Bu modelde hizmet; bireyin incelenmesi, işlerin çözümlenmesi ve bunlar içerisinde bireyin uygun olanlara yönlendirilmesi olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilir. Temel amaç ise, bireyin kişilik özellikleri ile işin niteliklerini eşleştirerek bireye en uygun çalışma alanının (mesleğin) belirlenmesidir.
1-PARSONS MODELİ VEYA ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI (1909)
Bireyin incelenmesi, güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmesi, yetenek, ilgi ve kişiliğinin belirlenmesi aşamasıdır. Mesleğin özelliklerinin incelenmesi; gereken yetenek ve nitelikler belirlenir. Birey ve meslek özelliklerinin karşılaştırması; birey ve iş eşleştirilir.
Görevler Modeli: Bu modelde psikolojik danışmanların görevleri basitçe listelenmiştir. Bu görevler fazla sayıdadır ve son görev genellikle “Zaman zaman kendisine verilen diğer görevleri yerine getirir.” biçiminde ifade edilir. Bu durum da psikolojik danışmanların rollerinde bazen belirsizliklere neden olmuştur.
Süreç-temelli öğretim modeli, planların yaygın ve sürekli uygulanması aracılığıyla önce belli bir konu alanlarında daha sonra benzer konu ve farklı program alanlarında bilgiyi yapılandırmak ve davranışları iyileştirmek için öğrencinin planlama becerilerini geliştirmeye dayalı bilişsel farkındalık bir modeldir.
Parsonian Model: 1908 Frank Parsons
İlk rehberlik modelidir. Dünyadaki ilk rehberlik çalışmaları olarak Parsons'ın çalışmaları kabul edilir. Parsons “Boston Meslek Bürosu”nu açarak iş arayanların niteliklerini, yeteneklerini ve ilgilerini tespit ederek onlara en uygun olan işe yerleşmelerine yardımcı olmuştur.
İlgili 44 soru bulundu
Bu hizmetler, günümüzde farklı çalışma alanlarında verilebilen hizmetler olsa da, ülkemizde ağırlıklı olarak okul sisteminde verilmektedir (Korkut, 2007). 2000'li yıllara kadar ülkemizde, okullarda rehberlik hizmetlerinin, geleneksel rehberlik modeline uygun olarak yürütülmesi benimsenmiştir.
Bu kapsamda ilk defa: 1953-1954 eğitim-öğretim yılında Gazi Eğitim Enstitüsü (bugünkü Gazi Eğitim Fakültesi) Pedagoji ve Özel Eğitim Bölümlerinde “rehberlik” ve “rehberlik teknikleri” dersleri programlara konmuş ve okutulmaya başlanmıştır.
Ginzberg ve ark. göre, meslek seçimi büyük oranda geri dönülemez bir süreçtir ve bu süreçte bireylerin istekleriyle ona sağlanan olanakları uzlaştırılır. Süreç, meslek kararı vermenin erinlik öncesi başlayıp 20'li yaşların başına kadar devam eden zaman diliminde gerçekleştiğini ifade etmektedir.
PDR hizmetlerini meslek ya da program seçimi ve kriz durumlarına müdahale ile sınırlayan geleneksel modellere bir tepki olarak geliştirilen bu model kuramsal temelini gelişimsel rehberlik yaklaşımından almıştır.
Özellik-Faktör Kuramı
En genel ifade ile bu kuram; bireylerin farklı özelliklere sahip olduğu ve bunların ölçülebildiği, bu özelliklerin mesleklerin gerektirdiği farklı niteliklerle eşleştirilebileceği temel varsayımına dayanır.
1960'lı yıllarda ortaya çıkan bu yaklaşımda bireyin gelişimsel ihtiyaçları ön plandadır ve rehberlik hizmetlerinin öğrencilerin içinde bulundukları gelişim dönemlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olması gerektiği savunulur.
7.Müşavirlik (Konsültasyon) Hizmeti
Önemli görülen bir başka hizmet müşavirlik (konsültasyon) hizmetidir. Bu hizmet, okuldaki rehberlik uzmanının, öğretmen ve yöneticilerin ortak bir rehberlik anlayışı kazanmaları, bu alanlardaki bilgi ve becerilerini artırmaları için onlara yardımcı olmasıdır.
Parsons, en temelde klinik psikoloji ve sosyal antropolojiyi sosyoloji ile birleştiren bir akademik yönelim ortaya koymuştur. Parsons, “eylem” konusuna duyduğu ilginin yanında esasında, geniş boyutlu sistemler ve toplumsal düzen, bütünleşme ve denge sorunları üzerinde durmuştur.
Bu hizmetlere ilişkin ilk yayınlanan kaynakta (1909) Frank Parsons “Mesleki Rehberlik” kavramını kullanmış ve bu hizmetleri “gençlere kendi kapasitelerine uygun meslek seçmeleri için yapılan yardımlar” olarak tanımlamıştı.
Hizmet alanına göre; eğitim, sağlık ve sosyal rehberlik olarak ayrılır. Problem alanına göre ise kişisel, eğitsel ve mesleki rehberlik olarak ayrılmaktadır.
Kim Bu Tekniği bir sınıf ya da gruptaki bireylerin birbirlerini algılayış biçimlerini ortaya çıkaran sosyometrik tekniklerden biridir. Grup içindeki bireylerin kendini nasıl gördüğünü ve diğer üyeler tarafından nasıl görüldüğünü ve gruptaki davranış tiplerini ortaya çıkaran bir yaklaşımdır.
Bu kısaltmanın açılımı psikolojik danışmanlık ve rehberlik olarak bilinir. Bazı yerlerde ise rehberlik ve psikolojik danışmanlık olarak geçmektedir. PDR, koruyucu ruh sağlığı hizmeti olarak tanımlanan bir alandır.
Klinik Yaklaşımı – Özellik Faktör
Klinik modelinde insanlara hasta gözüyle bakılır ve önce insanları teşhis etmek ister. Ölçme araçları , klinik tekniklerle, psikolojik testler ile bireyi tanımayı amaçlar. Buradan çıkan sonuçla problemleri belirler ve iyileştirici önlemlere ve tedavilere yer verir.
Holland'a göre birçok insan, benzerlikler dikkate alındığına altı kişilik tipinden birine yerleştirilebilir. Bunlar; Realistik/ Gerçekçi, Araştırmacı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli(Geleneksel) tiplerdir.
Super, benlik ve meslek seçimi arasında bir bağ olduğunu düşünmüştür. Dolayısı ile bu kurama göre kişilerin meslek seçimi konusunda bir sentezleme yaşanmaktadır. Yetenekler, ilgi ve benlik tasarıları birer belirleyici olmaktadır. Bu şekilde benlik kuramı ortaya çıkmıştır.
Anne Roe, John Holland ve Edgar Schein'in kuramlarında kariyer değerlerinin oluşumunda erken çocukluk dönemlerinin etkilerinin olup olmadığı incelendiğinde, “Roe, araştırmaları sonucunda erken çocukluk yaşantılarının kariyer davranışını etkilediğini öne sürmüştür.
1955-60 yılları arasında çeşitli öğrenci derneklerinin organizasyonu ile başlatılan ve İstanbul Belediyesi ile Basın Yayın İstanbul İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen iki ayrı kurstan 128 öğrenci mezun olarak çeşitli dillerde rehberlik yapma hakkı kazanmıştır.
Sekizinci Milli Eğitim Şurası 1973 yılında hazırlanan 1739 sayılı Milli eğitim temel kanunu içinde kaynak görevi görmüştür. Bu kanunda rehberlik faaliyetleri yöneltme boyutuyla ele alınmıştır ve yasa okullarda rehberlik hizmetlerini verecek örgütlenmenin kurulmasını zorunlu kılmıştır (14574 sayılı Resmi Gazete;1973).
7. 1955 yılında Ankara'da Demirlibahçe İlkokulu'nda “Psikolojik Servis Merkezi" adı ile ilk "Rehberlik ve Araştırma Merkezi" açılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri