Peygamber zamanında insanlar mümin, kâfir (müşrik) ve münâfık diye üç ayrı gruptu. Müminler ehl-i İslâm, kâfirler ve münâfıklar ehl-i dalâlet olarak tanımlanmıştır. Bunlar için Rasûlullah, "Ben onlardan uzağım, onlar da benden " buyurmuştur. Bunlar ayrıca "siyah yüz sahipleri" diye tanımlanır (Âlu İmrân, 3/106).
Yani materyalist felsefeden beslenen beşerî akım ve ideolojilerin tamamına "ehl-i dalalet" diyebiliriz. Bunların başında komünizm geliyor. "Ehl-i gaflet" iman ettiği halde ibadetlerini yerine getirmeyen veya aksatan, takva hususuna dikkat etmeyen gafil ve günahkâr Müslümanlardır.
Değerli Kardeşimiz; "Şahsı farazi" ifadesinden de anlaşıldığı gibi, gerçekte olan bir şahıs değil, varmış gibi kabul edilen hayali bir şahıs demektir. Bütün dalalet ve küfür mesleklerini temsil eden bir manevi şahsı demektir.
Genellikle “maksada ulaştıran yolu bulamamak, istenen sonuca götürmeyen bir yola girmek” veya “istenen her türlü neticeye ulaştırıcı yoldan ayrılmak” şeklinde tarif edilen dalâlet daha çok “dinî yoldan sapmak” anlamında kullanılır (et-Taʿrîfât, “Ḍalâlet” md.; Tehânevî, Keşşâf, “Ḍalâl” md.).
Ehl-i sünnet, dini literatürde Hz. Peygamber (asm) ve sahabeyi örnek kabul eden Müslüman toplumunun büyük bir kısmına (% 90) denir. Genelde kısaca "sünnilik" olarak bilinir. Bu grup sünnete bağlı olduğu ve cemaat ruhundan ayrılmadığı için "Ehl-i Sünnet ve'l-cemaat" adıyla da anılır.
İlgili 19 soru bulundu
Ehli Sünnet ve'l Cemaat; Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli mezheplerine mensup bulunan fakih, müfessir, muhaddis, sofi, edebiyatçı ve halk tabakasının mübarek adıdır. O zamandan çağımıza kadar devam eden ve İslam aleminin en büyük çoğunluğunu teşkil eden bu fırkaya fırka-i naciye de denilir.
Sünni fıkıh mezhepleri Hanefi, Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerinden oluşur. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefî mezhebi Mâtûridîlik'e bağlı iken Şâfiî ve Mâlikîler Eş'ârîye bağlıdırlar.
Dinî inanış ve yaşayış konusunda hak yola ulaşmayı ifade etmek için hidayet kelimesi kullanılırken hak yoldan ayrılmayı nitelemek için ise dalalet kelimesi kullanılır.
Dalalet veya sapkınlık, yerleşik inanç veya geleneklerle, özellikle de bir kilise veya dini örgütün kabul edilen inançlarıyla güçlü bir şekilde çelişen herhangi bir inanç veya teoridir.
Damarlarımızdaki soylu kanın gücüyle karşı çıkacağımız durumlar da kötülerin aymazlığı (gaflet), sapkınlığı (dalalet), aldatmasıdır (hıyanet).
Arapça sözcük, dalla fiilinin mastarıdır ve dalalet şeklinde kullanılmaktadır. Türkçe karşılığı “Doğru yoldan ayrılma, sapkınlık, sapınç” gibi anlamlara gelen kelime, genellikle “delalet” şeklinde kullanılmaktadır ve bu kullanım yanlıştır.
Sesli Sözlük - (c.: ehbâr) alim ve sâlih kimse. bilgili. ehl-i ilim.
Ehl-i salât (ehlü's-salâ) tamlaması sözlükte “namaz kılanlar” anlamına gelir. İslâm literatüründe, inanç esaslarını değişik şekillerde yorumlayan farklı mezheplere bağlı bütün müslümanları ifade etmek üzere kullanılan tabirlerden biridir.
Dalalete düşmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: doğru yoldan ayrılmak, sapkınlık etmek.
Bunlardan birinciyle ikincisine yolun sonuna kadar götürmeme veya sadece işaret etme denir. Üçüncüsüne ise, gayeye ulaşana kadar götürme veya tevfik denir. İşte bu mânâda hidayet etmek, yani yolu göstermek veya yolun sonuna kadar götürmek hayırlı, güzel ve iyi gayelere, isteklere mahsustur.
Hidâyet (hüdâ, hedy) “doğru yola girmek, doğru yolu göstermek” mânasında masdar, “doğru yol, kılavuzluk” anlamında isim olarak kullanılır ve “amaca ulaştıracak yolu gösterme, bu yol için kılavuzluk etme” diye de tanımlanabilir (Kāmus Tercümesi, “hdy” md.; Ebü'l-Bekā, s. 952-953).
Sözlükte “yol gösterme, kılavuzluk etme” anlamına gelen delâlet kelimesi dil ve edebiyat, mantık, cedel, fıkıh usulü gibi ilimleri yakından ilgilendiren ve söz, davranış, yazı, hareket, durum gibi herhangi bir şeyin belli bir bilgi, anlam ve hükümle bağlantısını ifade etmek üzere müştereken kullanılan bir kavramdır.
Aklın dâl ile medlûl arasında zâtî yani doğrudan ve zorunlu bir alâka görerek ilkinin bilgisinden ikincisinin bilgisine ulaşmasını sağlayan delâlettir. Buna göre meselâ dumanın ateşe veya duvar arkasından duyulan insan sesinin orada bir insan bulunduğuna delâleti aklî delâlettir.
Delâlet, herhangi bir söz, durum ve hareketin belli bir anlam ve hükümle bağlantısını ifade eden bir kavramdır. Sözcüklerin gerçek anlamları ile maksadın ifade edilmesi mümkün olmakla birlikte benzetmeler ile veya gerçek anlamlarında kullanılmayan sözcükler ile de maksat dile getirilebilir.
Ehl-i sünnet kelâmcıları IV. (X.) yüzyılın başlarından itibaren müslüman çoğunluğun hâkim mezhebi haline gelmeye başlamıştır. Bu yeni hareket İbn Küllâb'dan sonra bir taraftan Ebü'l-Hasan el-Eş'arî, diğer taraftan Ebû Mansûr el-Mâtürîdî ile canlılık kazanmıştır.
Dört mezhebde ictihâd derecesine yükselmiş olan müctehidlere ve bunların yetişdirmiş oldukları büyük âlimlere (Ehl-i sünnet) âlimleri denir. Ehl-i sünnetin reîsi ve kurucusu, (İmâm-ı a'zam Ebû Hanîfe Nu'mân bin Sâbit) ve iki imâm, Ebû Mensûr Mâ-türîdî ve Ebûl-Hasen-i Eş'arîdir.
Hanefi mezhebi: İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi: İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi: İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi: İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Ehli Sünnet, peygamber ve sahabesinin yolundan gidenler ve onun sünnetini birebir uygulayanlar demektir. Bu kelime aynı zamanda Sünni mezheplerin tamamını içine alan geniş kapsamlı bir terimdir. Dört büyük Sunni mezhep, sırasıyla Hanefi, Hanbeli, Şafii ve Maliki mezhebidir.
“Ehl-i Sünnet ve'l-Cemâat”, “Ehl-i Sünnet ve'l-İstikâmet”, “Fırka-yı Nâciye”, “Ehl-i Hak”, “Sevâd-ı A'zam” “Ehl-i Hidâyet”, “Tesennün”, “Mezheb-i Selef”, “Selef-i Sâlihîn Mezhebi”, “Mezheb-i Eser”, “Ehl-i Eser” gibi isimler bunlardan sadece bazılarıdır.
Eş'ârî, Selefiyyeye geçtikten ve Eş'ariyye ekolünün temsilcisi olduktan sonra sıfatları kabul eden Ehl-i Sünnet'e "Eş'ârîyye" denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri