Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yaptığı şimdiye kadarki en kapsamlı küresel eğitim araştırmasında Türkiye 76 ülke arasında 41. sırada yer aldı. Sıralamada ilk beş sırada Asya ülkeleri, son beş sırada ise Afrika ülkeleri var.
Türkiye eğitimde dünyada 31. sırada.
Türkiye ise listenin 99. sırasında yer aldı.
Finlandiya eğitim sistemi dünya çapında birçok kişi tarafından takdir edilen bir sistemdir. Bu sistemin başarısı, eğitim sistemlerinde öğrenci merkezli yaklaşımı benimseyen birçok farklı faktöre dayanmaktadır. Finlandiya eğitim sistemi dünyanın en iyisi olarak kabul edilir.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Günümüz Japon Eğitim Sistemi
Bugün Japonya'da 6-3-3-4 diye tabir edilen eğitim sistemi uygulanmaktadır. Eğitim, 6 yıllık ilkokul, 3 yıllık ortaokul, 3 yıllık lise ile 4 yıllık üniversitelerde verilmektedir. İlkokul ve ortaokulu kapsayan zorunlu eğitim süresi 9 yıldır.
Finlandiya'da özel okul diye bir kavram yok… Tüm okullar devlete ait… Böylece daha geniş imkanı olanlar, çocukları daha iyi şartlarda okusun diye yatırım yapınca, tüm öğrenciler yararlanıyor. Ülkemizde ise, parası olmayan sokakta kalıyor; eğitimde eşitlik ise sadece sözde…
Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan 7 ülkesinden 7.'si ise Rusya. Rusya yüksek öğrenim sistemi açısından dünya çapında özel bir yere sahiptir.
25 yaş ve üzeri nüfusun aldığı ortalama eğitim süresinin 2022 yılında en yüksek olduğu il 10,6 yıl ile Ankara olurken, bu ili sırasıyla İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve İzmir takip etti. Ortalama eğitim süresinin en düşük olduğu il ise 7,2 yıl ile Ağrı olurken, bu ili sırasıyla Şanlıurfa, Van, Muş ve Kastamonu izledi.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
25 yaş üstü nüfusta her dört kişiden sadece birinin üniversite diploması var. Türkiye genelinde 2022 yılı resmi verilerine göre 25 yaş ve üstü nüfusun yüzde 53'ü ortaokul veya altı eğitim düzeyine sahip. 15 yaş ve üstü nüfusta bu oran yüzde 51.
Bu maddenin daha doğru ve güvenilir bilgi sunması için güncellenmesi gerekmektedir. Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
Dünyanın en saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından olan Times Higher Education (THE) 2022 derecelendirmesinde Kaliteli Eğitim kategorisinde dünya sıralamasında 24'üncü olan yerimizi 8 basamak yükselterek bu sene 16'ncı sıraya yerleştik.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
Aynı zamanda Finlandiya, Avrupa'nın en az ders saatine sahip ülkelerinden birisidir. Sınıf mevcutları 20–30 arası, ders saati 45 dakikadır. Finlandiyalı öğrenciler okulda sadece birkaç saat geçirmektedirler.
Haftada iki saati ise mesleki gelişimleri için eğitimlere katılmak için ayırıyorlar. İlk okulda öğrencilerin ders dışı/teneffüs olarak geçirdikleri zaman toplam 75 dakika. Amerika'da bu oran 27 dakikaya kadar düşüyor.
Rusya Federasyonu Eğitim Sistemi: RF Eğitim Sisteminde zorunlu temel eğitim birimine bağlı olmak üzere dokuz yıllık süreyi kapsamaktadır. İlk dört yıllık kısım olan ( Naçalnaya şkola) (ilkokul), ana okuluna gidip gitmemeye ya da ailenin isteğine bağlı olarak değişen, üç ya da dört yıllık eğitimi kapsamaktadır.
Shōgakkō (小学, İlkokul) 6 - 12 yaş Chūgakkō (中学, Ortaokul) 12 - 15 yaş Kōkō (高校, Lise) 15 - Yaş
İlkokullarda 1. sınıflar haftada 23 saat öğrenim görürken, 2. sınıflar 24, 3. sınıflar 26, 4, 5 ve 6. sınıflar 27 saat öğrenim görmektedirler. Her ders 45 dakikadır. Öğle yeme- ği için 1 saat ara verilmekte ve yemek okullarda verilmektedir.
Japonya'de geçen yılın nisan ayında reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi, hem kadın hem de erkekler için ise yasal evlilik yaşı 16'dan 18'e yükseltildi.
En Sağlıklı Ülkeler Endeksi'nde İspanya'nın ardından ikinci sırada İtalya gelirken, İzlanda üçüncü, Japonya dördüncü, İsviçre beşinci, İsveç altıncı, Avustralya yedinci, Singapur sekizinci ve Norveç dokuzuncu sırada yer aldı.
SAĞLIKTA EN BAŞARILI ÜLKE
Yukarıdaki tablonun sonucu çok net: Küba tam +51'lik puanıyla sağlıkta en başarılı ülke. Dünyada başka hiçbir ülkenin başarı puanı bu kadar yüksek değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri