EGR valfi bozulursa motorun sarsıntılı çalışması veya motorun hiç çalışmaması, artan yakıt tüketimi, çekiş düşüklüğü ve egzozdan siyah duman atılmaya başlaması, ayağın gazdan çekilmesi sonucu arabanın teklemesi, araçta bulunan Katalizör ve Dizel Partikül Filtresi ( DPF ) bozulası, arızalanması gibi hasarlar ortaya ...
Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
EGR valfi arızalanmış ise araç normalde olduğundan daha hantal ilerleyerek güç kaybı yaşar. Bunun sebebi arızalanan EGR motorun verimli çalışmasını önlemesidir.
Herhangi bir EGR valfi arızası yaşandığında, aracınız motor arıza ikaz ışığını yakarak sizlere bildirecektir. Bu parçanın çalışmadığı durumlarda yaşanabilecek olumsuz senaryolar ise şu şekilde; Egzoz emisyon değeri yükselir. Motorun çalışma sıcaklığı artacağı için bir süre sonra motor arızası ile karşılaşılır.
EGR valfinin düzgün çalışmaması. Bu valf arızalı olursa, Turbonun türbin tarafında orantısız karbonlaşmaya sebebiyet verebilir.
İlgili 34 soru bulundu
EGR valf iptali, yakıt verimliliğini düşürerek sarfiyatın büyük ölçüde artmasına sebep olacaktır. 2- Aracınızın performansında düşüş yaşanır: Yakıtın sürekli olarak yakılamaması sebebiyle çekiş gücünde düşüş olur. Bu düşüşü araç sahibi kolaylıkla fark edebilir.
EGR Valfi Kaç km'de Temizlenir? EGR valfi her 5 ya da 10 km'de bir temizlenebilir.
Sistemin tıkanmaması adına düzenli olarak EGR valfi temizleme işlemini yapmak önemlidir. EGR valfi temizliği sırasında valf yerinden sökülür. Bu işlem sırasında ve sonrasında, açıkta kalabilecek silindir kafası ve emme menifoldunun içerisine yabancı madde kaçmamasına dikkat etmek gerekir.
EGR Valfi Değişimi: Araçta bulunan mevcut Egr Valfinin sıfır veya ikinci el Egr valfi ile değiştirilme işlemidir. Arızaları ortadan kaldırır fakat bir daha böyle bir problem yaşadığınızda tekrar değişim yapmanız gerekir. ERG Valfi Temizliği: Egr valfinin sökülmesiyle içinin fırçalanarak temizlenip tekrar takılmasıdır.
EGR valfi zamanla aşınır ve bozulmalar meydana gelir. Egzoz gazından dolayı içerisinde kurum birikir ve bu da performansı etkiler. Bu yüzden EGR valfi temizliği yapılmalıdır. Bu temizlik doğru zamanlarda ve doğru şekilde yapılmalıdır hatta gerekiyorsa değişimi yapılmalıdır.
EGR iptalinin motora zararı yoktur; EGR iptalinin yazılımsal yöntemlerle yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Egr Valfini Neden Bozulur? EGR valfinin bozulmasında en büyük payı olan kurum sebebiyle kirlenmedir. EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
Kaba kiri bir bez ile önceden temizleyiniz. Önceden işlemden geçirilmiş parçalar, emme sistemi, gaz kelebeği gövdesi ve karbüratör temizleyicisi ile püskürtünüz. Ürünü uyguladıktan sonra bir süre bekleyiniz. Temiz bir bez ile çalışın.
EGR Valfinin Açık Pozisyonda Sıkışması
Valf konumunun sürekli açık halde olması halinde de bazı motor arızaları söz konusu olmaktadır. Motor çalışması valfin sürekli açık kalması durumunda bozulma gösterebilir. Motor performansı bu duruma bağlı olarak güçten düşer ve egzoz bacasından siyah duman gelmeye başlar.
EGR valfi temizliği fiyatı net bir fiyat olmamakla birlikte 200-500 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Motora tam yüklenildiği zaman ise araçtan performans istenildiği için EGR valfi motor beyni tarafından kapatılır ve yanma odasına egzoz gazı göndermeyi keser. Bu sayede tamamen oksijen dolan yanma odası daha fazla güç üretir.
EGR egzoz gazların devir daim işlerini yapar ve motorun tasarımı için çok önemli bir parça olmaktadır. EGR açılımı Exhaust Gas Reciruclation olmaktadır. Türkçe karşılığı ise Egzoz Gazları Devir daimi anlamına gelmektedir. EGR valfi elektropnömatik bir valfidir ve kara taşıtlarının motorlarında kullanılmaktadır.
Valf ve enjektörleri temizler, enjektör memelerinin ve giriş bölgesinin sökülmeden temizlenmesini sağlar. Benzin enjeksiyon sisteminin kontaminasyondan derin şekilde arınmasını sağlar.
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir. Beyaz renkli egzoz dumanı kullanıcıların sıklıkla karıştırdığı duman biçimidir. Çok ince, şeffaf su buharı şeklinde ise bunun nedeni egzoz gazının içerisinde de bulunan su buharıdır.
Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler, rölanti karışımı mükemmeldir. EGR'nin temiz kalması veya temizlenmesi için yinede ilave bir şey yapılmak isteniyorsa, her 5 veya 10 bin km'de düzenli enjektör temizleyici kullanabilirsiniz.
DPF "Dizel Partikül Filtresi" çıkan egzoz gazlarındaki zararlı kurum partiküllerini yüksek ısı ile minimuma indirmek için kullanılır. EGR Valfi ise dışarı atılacak egzoz gazlarının bir kısmının tekrar motora girmesini sağlar böylece yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri