Bunlar; 1-Kazanım/ amaç/ hedefler 2-İçerik 3-Öğrenme-öğretme süreci 4-Ölçme ve değerlendirme boyutlarıdır.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Müfredat kelimesinin yeni bir sürümü olan eğitim programı, eğitim sisteminin ana bileşenlerinden biri olup okuldaki eğitim ve öğretim sürecinin önemli ögeleri arasındadır. Zira okuldaki eğitim ve öğretim süreci, öğrenci, öğretmen ve eğitim programı arasındaki etkileşimi ifade eder.
Verimli bir eğitim programı gerçek ihtiyaçlara dayalı olmalıdır. Eğitim programını hazırlayıp uygulamaya koymak için öncelikle bireyin, toplumun ve konu alanının ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekmektedir.
İçerik, program geliştirme sürecinin ikinci ögesidir ve bu öge “Ne öğretelim?” sorusuna cevap aramaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Örtük program olarak adlandırılan bu program, okullarda uygulanan eğitim programlarında belirtilen amaç ve etkinliklerin dışında öğrenme-öğretme süreci içerisinde ortaya çıkan bilgi, fikir ve uygulamalar şeklinde tanımlanmaktadır.
Eğitimin üç özelliği vardır.
1- Eğitim bir süreçtir. 2- Eğitim sonucunda bireyde bir davranış değişikliği meydana gelir. 3- Davranış değişikleri bireyin yaşantıları sonucunda gerçekleşir.
Bunlar; analiz, tasarım, geliştirme, uygulama ve değerlendirmedir.
Bunlar: Dikkat çekme, Hedeften haberdar etme, Ön bilgilerin hatırlatılması, Uyarıcı sunma, Rehberlik, Davranışı ortaya çıkarma, Dönüt, Değerlendirme ve Kalıcılığı sağlama.
Öğrenme-‐öğretme süreci, program geliştirme çalışmalarının süreç ve uygulama boyutunu oluşturmaktadır. Öğrencilere istenen davranışların kazandırılmasını sağlayan öğrenme yaşantılarının düzenlenmesi bu aşamada ele alınmaktadır. Programların bu öğesinde “nasıl öğretelim?” sorusuna yanıt aranır.
Öğretim programlarını geliştirme çalışmaları Millî Eğitim Bakanlığı'nın ilgili birimleri ile koordineli bir şekilde gerçekleştirildi. Öğretim programları ilgili genel müdürlüklerin koordinatörlüğünde temsilciler, öğretmenler, eğitim uzmanları ve akademisyenlerden oluşturulan komisyonlarca hazırlandı.
Bir eğitim programının taslak, uygulama ve ürün olarak hedeflenen düzeye ne kadar ulaştığı, ulaşmamış ise eksik veya hatanın nerede olduğunu belirlemeye dönük yapılan çalışma, program değerlendirme olarak ifade edilebilir.
Buna göre, bir eğitim programının işlevleri; toplumsal/sosyal, bireysel (bireyi geliştirme), ekonomik ve siyasal işlevler başlıkları altında ele alınabilir.
Öğretim sürecinde göz önünde bulundurulması gereken ilkeler vardır. Bu ilkeler; bireye görelik, yakından uzağa, bilinen bilinmeyene, somuttan soyuta, kolaydan zora, yaparak yaşayarak, yaşamsallık, güncellik, açıklık, ekonomiklik, yerellik, bütünlük ve diğer yaşantılara görelik ilkesidir.
Etkili bir sınıf yönetiminin kritik ögesi ÖĞRETMEN'dir.
Çünkü o diğer ögelerin bütünleştiricisi ve bir dereceye kadar da belirleyicisidir.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Eğitim ve öğretime ait süreçler “Planlama-Uygulama-Kontrol etme-Önlem alma (PUKÖ)” döngüsüne uygun olarak yönetilir.
Temeli idealizm ve realizmdir. Eğitimin temel işlevi, insan kültürünün temel ögelerini, özünü korumak ve bunları gelecek nesillere aktarmaktır. Eğitimin amacı, geçmişte yararlı olan bilimlerin, sanatların ve temel yeteneklerin gelecek kuşaklara aktarılması olarak görülmektedir.
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Türk Dil Kurumu'na göre Eğitim; Çocukların ve gençlerin toplum hayatında yer almaları için gerekli bilgi , beceri ve anlayışları elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine, okul içinde veya dışında doğrudan ya da dolaylı olarak yardım etme, olarak tanımlanmaktadır.
ÖĞRETİM PROGRAMLARI. Resmi düzeyde hükümet ya da okul yönetimi tarafından oluşturulan, amaçlar, hedefler, içerik, yöntem ve değerlendirme öğelerinin açık şekilde yazıldığı ve öğretimin bu plana göre yapılmasını öngören program.
Eğitim programı (curriculum) kavramı, Latince 'koşmak' anlamındaki "currere" kelimesinden türetilmiştir. "Akım" ve "rehber" anlamları da olan "currere", curriculum kavramına dönüştüğünde izlenen yol anlamına gelir.
Çok boyutlu bir program olan kübik program disiplinlerin tek başına öğretilmesi yerine, bir disiplini verirken aynı zamanda bireye duyuşsal özelliklerin de verilebileceğini ve bunu yaparken öğrenme öğretme tekniklerinin, öğrenme stillerinin kullanılabileceğini ortaya koyan bir programdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri