Genel olarak "erkek deve" manasında kullanılan sözcük, bundan farklı manalara da gelmektedir. Sözcük, Arapça kökenlidir. Buğra ismi, tarihteki bir Harezm hükümdarının adıdır. Ayrıca Buğra ne demek sorusuna sözcüğün turna kuşu anlamıyla da yanıt verilebilir.
Erkek deve anlamına gelen Buğra ismi turna sürüsünün en önünde uçan turna horozu anlamına da gelir.
Buğra, demek büyük erkek deve demektir. İkinci anlamı ise turna sürüsünün önünde uçan turna horozudur. Son anlamı ise harizm hükümdarlarından bir hükümdarın lakabıdır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Buğra ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Erken, sabaha karşı. Denizci, deniz adamı. Büyük erkek deve, iki hörgüçlü deve.
DKK'de geçen sığır, inek, boğa, tana, buzağı, deve, buğra (erkek deve), māye (dişi deve), köşek (deve yavrusu) diğer büyükbaş hayvanlardır.
İlgili 17 soru bulundu
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Karan ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Temiz, masum, katkısız. Sözünün eri, yiğit. Kahraman, yürekli.
Göktuğ, eski Türk devletlerinde Türk hakanlarına verilen bir sıfattır. Güçlü, zeki ve idare etme kabiliyeti olan kimse demektir. Bu isim bazı yerlerde savaşma anlamıyla da kullanılmıştır. Savaşma gücüne sahip olan kimseler Göktuğ olarak anılmıştır.
Asaf İsmi Kur'an'da Geçiyor Mu? Asaf ismi direk biçimde Kur'an ayetlerinde geçmez. Fakat buna rağmen Neml Suresinde anlatılan Hazreti Süleyman kıssalarında bulunan vezir, Asaf olarak yorumlanmıştır. Bahsedilen vezirin Asaf olduğuna inanılmaktadır.
Burak, Arapça yıldırım, şimşek, parıldamak, ışıldamak anlamlarına gelen Berk kelimesinden türetilmiştir. Kur'an'da böyle bir isim geçmemekle beraber, hadis kaynaklarında böyle bir varlığın olduğu yer almaktadır.
Bartu adının anlamı servet, zenginlik yani varlık demektir. Bu anlamlarından dolayı Bartu ismi varılacak yer olarak da tanımlanmaktadır. Burada bahsedilen zenginlik, varlık ve servet parasal manadadır. Türk kağanlarından birinin isminin de Bartu olması kişilerin erkek çocuklarına bu ismi vermesine vesile olmuştur.
Kökeni Türkçe olan Alp ismi Kuranda geçmiyor. Bir diğer yandan Alp ismi caizdir. Sebep olarak ise içerisinde İslam'ı kötüleyecek hiçbir anlam barındırmamasını gösterebiliriz.
Buğlem isminin kelime anlamı, 'cenneti müjdeleyen melek' demektir. Bunun dışında cennet bahçesi, cennetteki melekler anlamında da kullanılmaktadır.
(ﺍﻳﻤﻦ) sıf. (Ar. yumn “uğurlu olmak, uğur”dan eymen) Çok (daha, en, pek) uğurlu, çok kutlu, pek mübârek.
Buğra isminin karakter özellikleri
Uçlarda yaşar; ya çok çalışkan ya da çok tembel olur. Çevresi tarafından çok sevilen ve sayılan bir insandır; lider özelliğinin de bu durumda payı büyüktür. Maceraperesttir ve hayal kırıklığına uğramaktan hiç hoşlanmaz. Denemekten ise hiç vazgeçmez.
Mirza İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Mirza, Kur'an'da yer almayan bir erkek ismidir. Ancak anlam bakımından İslamiyet ile çelişkili bir durum oluşturmadığı için, kullanımı hakkında negatif bir yorum da yapılmamaktadır. Bebeğine Mirza ismini vermek isteyenlere yan isim olarak da Yusuf önerilmektedir.
O nedenle aileler çocuklarına isim vermeden önce mutlaka Kuran da geçip geçmediğini kontrol etmektedir. Ancak Miran isminin Kuran da yer almadığını söylemek gerekmektedir.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Burak ismi Arapça kökenlidir. TDK'da ''Hz.
Ecrin ismi Kur'an'da geçmektedir. Kur'an'ın Yasin suresinin 11. ayetinde geçer. Ayrıca Furkan Suresi 57 ve Sebe Suresi 47. ayetlerde de kullanılmıştır.
Poyraz ismi aslında Rum kökenli bir isimdir ve bu nedenle poyraz ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir. Yani Kur'an-ı Kerim'in hiçbir ayetinde poyraz ismine rastlanılmamaktadır. Fakat bu ismin erkek çocuklarına verilmesi kesinlikle caizdir.
Ayaz İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Bazı ebeveynler çocuklarına isim seçerken anlamları dışında Kur'an'da geçip geçmediğini de merak etmektedir. Ayaz ismi ise Kur'an'da geçmeyen isimlerden birisidir.
Eymen İsmi Kur'an'da geçmektedir. Meryem suresinin 52. ayeti ve Taha Suresinin 82. ayetinde kullanılmaktadır. Ayrıca Kassas Suresinin 30. Ayetinde yer alır. Bu ayetlerde Allah tarafından korunan ve talih verilen kimseleri anlatırken Eymen sözcüğü geçmektedir.
Kayra ismi Kur'an'da herhangi bir bölümde geçmemektedir. TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Kayra, Türkçe kökene sahip olan güzel anlamlı isimlerden bir tanesidir. Kayra'nın Türk Dil Kurumu Sözlüğünde yer alan anlamı ise yüksek mertebeli, büyük bir kişiden gelen iyilik, saygınlık, lütuf ve ihsan şeklindedir.
Aybars İsmi Kuran'da geçiyor Mu? Hayır, Türk kökenli bir isim olduğundan, kutsal kitabımızda bu isim geçmez. Ama diyanetin yayınladığı caiz olmayan isimler listesinde de bu isim yer almıyor. Gönül rahatlığıyla bu adı çocuklarınıza verebilirsiniz.
Eymen ismi Arapça kökenli bir isimdir ve Kuran-ı Kerimde yer almaktadır. İsim Kuran'da Meryem suresi, Taha suresi ve Kassas sureleri içinde bulunan ayetlerde geçmektedir. Bu ayetlerde Eymen isminden Allah tarafından korunan ve talihli kimseler olarak bahsedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri