Eğitsel Oyunlar Tekniği; öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesini ve daha rahat bir ortamda tekrar edilmesini sağlayan bir öğretim tekniğidir. Oyun bireylerin fiziksel, zihinsel yeteneklerini geliştirici, yaşantıyı zevkli kılıcı, sanatsal ve estetik nitelikleri ve beceriyi geliştirici etkinliklerdir.
Eğitsel Oyunların Tanımı
Eğitsel oyunlar, her yaştaki çocuklar için farklı şekillerde tasarlanabilir. Örneğin, okuma yazma öğrenirken kullanılan harf kartları, matematik öğrenirken kullanılan sayı blokları, bilim konularını öğrenmek için tasarlanmış deney setleri vb. gibi oyunlar eğitsel oyun örnekleridir.
Oyun çocukların hareket ihtiyacını karşıladığı bir metotdur. Çocuk, oynarken iki şeyin etkisindedir.Birincisi; içinde bulunduğu aile doğal ve kültürel çevre; ikincisi genetik olarak taşıdığı zeka, algılama, yorumlama, yaratma ve sosyal reaksiyon özellikleridir.Oyun çocuğu tanımada ve tahlil etmede en iyi metotdur.
Temelde ikiye ayrılır: 1) Gerçek Hayat Benzeşim Oyunları: Günlük hayattan roller ve senaryolar içerir. 2) Akademik Oyunlar: Öğrencinin motivasyonunu daha az dikkat çekici başlıklarla bütünleştirmeye çalışan ve çoklu öğretim ortamı sağlayan yazılımlardır.
İlgili 26 soru bulundu
Eğitsel oyun, maddi çıkar sağlamaya yönelik olmadan, öğrencileri bilişsel, duyuşsal, psikomotor, fiziksel ve sosyal açılardan geliştiren, belli bir amacı olan veya olmayan, kurallı veya kuralsız olarak gerçekleştirilebilen ve öğrencilerin sürece severek ve isteyerek katıldıkları bir aktif öğrenme yöntemidir.
Eğitsel oyunlar eğitmenliği sertifikası programı, oyunların kullanımı ile ilgili teorik bilgi ve pratik becerileri kapsar. Eğitmenler, bu program sayesinde öğrencilerin dikkatini çekmek, öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek, motive etmek ve öğrenmelerini güçlendirmek için çeşitli oyunlar tasarlayabilirler.
Eğitsel Oyunlar
Eğlenceli nitelikteki çeşitli etkinliklerin ders konularıyla da bütünleştirilerek sınıf ortamında yapılmasına dayanan bir tekniktir. Bu yolla öğrenme konularının pekiştirilmesi ve öğrencilerin fiziksel ve zihinsel yeteneklerini daha rahat bir ortamda geliştirmeleri amaçlanır.
Oyunla eğitim, öğrenciye kazanma ve kaybetme anındaki hareketlerini görmelerini ve değerlendirmelerini kazandırır. Oyunla eğitim sonucunda, öğrenilen daha iyi hafızada kalır, mukayeseli düşünme,karar verme ustalığı gelişir ve davranışları olumlu yönde etkiler.
Kör ve Az Gören Tanıtımı
Yaygın kabul gören iki farklı tanımı vardır. Bunlardan biri yasal, diğeri eğitsel tanımdır. Yasal tanım tıp alanında çalışanlarca ve sosyal güvenlik kurumlarınca benimsenirken, eğitsel tanım görme engelliler için eğitim-öğretim düzenlemelerinin planlanması amacıyla kullanılır.
Eğitsel dijital oyunlar, teknolojik araçları kullanılarak hazırlanan ve belirli amaçları bilişsel, sosyal, duygusal ve davranışsal yönleriyle öğreten oyunlar olarak tanımlanabilir (Ocak, 2013).
Öğrenme-öğretme sürecinde işlenen konuların daha rahat ve eğlenceli ortamlarda pekiştirilmesi, desteklenmesi amacıyla kullanılan bir tekniktir. Oyunlar, öğrencilerin öğrenme hedeflerine ulaşmalarını için yarışmalarında içinde yer aldığı keyifli, eğlenceli, sanatsal ve estetik becerileri geliştirici etkinliklerdir.
Bu arada şu sözleri söyleyeceğiz; “Mendil var, kimde? Postacı nerede?” İstediği bir arkadaşının arkasına mendili bırakacak. Arkasında mendil olan kişi mendili alarak arkadaşını yakalamaya çalışacak. Eğer yakalarsa, yakaladığı kişi ebe olacak.
Çocuk oyuna kendi yaşantısından bir şeyler katar ve oyunla yaratıcığını geliştirir. Kendine olan özgüveni artar, duygusal tepkilerini kontrol etmeyi öğrenir. İşte oyun, bilinenin ve görünenin aksine çocuğu hayata hazırlayan önemli bir etkinliktir. Eğitimci oyun yoluyla çocuğu en doğal halinde tanıma fırsatı bulur.
Akıl ve zeka oyunları eğitmen eğitimi sertifika programı, akıl ve zeka oyunlarının çocuklara ve yetişkinlere öğretilmesi için tasarlanmış bir eğitim programıdır. Program, eğitmenlere akıl ve zeka oyunlarını nasıl öğretecekleri ve bu oyunların farklı yaş gruplarına nasıl uyarlanacağı konusunda bilgi ve beceriler sağlar.
Eğiticinin eğitimi nedir? Eğiticinin eğitimi programının amacı hali hazırda eğitim veren veya eğitim vermek isteyen, mesleki eğitim sürecinde öğretmen adaylarının bilgi ve beceri kazandırmaktır. Bu programa katılacak adayların eğitimcilik hakkında temel kavramları öğrenmesi sağlanacaktır.
Çocuklarda sembolik oyun aynı zamanda “mış gibi oyun olarak adlandırılabilir. Sembolik oyunda nesneler, davranışlar ya da düşünceler kendi amaçları dışında başka objelere ya da insanlara yansıtılarak kullanılır. Sembolik oyuna bardaktan su içermiş gibi yapmak, bir tahtayı at gibi kullanmak gibi örnekler verilebilir.
Kurallı oyunlar yetişkinler tarafından çocuklar için yaratılan oyunlardır. Bu tür oyunlar, genellikle ritimli oyunlar, çekişmeli yarışlar ve bir olayın dramatizasyonu şeklindedir. Oyundaki uyulması gereken kurallar oyuna katılan her oyuncu için geçerli ve zorunludur.
Bunun için eğitsel oyunlar oldukça etkilidir. Çocuğun görev duygusunu uyandırmak, sorumluluk duygusu kazandırmak, sosyal becerileri, kavramları, duyguları ve daha birçok şeyi oyun yolu ile kazandırmak en etkili yöntemdir.
Eğitsel etkinlikler, eğitim programlarının bir parçası olarak görülen, ders programları içinde olmayıp, ancak ders dışı programlar olarak düzenlenen etkinliklerdir( Simeroth, 1987 s 7). Okul programlarında ders dışı etkinlikler ders içi etkinliklerle birbirini bütünleyen bir eğitim anlayışını oluştururlar.
Oyun temeli değerlendirmenin hedefi çocuğun oyun yeteneklerini ve gelişimini desteklemek amacıyla çocuğun oyun seviyesini anlamaksa, çocuğun seviyesini sınamak önemlidir. Bunun başarılı olan yolu özel alanlarda çocuğun oyunlarının değerlendirilmesidir.
Oyun oynamak çocukları bedensel, duygusal, sosyal ve zihinsel olarak geliştirir. Yapılan araştırmalarda, oyun oynamanın sinir hücrelerinin ve sinaps bağlantılarının gelişmesine katkıda bulunduğu görülmüştür. Ayni zamanda, oyun oynama deneyimi, beyindeki üzüntü, kaygı, öfke gibi olumsuz hisleri ortadan kaldırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri