlamına da gelmektedir. Fakat Roma Mitolojisi'nde Toprak Tanrısı Tellus'tur. Yunan Mitolojisi'nde ise Gaia. Bu nedenle, Roma Mitoloji'sinden türetilen bazı sözcüklerde Dünya "terra" olarak da anılmaktadır.
Dünya yaklaşık 4,6 milyar yıl önce, muhtemelen bir süpernova (yıldız patlaması) sonucu oluştu. Bu patlama sonucu ortaya çıkan enkaz, yerçekimi sebebiyle kendi üzerine çöktü ve Güneş'i oluşturdu. Yerçekimi, kalan parçacıkların birbirine çekilmesine ve sonuç olarak daha büyük cisimle haline gelmesine yadımcı oldu.
Dünya'nın iç şematik görünümü. 1. kıta kabuğu - 2. okyanus kabuğu - 3. üst manto - 4. alt manto - 5. dış çekirdek - 6. iç çekirdek - A: Mohorovičić süreksizliği - B: Gutenberg Süreksizliği - C: Lehmann – Bullen süreksizliği.
Dünya'nın olası kaderi ise, 7,5 milyar yıl içinde, Güneş'in kırmızı dev yıldız evresine girmesiyle gezegenin mevcut yörüngesinin ötesine genişlemesinden itibaren, Güneş tarafından yutulmasıdır.
Samanyolu Gökadasında tahmin edilen yaklaşık 200 milyar yıldızdan birisi olan Güneş'in kütlesi sıcak gazlardan oluşur ve çevresine ısı ve ışık şeklinde radyasyon yayar. Güneş, yaklaşık olarak, Dünya'nın çapının 109 katına (1,5 milyon km), hacminin 1,3 milyon katına ve kütlesinin 333 bin katına sahiptir.
Çünkü Dünya dönüyor. Evet, bunda sihirli bir şey yok. Dünyamız kendi çevresinde döndüğü için yuvarlak ve yine bu yüzden kusursuz bir küre değil: Ekvatorda biraz şişkin ve kutuplarda biraz basık.
Plüton gibi Kuiper Kuşağı'nda ama 6,5 milyar km ile ondan uzakta yer alan Haumea, Plüton'un tersine yuvarlak bir gezegen değil, yassı bir gökcismi ve yassı olmasının basit bir nedeni var.
Örneğin Ay, Dünya'nın etrafında döner; Dünya, Güneş'in etrafında döner; Güneş, Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki bir kara delik etrafında döner. Dahası, bunların her biri kendi etraflarında da dönerler.
Dünya'nın Yaşı Nasıl Tahmin Ediliyor? Güncel bilimsel tahminlere göre Dünya en az 4,374 milyar yıl yaşında. Bu tahmin, uranyum-kurşun tarihlendirmesi yöntemiyle zirkon minerallerinin yaşının tespit edilmesine dayanıyor.
Toplamda, hem en eski karasal kurşun rezervuarlarının hem de Güneş Sistemi içindeki bugüne kadar bulunan diğer tüm rezervuarların yaş tarihlerinin uyumu, Dünya'nın ve Güneş Sisteminin geri kalanının yaklaşık 4.53 ila 4.58 milyar yıl önce oluştuğunu desteklemek için kullanılır.
Bu anlamda kıyametin koptuğuna dair efsaneler, Amerika'nın eski uygarlıklarından tutun Hindistan, Çin, Sümer ve Mısır uygarlıklarına ait yazıtlarda anlatılmaktadır. Bilimsel verilere göre dünya canlı yaşamı bundan önce 5 kez yok olma sınırına gelmiş ve yeni canlı türlerinin evrimleşmesine olanak tanımıştır.
Dünya günümüz koşullarında 4'te 3'ü su ile kaplı şeklinde bilinmektedir. Bu durum dünya için oldukça önem arz eden bir kaynaktır. Su dünyada var olan bitki ve hayvanlar da dahil olmak üzere tüm canlılar için yaşamlarını devam ettirmeleri amacı ile son derece önemli bir kaynaktır. Dünyanın Kaçta Kaçı Su İle Kaplıdır?
Güneş sisteminin üçüncü gezegeni, bizim de yuvamız olan Dünya gezegenidir. Üzerinde canlı yaşam ve sıvı halde su olduğu bilinen tek gezegen olan Dünya, aynı zamanda Güneş sistemindeki en büyük beşinci gezegendir.
Big Bang Teorisi
Big Bang, zamanımızdan 14 milyar yıl önce meydana gelmiş son derece küçük bir noktanın, uzay boyutlarına taşarak genişleyip büyümesi, madde ve antimadde ile birlikte önceleri bir yumak halinde olan enerjinin, sonradan zaman boyutu ile birlikte tüm evreni oluşturmasını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri