Egzama türü şikâyetleriniz varsa dut yaprağını deneyebilirsiniz. Dut yaprağından lapa elde ederek egzama oluşan bölgede belli aralıklarla bekletmenin iyi geldiği söylenmektedir.
Dut Yaprağı ile Cildiniz Güzelleşsin!
Vücuda olan faydalarının yanı sıra saç ve cilt konusunda da fayda sağlayan dut yaprağının, egzama rahatsızlığı olan kişilere faydalı geldiği bilinmektedir.
KALSİYUM DEPOSU
Kış aylarında güneş altında kurutulan dutlar da uğradıkları değişim nedeniyle özellikle egzamaya karşı önemli etki göstermektedir. Kalsiyum ve demir deposu olan dut kurusu, B1, B2 ve C vitamini açısından da oldukça zengindir.
Dut yaprağı maskesi: 2-3 adet dut yaprağı, 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı balı bir kapta karıştırın. Karışımı yüzünüze uygulayın ve 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. Bu maske cildinizi nemlendirecek ve cilt tonunu dengeleyecektir.
İçerisine bir avuç dolusu beyaz dut kurusu atın. 6 dakika kısık ateşte kaynatın. Daha sonra ocağı kapatın. Soğuyarak elinizi yakmayacak sıcaklığa gelince egzama olan ellerinizi bu kürün içerisine koyarak 10 dakika kadar bekletin.
İlgili 29 soru bulundu
Egzamaya ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından da masaya yatırılan bir konudur. Saraçoğlu, yarım litre suda bir avuç dut kurusunun 5-6 dakika kaynatılmasını, ardından ılıyan suda egzamalı bölgenin 10 dakika bekletilmesini önermektedir.
sirke İle Egzama Tedavisi
* Bakterilerle mücadele eden sirke, egzamanın yayılmasını engellemektedir. Tahriş olan bölgeye uygulandığında tahrişi azaltır ve kaşıntının azalmasını sağlar. * Organik sirke kullanmaya özen göstermelisiniz. Sirke cildinize zarar verdiğinde vakit kaybetmeden yıkayıp temizlemelisiniz.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Hazırlanışı: 1 tatlı kaşığı (yaklaşık 2 g) veya 2-3 tam kuru yaprak kupa bardağına konulur. Üzerine taze kaynatılmış 200 ml su ilave edilir. 5-7 dakika demlemeye bırakılır.
Kaynadıktan sonra suyun içerisine dört adet kurutulmuş dut yaprakları eklenir. Bu şekilde yaklaşık olarak iki saat boyunca demlenme sağlanır. Demlenme gerçekleştikten sonra elde edilen çay, sabah ve akşam olmak üzere günde iki bardak içilir. Dut yaprağı çayının yemeklerden önce içilmesi tavsiye edilmektedir.
Egzama tedavisinde kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılır. Atak sıklığını azaltmak, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendiriciler, egzama eldivenleri ve egzama şampuanları önerilmektedir.
Tetikleyiciler arasında kozmetikler, sabunlar, deterjanlar ve ağır kokulu losyonlar da bulunur. Parfüm ve temizlik ürünlerine maruz kalmak cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bazı kişilerde hava değişiklikleri, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ve stres egzamayı daha da kötüleştirebilir.
Önemli olan hastalığı denetim altında tutabilmektir. Egzamanın tedavisi alt türüne göre farklılık gösterse de genel olarak tedavide nemlendiriciler, kortizon içeren krem ve losyonlar, antihistaminik haplar (kaşıntıyı azaltan alerji hapları) kullanılır.
1 litre suyu kaynatın. Ardından 3 ya da 4 adet kurutulmuş dut yaprağını kaynar suyun içine atın. Yaklaşık 2 saat ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Demlenen dut yaprağı çayını her sabah kahvaltıdan önce ya da akşam yemekten önce aç karnına tüketebilirsiniz.
Aloe vera içerikli doğal ürünler kullanarak yüzdeki egzamayı hafifletebilirsiniz. Papatya suyu ile yüzünüzü silerek egzamanın etkilerini azaltabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı sayesinde kuruyan ve kaşınan yüz bölgesini egzamanın etkilerinden kurtarabilirsiniz.
Dut tüketimi Mayıs aylarından itibaren başlamaktadır. Dut yaprakları yaz aylarında olur. Mayıs ayı ve Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında dut yaprağını toplayabilirsiniz.
Kaynatma: Su kaynadığında taze dut yapraklarını tencereye ekleyin ve ateşi kısın. Yaklaşık 5-10 dakika kadar hafifçe kaynatın. Dut yapraklarının aroması ve besin maddeleri suya geçecektir. Demleme: Kaynama işlemi bittikten sonra, tencereyi ocaktan alın ve demlemeye bırakın.
Kurutulmuş dut yaprağı faydaları arasında sindirime yardımcı olması, cilt ve saç sağlığını desteklemesi yer alır. Dut yaprakları antioksidan özellikleriyle bilinir. Mide sorunlarına yardımcı olmak için ve Çin tıbbında diyabet ve karaciğer sorunlarını tedavi etmek için kullanılır.
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
Yalnızca su ve dut yaprakları kullanılarak yapılabilecek olan dut yaprağı çayı tarifi: Bir litre temiz içme suyu kaynatılır. Dört ya da beş tane iyice temizlenmiş taze dut yaprağı kaynayan suyun içine atılır. İki saat boyunca bekletilerek demlenmesi sağlanır.
Dut, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Bu yüzden yazın taze dut yaprakları toplanır, kurutulur. Daha sonra dut yaprakları serin ve nem olmayan bir ortamda saklanır. Cam kavanoza konulan dut yaprakları daha uzun süre saklanabilmektedir.
Özellikle bu belirtiler ile yaz aylarında başa çıkmak daha zordur. Tuzlu su, cildin şişkinliğini azaltan ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olan anti-enflamatuvar özelliğe sahiptir. Tuzlu suyun egzamaya iyi geldiği bilinse de her gün denize girmek ve uzun saatler suyun içerisinde durmak cildin kurumasına yol açabilir.
Deniz tuzu kullanan pek çok güzellik ürünü vardır çünkü deniz tuzu cildi arındırırken, kan dolaşımını artırırken ve cilde besin sağlarken cildi detoksifiye etme gücüne sahiptir. Deniz tuzunun özellikle akne, sedef hastalığı, egzama ve yaşlanmayı geciktirmede faydalı olduğu gösterilmiştir.
Yapılan çalışmalara göre duş sırasında karbonat kullanımı egzama kaşıntılarını hafifletiyor ve rahatlatıyor. Ancak burada sıcak su yerine ılık su kullanmanız tavsiye ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri