Muayenesi Olmayan Araçlar Satılır Mı? Bu noktada Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu noktada yaptığı açıklamaya göre muayenesi olmayan araçların satışının yapılamaması yönünde. Araç almak isteyen kişiler, ilk olarak araçların muayenesinin olup olmamasına dikkat etmesin gerekmektedir.
Aracın satışını vergi borcu, haciz, rehin, trafik cezası gibi şeyler engeller. Fenni muayene, egzos muayenesi gibi şeyler araç satışını engellemez.
Muayenesiz araç satışı yapılabilmesi için aracın çekme belgesine sahip olması gerekir. Trafikte çekilen araçların satışı noter eşliğinde gerçekleşebilir. Aracın satıştan sonra tekrar trafiğe girebilmesi için muayeneye girmesi zorunludur. Aksi takdirde yeni araç sahibi muayenesiz araç kullanma cezasına tabi olur.
Çünkü, araç alım ve satımında gerekli olan noter satış belgesi ancak aracın muayeneleri tam olduğunda alınabilmektedir. Bu nedenle muayenesiz araçların satışında devir işlemlerinin tamamlanması mümkün olmamaktadır.
Arkadaşlar muayene son gününde araç satışı gerçekleşir. Örneğin; araç muayene son tarihi 20.09.2022 olarak gerçekleştirilmişse 20.09.2022 tarihinde NOTER satışı yapabilirsiniz. Ancak sonraki günde NOTER satışı yapabilmeniz için araç muayenesini yaptırmanız zorunlu olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Araç Muayene Günü Geçerse Ne Olur? Araç muayene günü geçmesi durumunda aracınıza muayene randevusu aldığınız esnada gecikilen her ay için muayene ücretine yüzde 5 ceza uygulanır. Peki, araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur? Bu durumda da yine bir aylık gecikme cezası uygulanır.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı? İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.
Aracınızı Satmak İçin Teklif Almak İstermisiniz ? Araç satış vekaleti resmi olarak Noter'ler aracılığı ile hazırlanmaktadır. Vekil tayin edilen kişi ruhsat sahibi adına araç satışını başka bir kişiye satma işlemini yapabilmektedir. Araç satış bedelinin tamamını teslim alabilmektedir.
Muayenesiz Araç Bağlanır mı? Muayenesiz araç bağlanarak trafikten alıkonulur. Trafik ekipleri fark ettikleri araçlara ceza keser. Yedi günlük süre içerisinde muayeneye götürülmeyen araçlar tekrar yakalandığında bağlanır.
Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
Çekme belgesi alan aracın plakası Trafik Müdürlüğüne teslim edilir ve istenen bir süre boyunca araç MTV, yani bandrol kullanmadan bir garajda bekletilebilir. Çekme belgesi olan araçlar ancak noter satışı ile satılabilir.
Resmi bir belge olan çekme belgesi, aracın uzun süre boyunca kullanılmayacağı durumlarda alınmaktadır. Bunun yanı sıra uzun bir seyahate çıkan kişiler de çekme belgesi alabilirler. Bazı durumlar için oldukça avantajlı olan çekme belgesi, geçerliliğini koruduğu süre boyunca vergilerden de muaf tutulmaktadır.
EMİSYON YAPTIRMAYANA SMS İLE UYARI
Kanun kapsamında egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 1546 lira, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3 bin 93 lira idari para cezası uygulanıyor.
Bu ölçümü yaptırmayan sürücüler, ciddi anlamda hava kirliliğine neden olur. Bu yüzden para cezası uygulanmaktadır. 2021 yılı için egzoz emisyon ölçümü cezası 2 farklı kategoride ele alınır: Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 2.067 Türk Lirası ceza kesilir.
4. Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin! Bu hizmeti TÜVTÜRK istasyonlarından da alabilirsiniz. Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir.
Herhangi bir belgenin yanlış ya da eksik olması durumunda satış gerçekleşmez. Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur.
İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024'e kadar kısıtlama getirildi. 15 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan düzenleme, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsıyor.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Borcu olan araçların muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödemeleri gerektiğini aksi takdirde randevu da verilemediğini hatırlatırız. Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin!
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.
Eğer aracınızı sizin adınıza başka bir kişi muayeneye götürecekse onun nüfus cüzdanı yanında olmalıdır. Ancak bir kişi, ayda yalnızca bir kere kendisine ait olmayan bir aracı vekaletnamesiz muayene ettirebilir. İlk araç dışındakiler için ise araç sahiplerinden vekaletname alınması gerekmektedir.
Egzoz Muayenesi Cezasını Kim Keser? Egzoz muayenesi cezası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanan Egzoz Gazı Emisyon Denetim Sistemi tarafından kesilir.
Egzoz muayenelerinin geçerlilik tarihinden sonra yaptırılmaması halinde gecikme cezası kesilmektedir. Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6 bin 227 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza diğer trafik idari para cezaları gibi ilk 15 gün içinde ödendiği takdirde yüzde 25 indirime tabidir.
Araç muayene süresi geçtiği zaman, muayene süresinin geçerlilik tarihinin bittiği gün baz alınarak bir gecikme cezası uygulanır. Muayene tarihinin geciktirildiği her ay, muayene ücretinin %5'i kadar ceza ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri