Ancak aklınızda şu soru var: Sabah sporu aç karnına mı yapılır ? Uzmanlar kahvaltının spora olan etkisinden şöyle bahsetmektedir: Açlığın, yağ yakımını artırma gücü bulunuyor. Bu nedenle spordan önce kahvaltı yapmanıza gerek duyulmuyor.
Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
İdeal olarak, spor öncesi öğünün yağ ve lif içeriği düşük olmalı ve orta düzeyde protein ve karbonhidrat kaynağı ve yeterli sıvı içermelidir. 2–3 saat içinde spor yapmaya başlayacaksanız; yağsız protein kaynağı, pirinç, bulgur, makarna gibi bir tahıl seçeneği ve az posalı meyve veya sebze tüketilebilir.
Spor öncesi ve sonrası beslenmede biçiminde en önemli konu ise sabah aç karına spor yapılıp yapılmayacağıdır. Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz. Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir.
Spor diyetisyeni olan Jennifer O'Donnell-Giles, bir egzersizden yaklaşık 90 dakika önce bir şeyler yemeniz gerektiğini belirtmektedir. Eğer çok erken bir saatte antrenmana gidiyorsanız, sadece yemek için çok erken uyanmak istemeyeceksiniz ve zamanı uyuyarak değerlendireceksiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır.
Öncelikle sporcu kahvaltısında yumurta, süt ve peynir gibi proteinlerin bol bulunması gerekir. Süt ve süt ürünlerinin yanında yulaf da tahıl proteini açısından faydalıdır. Hem tok tutar hem de protein oranı yüksektir. Lif açısından da zengin olan yulaf sporcu kahvaltıların çeşitli şekillerde mutlaka yer almalıdır.
Aç karna spor yapmak, yağ yerine vücuttaki kasların erimesine neden olur. Sabah kahvaltıdan 2-3 saat sonra veya akşam yemeklerinden 3 saat sonra spor yapmak, idealdir.
Egzersiz esnasında vücudun hızlıca enerji tedarik edebileceği kaynaklar aç karnına kısıtlı olduğundan, çok uzun süreyle ağır bir idman yaparsan eğer, yakıtı biten vücut eninde sonunda mecburen proteinlere yönelir. Bu da kaslarının parçalanmaya başlamasına sebep olur ve kas kütlenden kaybedersin.
Her ne kadar geleneksel düşünceye aykırı olsa da, aç karnına yaptığınız ağırlık antrenmanları sizi kas kütlesi kazancınızdan mahrum bırakmaz. Aslında, önceden yeyip yemeseniz de hedeflerinize ulaşmada eşit derecede başarılı olabileceğinizi fark edebilirsiniz.
Spor sonrasında yiyeceğiniz haşlanmış yumurta, vücudunuza anında protein olarak dönecektir. Sabah saatlerinde yapılan spordan sonra ise tuzsuz yağsız tüketilen bir omlet, size gün boyu tokluk hissi verebilir.
Sporcular kahvaltılarında çoğunlukla bitki çayı içer. Son derece yararlı içeriklere sahip bu bitki çayları vücudu düzene sokar.
Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır. Böylece, güne dinamik ve sağlıklı bir başlangıç yapmış olacaksınız!
Kahvaltı veya akşam yemeği farketmez herhangi bir öğünden 2 saat sonra spor uygun oluyor.
Yemekten hemen sonra spora başlamak oldukça zararlıdır. Yemek esnasında veya sonrasında kalbin görevi sindirimi kolaylaştırmaktır. Hemen sonrasında spor yapmak ise sindirime zarar vereceği gibi bedenin daha fazla efor harcamasına neden olacak ve bu da sizi yoracaktır.
Aç kalarak zayıflanmaz, aksine kilo vermek uğruna aç kalmak, öğün atlamak, genelde kilo almamıza neden olur.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Aç bir karın ile spor yaparken vücudun ihtiyaç duyduğu enerji için vücutta depolanmış olan karbonhidrat ve yağları kullanarak yağ kaybına yol açtığı bilinmektedir. 2016 yılında gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, aç karnına egzersiz yapmanın kilo verme konusunda etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Sporu sabah yapıyorsanız ve çok enerji gerektiren bir programınız yoksa yarım saat veya 1 saat öncesinden yulaf, süt, meyve suyu ve ballı ekmek gibi besinler atıştırabilirsiniz. Spor öncesi yemek için yağ ve lif açısından zengin besinler tercih etmeniz önerilmez.
Sabah saatlerinde yapılan egzersizlerde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar listesinin üst sıralarında ise egzersizlerin 30-45 dakikayı aşmaması gerektiği yer alıyor. Sabah saatlerinde vücut sıcaklığı daha düşük olduğu için yapacağınız egzersizlerden önce ısınma hareketlerine daha fazla zaman ayırmanız öneriliyor.
İdeal bir sporcu kahvaltısı yulaf, yumurta, peynir, ve süt gibi protein kaynakları olmadan düşünülemez. Yulaf, yüksek oranda protein barındırmasının yanı sıra, lifli bir besin olduğu için tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar. Yumurtanın beyazı saf protein kaynağı, sarısı ise sağlıklı yağ deposudur.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri