Egonun kişilik gelişiminde çok önemli bir rolü vardır. Kişinin egosu ne kadar güçlü ise bu dengeyi o kadar iyi sağlayacaktır. Ego güçsüz ise bu dengeyi sağlayamayacak ve kişi dengesiz davranışlar sergileyecektir.
Egonun temel görevi, kişilerin içgüdüsel ihtiyaçlarını ifade eden ID ile gelenekleri temsil eden süperego arasındaki dengeyi korumak. Yani ego, kişilerin toplum içerisindeki konumunu belirleyen önemli bir denge unsuru.
Büyük bir ego, merhametli bir insan olmanızı imkansız kılar. Büyük egoya sahip olan insan karşısındakilere güvenmez ve onlardan her zaman en kötüsünü bekler. Devamlı savunma pozisyonundadır ve yalnızca kendisine odaklı bir yaşam sürdüğü için çoğu zaman büyük resmi göremez.
Ego, her insanda bulunan ancak bazı insanlarda hastalık derecesinde ortaya çıkarak fark edilen psikolojik bir durumdur. Benlik anlamına gelen ego kavramı aslında her insanın kişiliğinde bulunan ama bazılarında kontrolden çıkarak egoizm şeklinde tanımlanan bir durumdur.
Nevzat Tarhan "Egosu yüksek olan kişide hak duygusu kendine yöneliktir ve kendi hakkının engellediğini düşünürler. Böyle durumlarda empati yapamazlar. Egosu yüksek kişiler, empati yapamadığı için genellikle narsistik kişiliklerdir" dedi. Öfkeli davranış, toplumda kabul görüyorsa dikkat!
İlgili 38 soru bulundu
Gelin birlikte göz atalım... Aslan burcu: Abartıları seven ve kendisi söz konusu olduğunda kimseye söz hakkı tanımayan Aslan burcu ego denilince akla ilk gelen burçlardan biri.
Yeni insanların, yeni hikayelerin ve güzelliklerin hayatlarına girmesine engel olmuş olurlar. Kişiyi gerçek ve mantıktan uzak tutan fazla ego, bencillik, kibir ve ukalalık ile insanı yalnızca kendisinin inandığı bir masalda yaşamaya mahkum eder.
Ego (Benlik)
Saf id ile doğan bir bebek büyüyüp dış dünya ile tanıştıkça id'in sağladığı içgüdüsel dürtülerin gerçekliğin (toplumun normları, tabuları ve yasaları) dayatmaları altında doyurulması gerektiğini öğrenir. Bu durumda alt benliğin bir kısmı evrimleşerek egoyu (benliği) oluşturur.
Şizoid kişilik bozukluğu, insan ilişkilerine ilgi eksikliği, yalıtılmış bir yaşam tarzı, yalnız yapılan eylem ve etkinlikleri tercih, içe dönüklük, duygusal soğukluk, davranış ve ilişkilerin mekanik ve tekdüze olması ile karakterize kişilik bozukluğudur.
Egoist kişiler benmerkezcidir. Bu yüzden olabildiğince gururlu, öfkeli, kibirli ve kindar olurlar. Kötü yanlarını iyiymiş gibi göstermeye çalışmak yerine bunlarla yüzleşmelidir.
Egoist kişiler kendini beğenmiş yani ukala, öfkeli, kibirli ve kindar olan kişilerdir. Cümlelerine genellikle "ben" kelimesi ile başlarlar. Kendilerini benzersiz bir insan olarak tanımlarlar. Kendilerini her daim en iyisine layık görür, hatalarını kabullenmezler.
Sağlıklı egosu olan insanlar, hayata olumlu bakar, yapıcı yaklaşırlar. Gerçekçi iyimserdirler. İç dünyalarını ve kendilerini saklama ihtiyacı duymazlar, şeffaftırlar.
Ego-durumları (Benliğin üç hali)
İşte, Transaksiyonel Analiz, Eric Berne tarafından “Ebeveyn”, “Yetişkin” ve “Çocuk” olarak adlandırılan üç farklı “ego- durumu” (bazı kaynaklarda benlik durumu olarak da geçebilir) üzerine inşaa edilmiş.
Kısaca öfke anında ego kontrolümüzün dışına çıktığı vakit (alt benlik ve üst benlik arasında dengeyi yitirdiği an), çok tehlikeli bir silah olabiliyor.
Zayıf bir kişi ise dengesiz, zayıf ve özeleştirel bir self hissine sahiptir. Bu açıdan çekingen bir kişi zayıf egoya sahiptir. Ama kibirli, narsistik bir kişide zayıf egoludur.
Egosu tavan yapmış olan insanlar düşer ibret alır, kalkar unuturlar. Ego sahibi insanlarla ilişkiler de yürümez. Kendilerinin eşsiz olduğunu düşünürler, haksızken bile haklı olduklarını iddia ederler. Onlara şöyle demek istersiniz; bu kadar ego sahibi olmak sevdiklerinizi ve çevrenizdekileri azaltıyor.
Ego insanoğlunun dış dünya ile uyum içerisinde yaşamasını sağlayan zihinsel işlevler bütünüdür. Yani gerçeklik kuralı egoda hakimdir (gerçeklik-reality- ilkesi). Ego dış dünyanın gerçekleri ve iç dünyanın haz arayışı arasında dengeyi sağlayan araçtır. Bu dengenin sağlanması için ego bazı yetilerle donanmıştır.
Aşağılık kompleksi ya da Aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan karmaşasına verilen addır. Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür.
Nefsin, bedenin yetkinliği olması gibi; ego, insanın yetkinliğidir ve fakat bu yetkinlik gerçekleştirilmek için bedene/akla muhtaçtır, kendini beden/akıl vasıtasıyla gerçekleştirir.
Ego, akılcı yöntemlerle anksiyete ile başa çıkamazsa bu kez gerçek dışı çözümler bulmaya çalışır. Bunlara “ ego savunma mekanizmaları ” denir. Freud'a göre; kişilik ilk 5 yılda oluşur ve daha sonraki yıllarda işlenir. 6. yaşta bir durgunluk başlar, kişilik dinamikleri daha dingin hale gelir.
Ego; bilinçli, önbilinçli ve bilinçsiz zihinde işlev görür. Kişiliğin gerçeklikle başa çıkmaktan sorumlu olan bileşenidir. İd'in arzularını gerçekçi ve sosyal olarak uygun yollarla tatmin etmeye çalışan gerçeklik ilkesine dayalı olarak çalışır.
Gülsemin Konca. Özgüven; kişinin kendisine yönelik olumlu yargılarının olması, kendisini sevmesi, değerinin farkına varması, kendisiyle barışık olması, kendisi olmasıdır. Ego ise kişinin başkalarının gözünden kendine biçtiği değerdir. Özgüven içten gelir, ego ise dışa bağımlıdır.
kendisinin ve diğer insanların sınırlarını ve sınırlılıklarını ne oranda görebildiğini, kendisini eksiği ile fazlasıyla ne oranda olduğu gibi kabullenebildiğini, ifade eder.
Ego yüksekliğinin en bariz göstergesi bir insanın çok fazla ben demesi,kendisinden çok fazla bahsetmesi ve çok çabuk üste çıkmaya çalışmasıdır.Bu yaklaşım diğer insanlarda ise eziklik duygusu yaratan ve savunma psikolojisini harekete geçiren bir tepki doğurmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri