Makat bölgesindeki kaşıntının diğer nedenleri ise: Hemoroid, fissür, fistül, tümör, geçirilmiş cerrahi veya radyoterapi. Primer dermatolojik hastalıklar (liken planus, atopik egzema, psoriasis, seboreik dermatit) Mantar infeksiyonları (dermatofitozis, kandidiyazis) Parazitler (kıl kurdu, uyuz hastalığı)
Makat bölgesine bir miktar Hindistan cevizi yağı sürülmesi buradaki kaşıntının geçmesine yardımcı olacaktır. Makat bölgesi ile vajinaya yoğurt sürmek buradaki mantar oluşmasını engelleyecek bir durumdur. Etkisini görebilmek için en az 1 ay boyunda düzenli bir şekilde yoğurt sürebilirsiniz.
Makatta kaşıntı ve şişlik; anal fistül, anal fissür, hemoroid, tümör, parazitler ve deri hastalıkları sonrası ortaya çıkabilmektedir. Anal Fistül: Bir organla diğer bir organın arasında oluşan tüp şeklindeki bağlantılara fistül denilmektedir ve bu durum makat bölgesinde meydana geldiğinde anal fistül adını almaktadır.
Tuvalet sonrası temizlik sırasında ılık su kullanmak, tuvalet kağıdı kullanılmalı yerine su tercih edilmelidir. Ayrıca, lif açısından zengin bir beslenme alışkanlığı benimsemek, kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir ve bu da kaşıntının azalmasına katkı sağlayabilir.
Eğer makat kaşıntısı, yetersiz temizlik ya da anüs bölgesinin tahriş olması sonucu ortaya çıkıyorsa kolayca yok edilebilir. Her dışkılamadan sonra makat doğru şekilde temizlenirse, nemli bırakılmazsa ve tahriş olmuş cilt iyileşirse şikâyetler de kendiliğinden azalır.
İlgili 38 soru bulundu
En sık görülen belirtiler kaşıntı ile birlikte makat etrafında kızarıklık, kepeklenme, sulanma, yanma ve deride kalınlaşmadır. Bu belirtiler zamanla popoya, cinsel organa ve kasık bölgesine yayılabilir. Toplumda %3-5 oranında görülür. Her yaş grubunda olabilir.
Hangi Doktor Bakar? Proktoloji doktorları, makat hastalıklarından kıl dönmesi hastalığı ile de ilgilenmektedirler.
Basur belirtileriniz varsa ilk adım bir proktoloji uzmanına görünmektir. Pamuklu iç çamaşırları nemi bölgeden uzak tutarak tahrişi azaltabilir. Vazelin veya benzeri bir koruyucu krem anüsün yumuşamasına yardımcı olabilir.
Makat bölgesi (anal bölge) temizliği her tuvaletten sonra uygun olarak yapılmalıdır. Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır.
Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
Makat Mantarı: Makat bölgesinde oluşan mantar enfeksiyonu genellikle Candida Albican adlı mantar türünden kaynaklı oluşur, şiddetli kaşıntı ve yanmaya neden olarak günlük yaşamı zorlaştırabilir.
Kanama, çoğunlukla dışkıda zorlanma ve ıkınma nedeniyle oluşur. Nadiren de olsa kan kaybının kronikleşmesi, demir eksikliğine bağlı kansızlığa yol açabilir ve halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk gibi şikayetlere neden olabilir. Basur hastalarında makat çevresinde kaşıntı görülmesi yine sık görülen bir belirtidir.
Tedavi edilmezse karnabahar şeklinde büyürler. Kaşıntı yakınması kondilomların tedavisinden sonra ortadan kalkar. Kondilomlar radyo frekans, elektro koter veya lazerle tek tek yakılarak tedavi edilir. Tedavi yaklaşık 6 ay sürer.
Kaşıntı nedenleri şunlar olabilir; Yürüyüş sonrasında kasık bölgesinde terleme olabilir. Bu da testislerde fazla kaşınmaya neden olabilir. Her gün temizleme işlemi uygulanmaması
Makat çevresinde yaşanılan kaşıntının en sık rastlanılan nedenlerinden biri mantar enfeksiyonunun oluşmasıdır. Ayrıca kıl kurdu, herpes, frengi, çeşitli bağırsak parazitleri, klamidya, birçok vücut mantarları gibi bir takım hastalıklar da kaşıntının nedenleri arasında yer alır.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Makat bölgesinde kıllar, dışkı artıklarının birikmemesi açısından; jilet, traş makinesi, tüy dökücü krem ve lazer epilasyon yöntemleri ile uzaklaştırılabilir, ancak bu konuda çok dikkatli olunmalıdır.
Dışkılama sonrası makat bölgesinin ılık su ile temizlenmesi rahatlama sağlayabilir. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar tahrişin azalmasını sağlayarak faydalı olabilir ancak doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Anuflex Pomad
İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır. Genellikle günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere makat bölgesine uygulanır.
Ana belirti hastalarda dışkılamadan sonra görülen yanma ve ağrıdır. Bazen de peçeteye kırmızı parlak bir kan bulaşabilir. Bu hastalarda da ilk olarak her derde deva olarak görülen zeytinyağı kullanılır. Zeytinyağı, balmumu ile karıştırılır ve çatlak bölgesine sürülür.
Bütün bunların önüne geçmek için Bepanthol topuk, dudak, makat, çatlak kremi kullanılmalıdır. Hava şartlarının ani değişimi sıcak ve soğuk farkı, rüzgar ve kar gibi sert hava koşulları teninizde tahribata yol açabilir.
Kaşıntının neden kaynaklandığının anlaşılabilmesi için yapılacak testler hakkında bilgiler veren Dr. Belma Bayraktar, “Bu hastalarda tam kan, böbrek, karaciğer, tiroid testleri, yaşla uyumlu kanser tarama testleri, akciğer grafisi, alerjik testler gerekebiliyor.
Rektal tuşe muayenesi, vücut içine uzanan bir boşluğa parmak ile girilerek o bölgede olabilecek hastalık bulgularının saptanması amacıyla uygulanır. Rektal tuşe muayenesi makattan kan geliyorsa, makatta ağrı varsa, kabızlık söz konusu ise, makatta şişlik varsa, büyük abdest tutmada sıkıntı yaşanıyorsa yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri