Bu; akıl sahiplerinin, ayetlerini düşünüp öğüt almaları için, sana indirdiğimiz kutlu bir Kitap'tır. (Bu Kur'an), âyetlerini iyiden iyi düşünsünler, temiz akıl saahibleri ibret alsınlar diye sana indirdiğimiz feyz kaynağı bir kitabdır.
Eli sıkı (cimri) olma, elini büsbütün de açma! (Bütün malını fakirlere dağıtarak kendin muhtaç bir duruma düşme, cimri olursan kınananlardan, savurup savurursan kaybedenlerden olursun.) Ellerini boynuna dolamış olarak eli sıkı olma, tamamen de saçıp savurma sonra kınanır, çaresizlik içinde kalırsın.
Surede başlıca, Allah'ın birliği, paganların inkârları ve sapıklıkları sebebiyle azabı hak etmiş oldukları, Davud, Süleyman, Eyyüb, İbrahim, İshak, İsmail, Elyesa ve Zülkifl Peygamberlerin kıssaları, Davut Peygamber'in hakemliği ve Muhammed'in temel görevi konu edilmektedir.
“Sâd”ın yemin anlamı içeren bir kelime olup ”والقران“ın ona atfedildiği de belirtilir (ayrıca bk. HURÛF-ı MUKATTAA).
Kamer sûresinden sonra, A'râf sûresinden önce Mekke'de inmiştir. Karşılaştır 27: Biz göğü, yeri ve bunların arasında bulunan şeyleri boşuna, gâyesiz ve insanlar Allah'ın emrini bırakıp kendi arzularına göre davranabilsinler diye yaratmadık. Böyle bir düşünce, sadece inkârcıların zannından ibarettir.
İlgili 43 soru bulundu
Mushaftaki sıralamada otuz sekizinci, iniş sırasına göre de otuz sekizinci olmaktadır. Sure adını 1. ayetteki “Sad” harfinden almıştır. Surede Hz. Davud'un kıssalarına yer verildiğinden dolayı Davud suresi olarak da bilinmektedir.
Maddi ve manevi kapıların açılması için okunması buyrulmuştur. Sâd suresi 35. ayeti okumanın bereketi artırdığı söylenir. Sâd suresi okuyanlar günaha girmekten korunur ve Allah o kişilere misliyle sevap yazar. Şeytanın şerrinden korunmak için mutlaka Sâd suresi okunmalıdır.
Kur'an üzerine yeminle başlayan sûrede Hz. Muhammed'in peygamberliğini inkâr eden müşriklerin iddiaları reddedilmekte; çok tanrıcı inançlarının kısa eleştirisi yapıldıktan sonra onlara, önceki peygamberlere karşı benzer tavırlar sergileyenlerin âkıbetleri hatırlatılmakta, Hz. Peygamber'e de sabır tavsiye edilmektedir.
Kişiyi günaha girmekten korur. Aynı zamanda önce şeytanın daha sonra insanların şerrinden korunmak için Sad Suresi mutlaka okunmalıdır. Hak ettiği mala ve mülke sahip olmak isteyen kişi de yine Sad Suresini okumalıdır. Allah, kişinin yolunu da bahtını da açık eder.
Dil ucu ile alt ön dişlerden ( ص ) sad, ( س ) sîn ve ( ز ) ze harfleri çıkar.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Hz. Eyyûb'un sabrı Hz. Muhammed'e ve ümmetine örnek gösterilmektedir.
AYET VE SAD SÜRESİ 54. AYET NE İÇİN OKUNUR? Ramazan ayının son Cuma günü, sela ile ezan arasında Araf Suresi'nin 10. Ayeti ve Sad Suresi'nin 54. Ayetinin birlikte yazılması ve cüzdan içine konulması suretiyle para sıkıntısının ortadan kalkacağı iddia edilir.
Necm suresi içinde secde ayeti bulunan bir suredir. Necm suresi, cüz 27 de yer almaktadır.
Cimrilik de savurganlık da aşırılıktır, bu sebeple haramdır. İkisinin ortası cömertliktir. Ahlâk kitaplarında savurganlık ifrat, cimrilik tefrit olarak nitelenir.
Eli sıkı olma, ölçüsüzce eli açık da olma; sonra kınanacak, kendi kendine hayıflanacak duruma düşersin!” (İsrâ suresi, 23-29. ayetler.) Bu Ayetlerde Vurgulanan Ahlaki Değerler “Akrabaya, yoksula ve yolcuya hakkını ver.
İsrâ Suresi (23-39) Ayetleri Bağlamında Müslüman Cemiyetin Miracı İSRÂ SÛRESİ; 23 - Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak kendisine ibadet edin, anne ve babaya iyilik edin. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara "öf" bile deme ve onları azarlama.
Bu dua Kur'an- Kerim'de geçen iki ayeti kerimeden oluşur. Bu iki ayetin yazılarak üstte taşınması birçok alim tarafından tavsiye edilir. Bu dua Araf Suresi 10. Ayet ile Sad Suresi 54. Ayet ile birlikte Arapça olarak yazılır ve cüzdan içerisinde taşınır.
Ramazan ayının son cuma gününde cüzdan duası için araştırmalar hız kazandı. Ramazanın son cuma günü selâ ile ezan arasında Araf Sûresi'nin 10. âyeti ile Sâd Sûresi'nin 54. âyetinin birlikte yazılıp, cüzdan içine konulursa hiç çıkartmamak kaydıyla para sıkıntısı çekilmeyeceğine inanılır.
Sad Suresi, Kur'an-ı Kerim'de 452. Sayfada başlayıp 457. Sayfada biter ve 23. cüzde yer alır.
Elimle yaratmış bulunduğuma, secde etmekten seni alıkoyan ne? Büyüklük mü taslarsın? Yoksa çok mu yüceldin?» Allah: “Ey İblis!” dedi, “kendi ellerimle (kudretimle) yarattığıma secde etmekten seni alıkoyan nedir? (Başkasına boyun eğmeyecek kadar) kibirli misin, yoksa kendini (herkesten) üstün görenlerden biri misin?”
Müslümanların kutsal kitabı Kur'an'ın 39. suresidir. Sure 75 ayetten oluşur. Sure ismini 71 ve 73. ayetlerde geçen, zümreler, gruplar anlamına gelen "zümer" kelimesinden almıştır.
Saffat Suresi, Mekke döneminde indirildiğine inanılan 182 Ayetten oluşur. Sure, adını ilk ayette geçen “es-Saffat” kelimesinden almıştır.
Allah Teâlâ, bu güzel vasıflara sahip olan mü'min erkek ve kadınların günahlarını bağışlayacağını ve cennette onlar için büyük bir mükâfat hazırladığını müjdelemektedir. İslâm'ın bütün yönlerini hulâsa eden bu âyet-i kerîmeye göre Allah'a kulluk açısından erkek ve kadınlar arasında hiçbir fark yoktur.
Eğer karı kocanın aralarının açılmasından korkarsanız, erkeğin ailesinden bir hakem ve kadının ailesinden bir hakem gönderin. Düzeltmek isterlerse Allah aralarını bulur; şüphesiz Allah her şeyi bilen, her şeyden haberdar olandır.
٣٥ Allah göklerin ve yerin Nur'udur. O'nun nuru, içinde ışık bulunan bir kandil yuvasına benzer. O ışık bir cam içindedir, cam ise, sanki inci gibi parlayan bir yıldızdır; bu ne yalnız doğuda ve ne de yalnız batıda bulunan bereketli zeytin ağacından yakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri