Hem doğaya hem de insana oldukça zarar veren egzoz gazının yarattığı hava kirliliği, başta akciğerler ve solunum yolları olmak üzere bütün iç organlarımız etkileniyor ve ölüme varan sonuçlara yol açıyor.
Bu durum, ciddi doku hasarına ve hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir. Karbonmonoksit, benzin, odun, propan, odun kömürü ya da diğer yakıtların yakılmasıyla üretilen renksiz, kokusuz, tatsız bir gazdır. Yanlış havalandırılan cihazlar ve motorlar, karbonmonoksitin tehlikeli seviyelerde birikimine sebep olabilir.
Kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkılmalıdır. Acil Yardım Servisi (112 Hızır Acil) aranmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaşıldığında, ağız ve burun temizlenmeli, nefes alıp vermesi durmuşsa, suni solunuma( Temel Yaşam Desteğine) başlanmalıdır.
Egzoz gazı, özellikle karbon monoksit gazı (CO), kanın hücrelere oksijen taşımasını engelleyerek zehirlenme yapar. Doğru Cevap "B" Seçeneğidir. CO gazı, kan dolaşımına karıştığında normal oksijen moleküllerine bağlanarak oksijenin hücrelere taşınmasını engeller.
Örneğin 2 saat süresince karbonmonoksit gazı solumak; denge, bilinç ve hafıza kaybı ile sonuçlanabilir. Ayrıca uzun süre ve yoğun miktarda maruz kalmak ise can kaybına neden olabilir. Düşük miktarda karbonmonoksit solumak ise konsantrasyon güçlüğü, nefes almada zorlanma ve duygu durumlarının değişmesine yol açabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Kişinin bol oksijen almasını sağlayın, hastanın uyanıklığını sağlamak için yüzüne su serpilebilir.Bilinci yerinde ise sık ve derin nefes almasını önerin.Gerekiyorsa, kalbi ve solunumu durmuşsa, temel yaşam desteği uygulayın.
ZEHİRLENDİĞİMİZİ NASIL ANLARIZ
Gıda zehirlenmellerinde, bulantı, kusma ve ishal gibi üç ana belirti olduğunu söyleyen Topuz, "ileri aşamalarda ise ateş, baş ağrısı, karın krampları gibi belirtiler görülmektedir.
Vücudu oksijen yerine karbonmonoksit gazıyla dolan bir kişi 5 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde hayatını kaybedebilir. Bu nedenle karbonmonoksit zehirlenmelerinde kişiye yapılacak acil müdahaleler son derece hayati önem taşır. Kronik karbonmonoksit zehirlenmesi daha çok risk içeren meslek gruplarında gözlemlenir.
Karbon monoksit ( CO )
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin en temel ve yaygın belirtileri, baş ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk ve nezle benzeri durumlardır. Diğer zehirlenmelerin birçoğunda ateşlenme de görülür ancak tipik olarak karbonmonoksit zehirlenmelerinde ateşlenme söz konusu değildir.
Eski zamanlardan beri halk hekimleri (özellikle sindirim yolu ile olan) zehirlenme durumlarında yoğurt ve süt kullanmışlar ve bu durum yaygın bir yanlış olarak günümüze kadar devam etmiştir. Bu gün için zehirlenme durumlarında süt ve yoğurdun zehirli maddeyi seyreltmek dışında bir etkisi bulunmadığı kabul edilir(23) .
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Egzoz gazları kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltıyor. Sinir sistemi ve kemik iliğine toksik etkiler yapıyor. Göğüs hastalıkları uzmanları bu atıkların ve dumanların yalnız değişik kanserlere değil başka sağlık sorunlarına da yol açabileceğini gösteriyor.
Egzoz gazlarındaki karbonmonoksit gazının insan sağlığı üzerindeki etkisi ise göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Boğucu özelliği ile bilinen bu gaz, solunum sisteminde kalıcı hasarlara yol açabilir. Ayrıca kansere yakalanma olasılığını yükselttiği de uzmanlar tarafından araştırılmaya devam edilen bir konudur.
Analiz edilen numunenin nemi seviyesinde kıvılcım ateşlemeli motorlu taşıt egzoz gazının belirli bileşenlerinin hacimsel oranlarını belirleyen ölçü aletidir. Bu gaz bileşenleri karbonmonoksit (CO), karbondioksit (CO2), oksijen (O2) ve hidrokarbonlardır (HC).
Trafik Kuralları on X: "EHLİYET SINAVI SORULARI ✅ Egzoz gazı zehirlenmesi ile bayılan hastaya aşağıdakilerden hangisi uygulanır❓ Cevap: tuzlu su içirilir" / X.
Su Yoğuşması
Sürüş esnasında egzozdan sadece buhar çıkar. Ancak araç park edildiğinde su buharı yoğuşarak sıvı hale geçer. Yoğuşma sonucunda egzozun su atması son derece normaldir ve araçta herhangi bir probleme işaret etmez.
Tehlikeli ve yüksek zehirleyici özelliği olan Karbonmonoksit-(CO) gazı, yangındaki zehirlenmelerin en önemli nedenlerindendir.
Karbonmonoksit Vücuttan Nasıl Atılır? Bol miktarda oksijen almak gerekir. Birçok durumda hiperbarik oksijen tedavisi tavsiye edilir. Böylelikle karbonmonoksitin kandaki oksijenle yer değiştirir.
Gazda bulunan karbonmonoksit zehirli, renksiz ve kokusuzdur. Gaz yoğunluğunun miktar ve süresine göre öldürücü bir etkiye sahiptir.
Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır.
Besin zehirlenmesi genellikle şüpheli gıda alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavileri gerektirir. Özellikle vücudun sıvı kayıpları ishal ile artacağından vücudun sıvı kayıpları yerine konmalıdır.
Ø Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev yada bahçede kullanılan kimyasal maddeler, ıehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür. Ø Solunum yoluyla: Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur.
Gıda zehirlenmelerinde vücutta meydana en önemli değişimlerden biri su kaybıdır. Kusma ve ishal sonrası oluşan su kaybını telafi etmek gerekir. Bu doğrultuda bol su takviyesi ve yağsız sıvı alımı vücudun kaybettiği suyu geri getirmeye yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri