Eğitimde sosyal adalet kavramı, toplumun siyasal, ekonomik, ideolojik, kültürel ve toplumsal yapı ilişkisine göre şekillenen, her bireyin yeteneği ve ihtiyacına göre eğitim almasını hedefleyen bir yaklaşımdır.
Sosyal adalet, toplumun bir üyesi olarak kabul edilen bireylerle toplum arasındaki sosyal ilişkilerin ortaklaşa iyinin gerçekleştirilmesi amacıyla düzenlenmesine verilen addır.
Sosyal adalet“toplum içinde yaşayan bütün fertlerin,insan olmak sıfatıyla sahip bulundukları her türlü sosyal,ekonomik,siyasi hak ve özgürlüklerin eşitliğini temin ve emniyetini sağlamaktır.”
Eğitim hakkı, sağlık hakkı, çalışma hakkı, konut hakkı, ücrette adaletin sağlanması ve asgari ücret, sosyal güvenlik hakkı, beslenme hakkı ve bazı toplumsal kesimlerin (engelliler, çocuklar, yaşlılar gibi) korunması çerçevesinde devlete yüklenen yükümlülükler bu bağlamda zikredilebilir.
Sosyal adalet savunuculuğu Sosyal Hizmetin Etik Standartları kapsamında etik bir ilke olarak şu şekilde ele alınmıştır: 1) Sosyal hizmetin uygulayıcıları olan sosyal hizmet uzmanları farklılığa saygı göstermek, kültürel bilgi ve kaynakların yaygınlaştırılmasına desteklemek ve tüm insanlar için sosyal adaleti ...
İlgili 25 soru bulundu
Miller (1999), sosyal adaletin dört unsurunu şu şekilde kavramsallaştırmıştır: hak etme, gereksinimler, yasal haklar ve eşitlik.
Sosyal adalet kavramı, herkesin eşit haklara sahip olması gerektiği felsefesini savunmaktadır. Herkesin eşit haklara sahip olması düşüncesinin iki yönü bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, bireylerin yaşam koşullarının eşit şekilde olmasıdır. İkincisi de insanlar arasında ayrımın yapılmaması gerektiğine dayanmaktadır.
Adaletin ne olduğu ve adil toplumun nasıl kurulacağı sorunu antik çağdan beri filozofların ve sosyal bilimcilerin cevap aradığı sorulardır. Bu sorulara günümüzde en çok ses getiren cevabı veren filozoflardan birisi de Rawls' tur.
Son ve özet cümle olarak şunu söylemek mümkündür: Sosyal adaleti mutlak bir kavram ve ve mutlak eşitlik olarak anladığımız taktirde, o bir ideal olarak kalmak durumundadır.
Adalet toplumun oksijenidir; adalet olmazsa toplum nefes alamaz, gelişemez. Demokrasi ve barış, toplumdaki bireylerin adalet duygularının gelişerek vicdanlı olabilmeleriyle mümkündür. Modern toplum adaletle gelişir. Demokratik hukuk devleti, adaletin tüm sınıflar için uygulandığı ölçüde mümkün olabilir.
Sosyal adalet, sosyal refah devletlerin güvencesidir. Bir toplumun ilerleyişi bir toplumda yaşayan tüm insanların kaynak ve hizmetlere ulaşmada fırsat eşitliğine sahip olması ile olanaklıdır.
Bu bağlamda sosyal adaletsizlik sahip olduğumuz yeteneklerimizi kullanamamak ve yaşamımıza yön veren fırsat ve şanstan mahrum olmak anlamına gelmektedir.
Sosyal adalet liderliği ise dezavantajlı öğrencilerin eğitime erişimlerini ve akademik başarılarını destekleyen müdür davranışlarını içeren eleştirel bir liderlik yaklaşımıdır (Theoharis, 2007).
İslâm'ın önem verdiği hususlardan biri sosyal adalettir. İslâmî anlayışta mülkün esasta Allah'a ait olması, Allah'ın fakir ve muhtaçlara zekât, sadaka vb. infak yollarıyla yardım ve ihsanı emretmesi gibi prensipler gereği insanın temel ihtiyaçlarının temini noktasında sosyal adaletin gözetildiği görülür.
Sosyal adalet; yoksulluk, insan hakları ihlalleri, işsizlik, gelir dağılımı adaletsizliği, savaş ve iç çatışmalar, kadın-erkek eşitsizliği, göç ve ırkçılık gibi sorunların oluşturduğu eşitsizliği ortadan kaldırmayı hedefleyen temel olgudur. Sosyal adaletin amacı, herkese adil bir yaşam sunmaktır.
Diğer bir ifadeyle adil bir sonuç için, hem maddi adaletin hem de şekli adaletin gerekli olduğu belirtilebilir. başlıca iki ilke söz konusudur. Bu ilkelerden birincisi, temel hak ve özgürlüklerin korunmasını gerektirirken, ikinci adalet ilkesi ise sosyal adaletle ilgili düzenlemelerin yapılmasını gerektirmektedir.
Adalet, hiç kimseye haksızlık etmemek, hakkaniyetli davranmak ve ayrım gözetmeksizin hüküm vermek anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali ''adil'' olarak yazılır. Türk - İslam kültüründe önemli bir yer tutan adalet, en önemli erdemlerden biri kabul edilir.
İlkel adalet, uygar adalet, denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet, sosyal adalet, ilahi adalet gibideğişik türleri vardır.
20.yy'ın önde gelen siyaset felsefesi kuramcılarından olan John Rawls, toplumun bir arada adil bir biçimde yaşayabilmesini ve bu olurken de bireylerin özgürlük ve eşitlik değerlerini kaybetmemelerini ana problem olarak belirler. Bütün bu sistemin dayanak noktası ve çıkış noktası olarak adalet kavramını görür.
Prosedürel adalet karar vericiler tarafından bir görüşme veya tartışmanın sonucunda kullanılan kıstaslar, işlemler ve politikalara yönelik adalet algılamasını ifade eder. Prosedürel adalet alınan kararların sonuçlarının adil olması ile ilgilidir (Konovsky, 2000, 492).
Adalet insan davranışlarının doğru olup olmadıklarını gösteren en önemli ilkedir. Haksızlık ve onun sonucu olan adaletsizlik yasalara uymamak, her zaman fazlasını istemek ve eşit olmamak anlamına gelir. Hak ve adalet ise yasaya uygun davranmak ve eşitliğe riayet etmek demektir.
Çoğu zaman, eşitlik mefhumunun, adaletle karıştırıldığını görüyoruz. Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise, her hak sahibine hakkını vermek ve haksızları cezalandırmak şeklinde tarif edilir. İnsana iki, koyuna ise dört ayak verilmesinde bir eşitsizlik vardır ama adaletsizlik yoktur.
Hakkaniyet, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiş olup hâkime takdir yetkisi tanınan durumlarda, hâkimin bu takdir yetkisini somut olayın özelliklerine uygun olarak ve adalet ilkelerini gözeterek kullanmasını ifade etmektedir.
Adaletin Türleri:
Eşitlik değişik görünümler altında yaşamda gerçeklik kazanır.Bu görünümlere göre adalet değişik isimlerle karşımıza çıkar: Dağıtıcı adalet,denkleştirici adalet,hakkaniyet ve sosyal adalet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri