Sümerce (𒅴𒂠), Sümerlerin anadili. Güney Mezopotamya'da MÖ 4000 yılında konuşuluyordu. MÖ 2000'li yılların başlarında yerini konuşma dili olarak Akadcaya bıraktı ancak Mezopotamya'da MS 1. yüzyıla kadar kutsal, şölensel, edebî ve bilimsel bir dil olarak kullanılmaya devam etti.
Türkolog Prof.Dr.Ahmet Bican Ercilasun Murat Bardakçı'nın Tarihin Arka Odası programında bu soruya yanıt verdi. -Şimdi hocam çok bu konuya döneceğiz de çok gelen birkaç soru var. bir Sümerce Türkçe midir? -Hayır. Sümerce Türkçe değildir ama Sümerceyle Türkçede ortak kelimeler vardır.
Yani çivi yazısı bir tür resim yazınsından ilk kez Sumerce diline göre geliştirilmiştir. Sumercenin Asya kökenli dillerden olduğu ve Ural-Altay dil ailesine yakınlık gösterdiği açıktır ancak halen herhangi bir dille tam bir akrabalığı tespit edilememiştir.
Birçok kavim tarından kullanılan ve çözülmesi zor olan çivi yazısı, 1844'te bir İngiliz subay olan Henry Ravlinson tarafından çözülmüştür. Böylece ilk uygarlıklara dair bilgiler de gün yüzüne çıkarılmaya başlanmıştır. Bu yazı tipi papirüs'ün icat edilmesiyle son bulmuştur.
∇ Sümerlerin, Türklerin atavatanı olan Anav'dan çıktıkları, Kafkaslar üzerinden Doğu Anadolu'ya geldikleri ve müteakiben Mezopotamya'ya indikleri ve bir Ön Türk kolu oldukları kesinlikle ispatlanmış bir gerçektir.
İlgili 39 soru bulundu
9 binli yıllarda göç etmeye başladığı Orta Asya'nın Türkmenistan Anav bölgesinde yazmış olduğu önemli eserler bulunur. Özellikle Kalde Zodyak bu konuda en önemli kanıtlar içerisinde yer almaktadır. O yüzden elde bulunan kanıtlar göz önüne alındığı vakit, Sümerlerin Türk olduğu ortaya çıkıyor.
Tarihçe. Çoğu tarihçiye göre, Sümerler MÖ 5500 ve 4000 yılları arasında bölgeye kalıcı olarak yerleşmiş Batı Asya halkıdır. Samuel Noah Kramer, "Tarih Sümer'de Başlar" kitabında; İran'dan gelen göçebeler ve Samilerin karışımı olan bir köy kültürü ile Sümer tarihinin başladığını yazıyor.
Eklemeli bir dil olması açısından Sümerce Türkçe, Macarca gibi dillerle benzerlik gösterse de, aynı benzerliği kelime dağarcığı, söz dizimi ve dilbilgisinin diğer kuralları açısından gösterdiği söylenemez.
Sumer dini çok tanrılı bir dindi. Dünyada görülen, hissedilen her nesnenin bir tanrısı vardı. Tanrılar insan görüntüsünde, fakat ölümsüz ve insanüstü güçlere sahipti. İnsanlar gibi onların da çocukları ve eşlerinden oluşan aileleri bulunuyordu.
Sümer tabletleri, Eski Ahit, Tevrat ve İncil araştırmalarından yola çıkarak, sağlam mantık örgüleri kuran, çok değerli bilgiler kazandıran, insanoğlunun yaradılışını, dünyaya ne amaçla geldiğini öğrenmek isteyenlerin, farklı gerçekleri öğrenmeye kendini hazır hissedenlerin okuması gerekli bir kitap.
M.Ö. 4000'li yıllarda başlayan tarihi ile Sümerler; medeniyetin beşiği olarak isimlendirilen Mezopotamya'da ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
Tuna, Sümer ve Türk Dillerinin Tarihi İlgisi ile Türk Dilinin Yaşı Meselesi isimli kitabında Sümerce ile eski Türkçe'nin karşılaştırmasında matematiksel yöntemler kullanmıştır ve toplam 167 tane ortak kelime bulmuştur. Bu kelimelerde sesler aynı ya da birbirine çok yakın ve anlamlar aynıdır.
Arada 4000 yıla yakın bir zaman dilimi bulunuyor. Bu süre içinde Türkçe kuşkusuz bir çok değişikliklere uğradı. Diğer taraftan Sümerce kendisinden çok ayrı bir gruba ait olan Akad dili yoluyla çözüldü.
18. yüzyıla kadar el yazmalarında kullanılmıştır. Bu alfabe sonradan oluşan Moğolca ve Mançu alfabelerinin ilk örneğidir. 22 harften oluşur, 4'ü ünlüdür.
Bazı kelimelerin aynı işaretle yazılabilmelerine karşın, yine anlamı aynı olan kelimeler için değişik işaretler de yaratıldı. Örneğin, Sümerce'de GU, hem "boyun", hem de "öküz"anlamına gelen bir kelimedir.
Dingir (𒀭, genellikle DIĜIR olarak çevrilir, Sümerce telaffuzu: [tiŋiɾ]), "tanrı" veya "tanrıça" anlamına gelen Sümerce bir kelimedir.
Hz. Nuh (as)'un yaşadığı tarih ve coğrafya ile Sümerlerin yaşadığı tarih ve coğrafya örtüşüyor. Bazı bilgilere göre, Hz. Nuh'un adı Sümer dilinde Ziusudra'dır.
İlk insan olan Hz. Âdem aynı zamanda ilk peygamberdir. Sümerler milatta önce 4.000-2.000 arasında yaşamış kadim bir medeniyetin insanlarıdır.
Hinduizm'in dünyanın en eski dini olduğu düşünülüyor. En az 5000 yıllık bir tarihi bulunduğu biliniyor. Daha da eski bile olabileceği düşünülüyor ama kesin kanıtı yok. Bu yazımızda çok detaya boğmadan, özet bir şekilde Hinduizm'e dair temel bilgileri anlatacağız.
türkçeye en çok benzeyen dil moğolcadır. ayrıca tunguz-mançu dilide bir altay dilidir ve türkçeye yakın sayılır. ural dilleri olan fin ve macar dilleri de türkçeye uzaktan akrabadır. kore ve japon dilleri de türkçe gibi sondan eklemeli çok heceli dillerdir. ama bunlar türkçeye benzemez.
Londra'daki British Museum'da sergilenen Sümerler döneminden kalma 3800 yıllık bir tabletinin, tarihte bilinen ilk tüketici şikayeti mektubu olabileceği belirtildi.
Anadolu'da ortak dil Türkçe idi ancak Rumca, Ermenice, Lazca ve Kürtçe de konuşulmaktaydı. Suriye, Irak, Arabistan, Mısır ve Kuzey Afrika'da ise halkın çoğu Arapça konuşurken elit tabaka Türkçe konuşmaktaydı.
Ö. 2000'li yıllardan itibaren Sümer ve Asur kaynakları Kürt ismine yakın halkların varlığını haber vermektedir. Kökenleri Ârilere dayanan Kürtler, İslam'ı kabule kadar ataları Ârilerden aldıkları geleneksel inançlarına bağlı kalmışlardır.
İklim bilimciler, ilk birleşik Sümer devleti olan Akad İmparatorluğu'nun 4200 yıl önce kentleri su rezervlerinden tümden yoksun bırakan güçlü kuraklık ve kum fırtınalarından dolayı birdenbire dağılarak yok olduğu sonucuna vardı.
Mezopotamya'nın güney ucunda yer alan Sümer şehri, MÖ 4000 - 2350 yılları arasında Orta Asya'dan göç eden Sami bir halk tarafından kurulmuştur. Bu halkın günümüz tarihindeki bilinen adı Ubaidliler'dir ve Sümer şehrinde yer alan ilk medeniyet olmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri