Triger zinciri koptuğunda krank mili ile eksantrik milinin dönme zamanlaması ve motordaki yanma süreci bozulur. Bu durumda piston ve valfler birbirine çarpar. Triger zinciri zamanında değiştirilmediği takdirde kopabilir ve motorun kısmî olarak yenilenmesi sebebiyle çok ciddi tamir masraflarının oluşmasına sebep olur.
Eksantrik zinciri diğer bir adıyla triger zinciri olarak da bilinmektedir.
İçten yanmalı araçların kalbi konumunda bulunan motorlarda hayati öneme sahip bazı parçalar var. Bu parçalardan birisi de “zamanlama kayışı”, “eksantrik mili kayışı” gibi isimlerle de anılan triger kayışı.
Aynı zamanda triger zincir değişimi ekonomik yakıt kullanımı sağlar. Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Triger Kayışının Ömrü Ne Kadar? Tıpkı araç lastiklerinde olduğu gibi triger kayışında da çoğunlukla kauçuk malzeme kullanılmaktadır. Kauçuk, otomobilin genelinde kullanılan metal gibi materyallere göre daha kısa ömürlüdür. Bu nedenle triger kayışı, şartlara göre değişse bile ortalama 3 yıllık ömre sahiptir.
Motor devrini kontrol eden triger zinciridir. Triger zinciri kırılırsa, motor durur veya hiç çalışmaz. Triger zinciri değişimi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. 100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
Arabalarda motor triger kayışı veya zinciri kopmasının en büyük nedeni uzun yıllar boyunca kullanılmış olması ve aşınmasıdır. Genellikle motor kayışı koptuğunda motordaki Krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi birçok önemli parçaya da zarar verebilir.
Triger zinciri değişiminde tüm zincirlerin değişmesi gerekir. Aracın triger zinciri, bir set olarak değiştirilmelidir. Triger zincir seti; triger zinciri, yağ pompa zinciri, palet takımı, eksantrik dişlisi, krank dişlisi, eksantrik gergi kütüğü ve yağ pompasından oluşur.
Eksantrik mili, bir arabada veya motosiklette bulunan bir motor türüdür. Silindir içerisindeki valflerin açılma sürelerini ve derecelerini kontrol eden bir sistemdir. Eksantrik mili, motorun krank mili tarafından tahrik edilir ve valfleri bir dişli zinciri aracılığıyla çalıştırır.
Eksantrik zinciri , eksantrik milinin krank milinden aldığı hareketle dönmesini sağlar, böylece valf açılır. Kranktan elde edilen hareket, motorda eksantrik milini bir zincir vasıtasıyla döndürür. Zamanlama zinciri olarak da adlandırılır.
Triger kayışı veya triger zinciri, aracınızdaki motorun zamanlamasını sağlamak için kullanılır. Motorun zamanlamasından kast edilen ise motorun kamını ve krank milini senkronize bir şekilde döndürerek her bir silindirin uygun zamanda uygun orandaki hava-yakıt karışımını ateşlemesini sağlamaktır.
Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir. Tüm bakım ve onarım işlemlerinde olduğu gibi kayış bakımları ve değişimi gibi kritik işlemlerde de uzman uygulayıcıların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Bunun sebebi zincirin daha sık yıpranması ve kullanılmasıdır. O yüzden motosiklet kullanıcılarının ortalama 10-15 bin km'de bir zincir bakımını yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Dişlilerin ise biraz daha fazla dayandıkları için 30 bin km civarında bakımının yapılması yeterlidir.
Motorun çekiş gücünde, performansında azalma varsa
Triger kayışının aşınması ve yıpranması bu senkronizasyon sürecini etkiler. Bu durum aracın motor performansını olumsuz etkiler. Eğer, aracınızın hızlanmak için zorlandığını hissederseniz bunun sebebi triger kayışının yıpranması ve aşınması olabilir.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
dikkat!!! sökülen bir triger kayışı asla yeniden takılmaz.....
Triger kayışının kullanım kilometresi 90.000 km ile 140.000 km arasında değişir. Pratik Araba ekibini arayabilirsiniz. İkinci el bir araç almışsanız ve triger kayışının değişim durumunu bilmiyorsanız, hiç riske girmeyin ve değiştirin.
Triger kayışı koptuğunda araçlar çalışmayacaktır.
Özellikle eksantrik mili konum sensörü bir sızdırmazlık sağlaması nedeniyle motor bloğundan yağ sızmaz. Bu da aracın doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Ancak arızalanma halinde motor bloğundan yağ sızar ve motor bölümünün kirlenmesine neden olarak iç bileşenleri tehlikeye atar.
Motor Arızası: Triger kayışı koparsa, valfler açık ya da kapalı durumda kalır. Bu ise beraberinde motor arızasını getirir. Motor çalışamaz ya da düzensiz olarak çalışır. Parçalarda Hasar Meydana Gelir: Triger kayışının kopması, diğer motor bileşenlerinin zarar görmesine yol açar.
Triger Zinciri İle Triger Kayışının Farkı
Triger zinciri kullanım süresi açısından daha uzun ömürlü bir yapıya sahip olup motorun ömrünü de uzatmaya katkı sağlarken triger kayşı ise belirlenen periyotlarda değişimi gerekir. Triger zinciri değişimi sinyal verdiği halde ertelenirse kırılabilir.
Motosiklet Zincir Temizliği ve Bakımı Zinciri temizleme spreyi ve sert naylon bir fırça kullanarak zincir ve dişlileri her 1.000 ila 1.500 km arasında temizleyin. Sürüş yapılan yol koşullarına göre ( yağmur, çamur vb) daha erken de temizlik yapılabilir.
Zincir gergisinin görevi, tüm çalışma koşullarında eksantrik zincirini germek ve motorun çalışması nedeniyle zincirde aşınma meydana gelse bile istenmeyen titreşimleri önlemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri