Bir kişide egzama alevlenmesi olduğunda, bir şey bağışıklık sistemi, sinir sistemi ve cilt arasındaki etkileşimli ağı tetikler. Cilt ağrır, kızarır ve kaşıntıya neden olan iltihaplanma meydana gelir. Bir nöropeptid olan P maddesi de dahil olmak üzere çeşitli kimyasal aracılar iltihabı etkiler.
Egzama kaşıntısına ne iyi gelir denildiğinde akıllara gelen doğal çözümlerden biri aloe veradır. Aloe vera egzamanın neden olduğu kaşıntıyı iyileştirebilir ve ciltteki hasarları hızlıca onarabilir. Aloe vera jelinin egzamalı bölgeye zarif hareketler ile masaj yapılarak uygulanması önerilir.
Tedavide çeşitli kremler, pomadlar, kaşıntı giderici merhem ve ilaçlar kullanılabilir. Egzamanın türüne, hastanın özelliklerine bağlı olarak tedavi yöntemleri değişebilir. Medikal şampuanlar, nötral sabun, egzama eldiveni, nemlendirici gibi bazı ürünler de hekim tarafından önerilebilir.
Numuler Egzama
Bu lekeler kaşıntılı ve içi sıvı dolu kabarcıklar şeklindedir. Kabarcıkların içindeki sıvının boşalmasıyla cilt kuru hale gelebilir ve ciltte kabuklanma oluşabilir.
Kontakt Egzama
Derinin duyarlı olduğu madde ve etkenlere karşı oluşan akut ya da kronik bir hastalıktır. Derinin, koruyucu yağlarını baskılayan madde ve etkenlere devamlı olarak maruz bırakılması kontakt egzamanın oluşmasına sebep olmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Hayır! Sedef hastalığı deri kanseri riskini arttırmaz.
Egzamanın nedenleri arasında genetik ve çevresel faktörler yer alabilir. Genetik aktarım sonucu hastaların bir kısmında alerjiler gelişebilir; bu alerjiler de egzama için zemin hazırlayabilmektedir. Egzama çocuklar ve yetişkinlerde; alerji, stres ve aşırı titizliğe bağlı nedenlerle de görülebilir.
Egzamanın çocuklarda en sık görülen deri hastalıklarından biri olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Şerafettin Saraçoğlu, 'Egzama Hastalığın en önemli belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntı gün içinde aralıklı olarak ortaya çıkabilir, akşamları ve geceleri ise daha da artar.
Papatya. Kızarıklıkları, şişmeyi, kaşıntıyı azaltmak için papatyadan da yardım alabilirsiniz. Bir yemek kaşığı kadar papatyayı bir bardak su kadar su içinde kaynatın ve çay gibi demleyin. 15 dakika demlendikten sonra suyu süzün ve içine temiz bir bez batırarak egzama olan bölgelere uygulayın.
Egzama tedavisinde kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılır. Atak sıklığını azaltmak, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendiriciler, egzama eldivenleri ve egzama şampuanları önerilmektedir.
Egzamaya iyi gelen başlıca bitkiler; Aloe vera, salatalık, papatya, zerdeçal, meyan kökü, sarı kantaron, empos tuzu, lavanta, yulaf tozu, sandal ağacı olarak sayılabilir. Egzamaya iyi gelen bitkisel sabunlar ise şöyle: Bıttım Sabunu: Bakteri oluşumunu engeller. Mikrop öldürücü özelliği vardır.
Egzamanın tedavisi alt türüne göre farklılık gösterse de genel olarak tedavide nemlendiriciler, kortizon içeren krem ve losyonlar, antihistaminik haplar (kaşıntıyı azaltan alerji hapları) kullanılır. Şiddetli egzama tedavisinde ise bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılabilir.
Çocukluk çağı egzaması yaşla birlikte düzelse de, kronik egzama genellikle bir ömür boyu sürer ve ara sıra alevlenir. Akut: Kısa süreli egzama, tahriş edici bir maddeyle temas ettikten sonra cilt hassasiyetlerinin bir sonucu olabilir. Akut vakalar, cildiniz iyileştikçe sadece birkaç hafta devam eder.
Egzama, genellikle alerjik reaksiyonlara veya cildin kuruluğuna bağlı olarak ortaya çıkan bir cilt iltihabıdır. Sedef ise cildin hızlı bir şekilde büyümesinden kaynaklanan bir otoimmün hastalıktır. Egzama kendi kendine geçer mi? Egzama kendiliğinden geçebilen bir cilt rahatsızlığı değildir.
Ek olarak cildin tuzla aşırı temas etmesi nemlendirmenin aksine ciltte kurumaya ve egzamaya da sebep olduğundan, uzmanlar tarafından 1 saatten fazla tuzlu suya maruz kalınmaması öneriliyor.
Doktorlar, bireyin yaşına, semptomlarına ve mevcut sağlık durumuna bağlı olarak bir tedavi planı önerecektir. Bazı insanlar için egzama zamanla geçer. Diğerleri için ömür boyu süren bir durum olmaya devam etmektedir.
Strese bağlı egzama nedir diye merak edilmektedir. Strese bağlı egzama kişi ruhi ve fiziki anlamda stres altında kaldığında deride ortaya çıkan kaşıntı ve kızarıkları ifade etmektedir. Bu egzama türü her yaş grubunda görülebilmektedir. Kişide stres seviyesi arttığında vücudunda stres hormonunda artış olmaktadır.
Çocukların çoğunda belirtiler ilk 3 yaş içinde kaybolur. Nadiren ileri yaşlarda hastalık devam edebilir. Daha sık olarak ciltte kuruluk ve hassasiyet hastalık belirtileri ortadan kalktıktan sonra da devam edebilir. Bu nedenle cilt bakımına belirtiler ortadan kalktıktan sonra da devam edilmelidir.
Egzamayı şiddetlendiren yiyecek ve içecekler belirlenmeli ancak gerçek alerji oldukları düşünülmemelidir: histamin (alerjik reaksiyon sırasında bağışıklık sistemindeki hücreler tarafından salgılanan biyolojik molekül) açısından zengin veya histamin salınımını tetikleyen gıdalar (ör. çikolata, domates, şarap, kabuklu ...
Ayakta Egzama
Egzamanın neden olduğu şiddetli kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülme ayaklarda da görülür. Ayak mantarıyla benzer özelliklerinden dolayı karıştırılabilir, ancak mantar bulaşıcıyken egzama bulaşıcı değildir ve ayak mantarı çoğunlukla parmak aralarındadır.
Hastalık genellikle bir uyarana karşı cildin vermiş olduğu cevap şeklinde ortaya çıkar. Bu uyaran, iç veya dış kaynaklı olabilir. Deterjan, sabun, parfüm gibi kimyasal maddeler, lastik ayakkabı ve terlikler ve bazı metaller bireylerde egzama oluşumuna yol açabilir.
Dermatologlara göre "dermatit" olarak adlandırılan üç tip atopi bulunmaktadır: atopik dermatit (genellikle atopik egzama olarak bilinir), irritan kontakt dermatit (tahriş egzaması) ve alerjik kontakt dermatit (alerjik egzama). Her üç egzama tipi de atak döneminde birbirine çok benzese de farklı patolojilerdir.
Kişide stres arttığında stres hormonu olarakta bilinen kortizol hormonun seviyesi artar. Kortizol hormonundaki artış ciltte yağ seviyesini artırır. Cildin yağlanması cildi egzamaya açık hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri