b. Genel Hedefler: Öğretim kademelerinin ve okulların hedefleridir. Okulun iş görüsünü yansıtır. Uzak hedeflerin yorumudur. Örnek: İlköğretimin hedefleri, ortaöğretimin hedefleri.
Hedef: Öğrenene kazandırılacak, istendik davranışlardır. Düzenlenmiş yaşantılar yoluyla öğrencilere kazandırılması öngörülen davranış ve özellikleridir. Hedefler en yaygın olarak bilişsel, duyuşsal (duygusal) ve devinimsel (psikomotor) şeklinde sınıflandırılmaktadır.
Ertürk (1972, s.24) hedefi “planlanmış ve düzenlenmiş yaşantılar yoluyla kazandırılması kararlaştırılan, davranış değişikliği ya da davranış olarak ifade edilmeye uygun olan bir özellik” olarak tanımlamaktadır.
Hedeflerin belirlenmesi
Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri kapsamında genel hedefler Bakanlıkça, yerel hedefler rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri il yürütme komisyonlarınca, özel hedefler eğitim kurumlarınca belirlenir.
Hedef (objective): Bireyde bulunması istenilen, eğitim yoluyla kazandırılabilir özellikler. Bir disiplin ya da çalışma alanında öğrenciye kazandırılması uygun bulunan bilgi, beceri, yetenek, ilgi, tutum ve alışkanlıklar gibi özelliklerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Eğitimde hedefler ● dikey hedefler ve ● yatay hedefler olarak ikiye ayrılır.
Hedefler • Kazandırmak istediğimiz özellikler. Hedef eğiticinin öğrencide öğretim süreci sonunda kazanmasını beklediği özelliktir. Öğrenim Kazanımları • Öğrenme süreci tamamladıktan sonra, başarılı olmuş bir öğrencinin, neleri bilmesi, anlaması ve/veya yapabilmesi gerektiğini açıklayan ifadelerdir.
GENEL HEDEF - Bakanlık tarafından, her eğitim-öğretim yılı için rehberlik hizmetlerine ilişkin öncelikli ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen ve eğitim kurumlarının yıllık rehberlik programında yer vermekle yükümlü olduğu çalışmalardır.
Hedefler, bir zaman dilimi içinde başarmak için ayarladığın bir şey olduğu sürece hayattaki her şey hakkında olabilir. Hayatını iyileştirmek için belirleyebileceğin farklı hedef türleri vardır. Örneğin, yılda 30 kitap okuyarak kelime dağarcığını geliştirmek için bir hedef belirleyebilirsin.
Amaç geniş ve genel anlamda bir eğitimin, dersin ulaşmak istediği yerin belirtilmesi iken hedefler; öğrencinin eğitim sonunda kazanması beklenen özgün özellikleri tanımlar.
Amaçlar, nereye ulaşmak istediğimizi belirlerken, hedefler bu hedeflere ulaşmak için atılan adımları ifade eder. Bir organizasyonun veya bireyin belirlediği hedefler, amaçlarına ulaşmak için izlediği yol haritasını oluşturur. Bu nedenle, hedeflerin doğru bir şekilde belirlenmesi ve amaçlarla uyumlu olması önemlidir.
Başarılı hedeflerin önemli özellikleri vardır: ölçülebilir, ulaşılabilir, kabul edilebilir, zaman bağlantılı ve gerçekçi olmalıdır. Hedef belirlemede dikkate alınması gereken önemli faktörler aşağıda sıralanmıştır.
DİKEY HEDEFLER:
Uzak hedefler; ileriye yöneliktir, Genel hedefler; toplumsal gereksinimleri karşılar, Özel hedefler; kuruma-bireye ait hedeflerdir.
Hedefler belirlemek, hayatta ilerlememize yardımcı olabilir. Hedefler bize takip etmemiz için bir yol haritası verir. Hedefler, başarısız olsak bile kendimizi sorumlu tutmanın harika bir yoludur. Hedefler belirlemek ve onlara ulaşmak için çalışmak, hayatta gerçekten ne istediğimizi tanımlamamıza yardımcı olur.
Hedef Nasıl Belirlenir? Önce neyi başarmak istediğinizi düşünmeniz ve sonra da ona bağlı kalmanız gerekiyor. Sizi motive eden spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zamana bağlı hedefler belirlemeniz ve onları somutlaştırmak için bir yere yazmanız da şart.
Genel amaçlar ülkenin eğitim felsefesini yansıtır. Toplumun değer ve ideallerini gösterir. Bu anlamda amaçlar ülkenin yurttaşlarının hangi durumlarda nasıl davranacaklarını belirleyen, önceden saptanan ilkelerdir.
Measurable – Hedef ölçülebilir olmalı, hedefle ilgili bir hesap yapılıyorsa, bu hesaba ait verilerin ne olduğu, nereden ulaşıldığı bilinmeli, Attainable – Ulaşılabilir – Hedef uçuk ve çılgın değil ulaşılabilir ve makul olmalı, (Hedefin ulaşılabilirliğinin hangi aksiyonlara bağlı olduğunun bilinmesi faydalıdır.)
1. Amaç, istenen sonuçtur. Hedef ise amaca varmak için uygun yöntem ve araçları belirlemek ve bunları nasıl kullanacağına karar vermektir.
Özel hedefler, rehber öğretmeni/psikolojik danışmanı bulunan okullarda Okul RPDH yürütme komisyonu tarafından okulun ihtiyaçlarına göre (RİBA sonuçlarına göre) 2 tane yukarıdaki hedef listesinden belirlenecektir. Rehber öğretmeni olmayan okullar özel hedef belirlemeyecektir.
Okul rehberlik ve psikolojik danışma programı en geç 8 Ekim Cuma gününe kadar okul müdürlükleri tarafından onaylanacaktır. Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak genel ve yerel hedefler bir (1), özel hedefler ise iki (2) tane olacak şekilde belirlenecektir.
Hedef belirleme, bir kişinin veya bir organizasyonun gelecekte ulaşmayı amaçladığı belirli sonuçları tanımlama ve planlama sürecidir. Hedefler, bir kişinin kişisel gelişimini veya bir organizasyonun başarısını ölçmeye yardımcı olan belirli, ölçülebilir ve ulaşılabilir sonuçları ifade eder.
Öğrenme süreci sonucunda, kişilerin sahip olduğu bilgi, beceri, yeterlilik, tutum, değer, ilgi vb. yönlerden zihin, duygu ve davranışlarında meydana gelen değişmeler, öğrenme kazanımları (müktesebat) olarak tanımlanır.
Hedef cümlelerinin sonunda “… bilgisi, becerisi, gücü, yeteneği, oluş, ilgili olma, farkındalık, hoşgörülük ya da kavrayabilme'' gibi ''..bilme'' fiiliyle biten ifadeler olmalıdır. Hedefler öğrenci davranışına dönüştürülecek ve öğrenme özelliğini belirtecek şekilde yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri