EĞİTİMDE BLOOM TAKSOMİSİ Bloom'un taksonomisi değişik düşünme süreçlerinin hiyerarşik olarak sıralandığı bir sınıflandırmadır. Amaç; eğitilecek bireylerin neleri bilmek istediklerini, basitten karmaşığa doğru, kendi içerisinde düzenlemektir.
Şekle göre Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'nin bilişsel süreç boyutu “Hatırlama, Anlama, Uygulama, Analiz Etme (Çözümleme), Değerlendirme, Yaratma” basamaklarından oluşmaktadır.
Bloom'un taksonomisi değişik düşünme süreçlerinin hiyerarşik olarak sıralandığı bir sınıflandırmadır. Taksonominin kullanımındaki amaç; eğitilecek bireylerin neleri bilmek istediklerini, basitten karmaşığa doğru, kendi içerisinde düzenlemektir.
Taksonomi, kategorizasyon veya sınıflandırma uygulaması ve bilimidir. Taksonomi (veya taksonomik sınıflandırma), nesnelerin gruplar veya türler halinde organize edildiği bir sınıflandırma şeması, özellikle de hiyerarşik bir sınıflandırmadır.
İlgili 29 soru bulundu
Bloom'un bilişsel öğrenme alanına yönelik geliştirmiş olduğu taksonomi bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez ve de- ğerlendirme olmak üzere altı basamaktan oluşmaktadır (Bloom, 1956). Bloom tak- sonomisi hiyerarşik olup düşük zihinsel düzeyden yüksek zihinsel düzeye doğru ilerlemektedir.
Bilişsel alan; düşünce, zihinsel etkinlikler, yorum yapma gibi davranışları içerir. Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Devinişsel alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir.
Biyolojik sınıflandırma sisteminde taksonomik seviye (rütbe, kategori, grup, düzey, sıra) takson adı verilen bir grup canlının taksonomik hiyerarşi için göreceli olarak bulundukları sıradır. Taksonomik seviyeye örnek olarak tür, cins, familya, takım, sınıf, şube, âlem ve üst âlem verilebilir.
Taksonomi; organizmaların, ara- larındaki ilişkiler dikkate alınarak belirli kategorilere (taxa) ayrılması, uy- gun ve gerçek adlar verilerek sırasıyla sınıflandırılmasını araştıran bilim dalıdır.
Regnum-alem Phylum-şube Subphylum-alt şube Clasis-sınıf Ordo-takım Familia-aile Genus-cins Species-tür -İsimlendirme yukardan aşağı doğru gider.
Uzak-Genel (Yakın)-Özel Hedefler Duyuşsal (Affective) Alan Taksonomisi- Tutum, ilgi, sevgi, değer, alışkanlık, kişilik vs. gibi duyuşsal özelliklerin ağırlıklı olduğu öğrenme alanıdır. En zor ve uzun süreli öğretilen, ölçülmesi zor bir alandır.
Duyuşsal alan alma, tepkide bulunma, değer verme, örgütleme, bir değer veya değerler bütünüyle nitelenmişlik olmak üzere 5 alt kategoriden oluşmaktadır.
Tam Öğrenme modeli (Benjamin Bloom) Ek olanaklar verildiğinde her öğrenci öğrenebilir. Bireysel öğrenmeden ziyade grupla öğrenmeye vurgu yapar. Ek öğrenmeler yapılacaksa homojen gruplara bölünerek yapılabilir. Tam öğrenme için her öğrenci hedeflerin en az %70'ine ulaşması gerekir.
Bloom'un taksonomisi değişik düşünme süreçlerinin hiyerarşik olarak sıralandığı bir sınıflandırmadır. Taksonominin kullanımındaki amaç; eğitilecek bireylerin neleri bilmek istediklerini, basitten karmaşığa doğru, kendi içerisinde düzenlemektir.
Bloom Taksonomisi, 1954 yılında Benjamin Bloom ve çalışma arkadaşları Max Englehart, Edward Furst, Walter Hill, ve David Krathwohl tarafından yayımlanan “Eğitim Kazanımlarının Sınıflaması” (Taxonomy of Educational Objectives) kitabında ortaya konulmuştur.
Amerikalı eğitimci Benjamin Bloom tarafından ortaya atılan tam öğrenme modeli de eğitimde kullanılan öğrenme öğretme yaklaşımlarından biridir. Öğretmenlik eğitimlerinde, eğitim bilimleri derslerinden öğretim yöntem ve tekniklerinin içinde yer alan bir konudur.
İsveçli botanikçi Carl Linnaeus, organizmaları kategorize etmek için Linnaean taksonomisi olarak bilinen sıralı bir sistem ve organizmaları adlandırmak için ikili adlandırma geliştirdiği için mevcut taksonomi sisteminin kurucusu olarak kabul edilir.
Mikrobiyolojide ise ilk taksonomik birim suş olarak ifade edilmektedir. Suş birimi aynı genotipe sahip olan hücrelerden oluşan bireylerin topluluğu olarak adlandırılmaktadır.
1.2.
Canlıların tanımlanmasını ve anlatımını taksonomi bilimi üstlenir. “Sınıflandırma” ise taksonomiden farklıdır. Sınıflandırmanın çalışma konusunu, yalnızca canlıları gruplandırmak ve bu grupları derecelendirmek biçiminde özetlemek mümkündür.
Taksonomi, en genel tanımıyla, sınıflandırma bilimi ve pratiğidir. Yunanca düzen anlamına gelen taxis ve kanun anlamına gelen nomos kelimelerinin birleşiminden türemiştir.
Bloom Taksonomisi. Taksonomi: Istendik davranışların basitten karmaşığa, kolaydan zora, somuttan soyuta, birbirinin önkoşulu olacak şekilde aşamalı sıralanması. Duyuşsal Alan (Karthwohl, 1964): sevgi, korku, ilgi tutum gibi duygusal yönlerin baskın olduğu alan.
TAKSONOMİK KARAKTERLER Karakter, taksonomistin karşılaştırma veya yorumlama gibi özel bir amaçla bütün organizmadan ayırdığı herhangi bir özelliktir; şekil, yapı ve davranış gös- terir.
Bilişsel Beceriler Nedir? Bilişsel beceriler beyne duyular aracılığıyla gelen bilgileri işlemleyip basit veya karmaşık tüm tepkileri verebilmesine olanak sağlayan sistemin çarklarıdır denebilir. Beyinde prefrontal kortekste yer alan bu çarklardan başlıcaları; dikkat, bellek, mantık – muhakeme (akıl yürütme)'dir.
Bilişsel beceriler, insanların öğrenme, düşünme, hatırlama, problem çözme ve karar verme gibi zihinsel işlemler yoluyla karmaşık bilgi işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan yeteneklerdir. Bu beceriler, insanların yaşamlarındaki günlük aktivitelerden, iş hayatına kadar her alanda önemli bir rol oynamaktadır.
Bilişsel eğitim bireyin zihinsel süreçlerini geliştirmeye yönelik bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım bireyin bilgiyi işleme, öğrenme ve hatırlama yeteneklerini artırmayı hedefler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri