SPERM TESTİ NE ZAMAN YAPILIR? Sperm testi 2 – 6 gün cinsel perhiz sonrasında yapılır. Etkin bir değerlendirme açısından, perhiz durumunun 2 günden az, 6 günden fazla olmamasını tercih ederiz.
Kısırlığa neden olabilecek üreme fonksiyonu bozukluklarını tespit etmek için kadınlarda ultrasonografi ile görüntüleme, kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler; erkeklerde ise sperm sayımı ve yine kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler uygulanabilir. Bu testlerin sonucunu bekar veya evli olmak değiştirmez.
SPERM TESTİ FİYATI
Sperm testi fiyatı 2022 yılı itibari ile özel laboratuvarlarda 250 TL - 500 TL arasında değişmektedir.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Yaklaşık 2 ile 5 gün kadar cinsel perhiz uygulamış olan erkek, sperm testi için bir odaya alınır. Burada bulunan steril kabın içine meninin konmasının ardından kap incelenmesi için hızla laboratuvara gönderilir. Laboratuvara ulaşan sperm örneği, semen analizi için özel cihaz ve tekniklerle incelenir.
İlgili 45 soru bulundu
Kadınlarda kısırlık testi
Kadınlarda regl döngüsünün ilk günü yapılan hormon düzeyi kontrolü, regl başlamadan birkaç gün önce rahmin iç yüzeyinden alınan endometriyal biyopsi örneği ve ultrasonografi ile yumurtalık gelişimi incelenerek sağlıklı yumurtlama işlemi hakkında bilgi sahibi olunur.
Kadın kısırlık testi hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum bölümlerinde yapılmaktadır.
Hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenler ile gelişebilen kısırlık probleminin tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Ancak kadınlar yaşlarının ilerlemesi ile birlikte doğurganlık şanslarını ciddi olarak kaybederler. Bu azalış 32-35 yaşlarına kadar çok belirgin olmasa da özellikle 38 yaşından itibaren hızla kendini belli eder ve 40'lı yaşlara gelindiğinde ise %75'e varan fertilite kayıpları gözlenmektedir.
Genç Yaşta Kısırlık Belirtileri Nelerdir?; Kısırlık, herkesin her yaşta karşılaşabileceği sağlık sorunlarından biridir. Doğurganlığı engelleyen farklı sağlık sorunlarının genel ismi olan kısırlık, ağırlıklı olarak ilerleyen yaşlarda karşılaşılsa da gençlerde de gözlemlenebilir.
Erkeklerde ve kadınlarda bekarken kısır olup olmama durumunum anlaşılması için test yapılabilir. Erkeklerde bekarken sperm kalitesini ölçecek testler ve hormon testleri uygulanır. Kadınlarda ise bekarken hormon testleri ve vücut dışı ultrasonografi çekimi ile kısırlık testi yapılabilir.
Uzun yapılan cinsel perhiz sperm kalitesinin düşmesine ve testin sonucunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun için ideal cinsel perhiz süresi 3 tam gündür. 72 saatin dolması gerekmektedir. Bu süre 5 gün yani 108 saatten fazla olmamalıdır.
Evde sperm testi tercih edilmeyen bir yöntemdir. Sperm örneği hastane ortamında alınır ve hızlı bir şekilde laboratuvara ulaştırılmalıdır.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.
Bazen kısırlığın tek belirtisi hamilelik elde edilememesi olabilirken bazı durumlarda adet düzensizlikleri, aşırı tüylenme, cinsel isteksizlik gibi problemler de infertilitenin belirtilerinden olabilir.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Erkeklerde sonradan kısırlık gelişebilir. Maruz kalınan radyasyon, kanser tedavileri, küçük yaşta geçirilen ateşli hastalıklar ya da genital bölge ile ilgili ameliyatlar gibi birçok etken, erkeklerde sonradan kısırlık oluşmasına neden olabilir.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Batı yaşam tarzının artması, dünya genelinde doğurganlık oranlarının azalmasına neden oldu. Aşırı kilolu olmak ya da alkol ve sigara kullanmaki çocuk sahibi olma oranları üzerinde büyük etkilere sahip. Bununla birlikte, yetersiz beslenme ya da uyuşturucu kullanmak da kısırlığa katkıda bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı kılavuza göre, baba olabilmek için bir erkeğin mililitrede en az 15 milyon sperme sahip olması, toplam semen örneğinde ise 40 milyon sperm olması gereklidir. Bu sayının altında sperm değerine sahip erkeklerin çocuk sahibi olmak için tedavi görmeleri önerilir.
Kadınlarda 35 yaşından sonra düşen üreme kapasitesi, erkeklerde 40 yaşından itibaren azalır. 40 yaş, baba olmanın yaş sınırı olmasa da bu yaştan sonra erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali her geçen gün düşer.
Ultrasonografi ile kişinin yumurtalıkları ve rahmi incelenir. Ek laboratuvar ve radyolojik görüntüleme tetkikleri yapılır. Elde edilen veriler ışığında kadın üreme sistemine ait problem saptanır ve infertilite tanısı koyulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri