İlk olarak ufak bir fırça yardımıyla EGR valfinde biriken kurum ve kirin genel bir temizliği yapılır. Daha sonrasında özel sıvılarda bekletilerek, biriken kurumun tamamen temizlenmesi sağlanır. Bütün bu temizleme işlemlerinin ardından son olarak da EGR valfi motora doğru bir şekilde takılır.
EGR valfi vidaları söküldükten sonra yerinden çıkartılır ve ufak bir fırça yardımı ile valf içerisinde biriken kurum ve kirin için genel bir temizlik yapılır. Temizlik ardından valfin daha iyi bir şekilde temizlenmesi ve daha iyi çalışması için özel sıvılar içerisinde bekletilir.
EGR Kendini Temizler mi? Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler. EGR'nin temiz kalması veya temizlenmesi için her 5 veya 10 bin km'de düzenli enjektör temizleyici kullanabilirsiniz.
Herhangi bir EGR valfi arızası yaşandığında, aracınız motor arıza ikaz ışığını yakarak sizlere bildirecektir. Bu parçanın çalışmadığı durumlarda yaşanabilecek olumsuz senaryolar ise şu şekilde; Egzoz emisyon değeri yükselir. Motorun çalışma sıcaklığı artacağı için bir süre sonra motor arızası ile karşılaşılır.
Hava giriş sistemi, hava akışı sensörü, giriş valf'leri, gaz/boğaz kelebeği, emme manifoldu, turbo ve EGR sistemini anında kapsamlı bir şekilde temizlenmesini sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
Enjeksiyon sistemini yakıt kalıntılarından temizler. Distribütörler, enjektör valfleri, emiş subapları ve diğer yakıt sistemi parçalarındaki karbon kalıntılarını temizler. Tüm enjektörlü sistemlerde etkilidir. Hassas yakıt püskürtme dozajı ve uygun püskürtme sağlaması nedeniyle yakıt tüketimini düşürür.
Sistemin tıkanmaması adına düzenli olarak EGR valfi temizleme işlemini yapmak önemlidir. EGR valfi temizliği sırasında valf yerinden sökülür. Bu işlem sırasında ve sonrasında, açıkta kalabilecek silindir kafası ve emme menifoldunun içerisine yabancı madde kaçmamasına dikkat etmek gerekir.
Motora tam yüklenildiği zaman ise araçtan performans istenildiği için EGR valfi motor beyni tarafından kapatılır ve yanma odasına egzoz gazı göndermeyi keser. Bu sayede tamamen oksijen dolan yanma odası daha fazla güç üretir.
Kaba kiri bir bez ile önceden temizleyiniz. Önceden işlemden geçirilmiş parçalar, emme sistemi, gaz kelebeği gövdesi ve karbüratör temizleyicisi ile püskürtünüz. Ürünü uyguladıktan sonra bir süre bekleyiniz. Temiz bir bez ile çalışın.
EGR egzoz gazların devir daim işlerini yapar ve motorun tasarımı için çok önemli bir parça olmaktadır. EGR açılımı Exhaust Gas Reciruclation olmaktadır. Türkçe karşılığı ise Egzoz Gazları Devir daimi anlamına gelmektedir. EGR valfi elektropnömatik bir valfidir ve kara taşıtlarının motorlarında kullanılmaktadır.
EGR valfinin düzgün çalışmaması. Bu valf arızalı olursa, Turbonun türbin tarafında orantısız karbonlaşmaya sebebiyet verebilir.
EGR valf iptali, yakıt verimliliğini düşürerek sarfiyatın büyük ölçüde artmasına sebep olacaktır. 2- Aracınızın performansında düşüş yaşanır: Yakıtın sürekli olarak yakılamaması sebebiyle çekiş gücünde düşüş olur. Bu düşüşü araç sahibi kolaylıkla fark edebilir.
EGR Valfinin Açık Pozisyonda Sıkışması
Valf konumunun sürekli açık halde olması halinde de bazı motor arızaları söz konusu olmaktadır. Motor çalışması valfin sürekli açık kalması durumunda bozulma gösterebilir. Motor performansı bu duruma bağlı olarak güçten düşer ve egzoz bacasından siyah duman gelmeye başlar.
Tüvtürk egr'nin iptalini değil emisyon ölçümü testlerinden çıkan sonuçları dikkate almaktadır. Bu nedenle bu durum araç muayenesinde bir soruna yol açmaz ancak yüksek emisyon değerleri aracın muayeneden geçememesine neden olur.
EGR Valfi Değişimi: Araçta bulunan mevcut Egr Valfinin sıfır veya ikinci el Egr valfi ile değiştirilme işlemidir. Arızaları ortadan kaldırır fakat bir daha böyle bir problem yaşadığınızda tekrar değişim yapmanız gerekir. ERG Valfi Temizliği: Egr valfinin sökülmesiyle içinin fırçalanarak temizlenip tekrar takılmasıdır.
EGR iptalinin motora zararı yoktur; EGR iptalinin yazılımsal yöntemlerle yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler, rölanti karışımı mükemmeldir. EGR'nin temiz kalması veya temizlenmesi için yinede ilave bir şey yapılmak isteniyorsa, her 5 veya 10 bin km'de düzenli enjektör temizleyici kullanabilirsiniz.
EGR valfinin bozulmasında en büyük payı olan kurum sebebiyle kirlenmedir. EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
Ayrıca, performansı artırma, yakıt ekonomisini iyileştirme, emisyon azaltma ve korozyon önleme gibi faydaları da bulunmaktadır. Enjektör Temizleyici, enjektörlerin düzgün çalışmasını sağlayarak yakıt püskürtme kalitesini artırır ve motor performansını optimize eder.
Ürünün bozuk bir enjektörü tamir etmek gibi bir iddiası yok. Sistem temizlemek için kullanılabilir ancak bir mazot filtresi gözden çıkılmalı. Depo bittikten sonra filtre değiştirilmeli. Veya bakım sonrası kullanılmamalı yeni filtrenizi ilk günden tıkayıp sorun yaşamak istemezsiniz.
Yeni nesil Würth benzin enjektör temizleyici, pompayı ve enjektörleri temizler. Vanalarda, emme manifoldunda ve yanma odalarındaki birikme oluşumunu önler ve tıknaklığa engel olur. Yakıt püskürtme sorunları nedeniyle yüksek yakıt tüketimi durumunda kullanılır. Enjeksiyon sisteminin ömrünü uzatır.
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir. Beyaz renkli egzoz dumanı kullanıcıların sıklıkla karıştırdığı duman biçimidir. Çok ince, şeffaf su buharı şeklinde ise bunun nedeni egzoz gazının içerisinde de bulunan su buharıdır.
EGR valfi bozulursa motorun sarsıntılı çalışması veya motorun hiç çalışmaması, artan yakıt tüketimi, çekiş düşüklüğü ve egzozdan siyah duman atılmaya başlaması, ayağın gazdan çekilmesi sonucu arabanın teklemesi, araçta bulunan Katalizör ve Dizel Partikül Filtresi ( DPF ) bozulası, arızalanması gibi hasarlar ortaya ...
DPF "Dizel Partikül Filtresi" çıkan egzoz gazlarındaki zararlı kurum partiküllerini yüksek ısı ile minimuma indirmek için kullanılır. EGR Valfi ise dışarı atılacak egzoz gazlarının bir kısmının tekrar motora girmesini sağlar böylece yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri