Kalemiye Sınıfı (Osmanlıca: قالميي), Divan-ı Hümayun'a dahil sınıflardandır. Yaygın olmayan adı Ehl-i Kalem'dir. Kitâbet sınıfı olarak da bilinir. Bürokrasi, diplomasi ve mali işlerden sorumlu, kısacası defter işlerinden sorumlu kişiler bu sınıfa dahildir.
Anadolu defterdarları ve Rumeli defterdarları aynı sınıfa mensup olup iş bölümü yapmışlardır. Defterdarlığa bağlı kalemiye sınıfı üyeleri arasında yer alan diğer kalemler şunlardır; Ruznamçe kalemi, tarihçi kalemi, gelir ve giderler kalemi, maliye emirleri kalemidir.
[1] Osmanlı devlet dairelerinde idari görevlerde bulunan memurların oluşturduğu sınıf. [2] Osmanlı devletinde bürokratik işlerle uğraşan sınıfa verilen ad.
Osmanlı devlet teşkilât ve teşrifatında seyfiye (askerî zümreler) ve kalemiye (bürokratlar) ile birlikte üç temel meslek grubundan biridir. Şeyhülislâm, nakîbüleşraf, kazasker, kadı, müderris gibi ulemâ topluluğunun ve bunların oluşturduğu kurumun genel adıdır.
Nişancı (Osmanlıca: نشانچی), Osmanlı Devleti'nin devlet yönetiminde Divan-ı Hümayun'a katılan görevlilerden biridir. Nişancı, Kalemiye sınıfının başıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle Osmanlı teşkilatında XVIII. Y.Y başlarında nişancı önemli bir makam olarak gösterilir. Ayrıca Osmanlı devletinde kalemiye sınıfında yer alan bir divan üyesidir. Divanda çıkan belgelere ve padişah adına yazılacak fermanlara tuğra çekerdi.
Devlet kontrolünde örgütlü bir sınıf olan ve tepesinde Şeyhülislam'ın bulunduğu ilmiyenin başlıca görevleri dini eğitim ve şeriatin doğru bir şekilde uygulanmasıdır.
İlmiye sınıfı şeyhülislam, kadılar, kazaskerler, müderris, müezzin, nakibü'l eşraf gibi görevlilerden oluşan bir sınıftı.
Kalemiye Sınıfı (Osmanlıca: قالميي), Divan-ı Hümayun'a dahil sınıflardandır. Yaygın olmayan adı Ehl-i Kalem'dir. Kitâbet sınıfı olarak da bilinir. Bürokrasi, diplomasi ve mali işlerden sorumlu, kısacası defter işlerinden sorumlu kişiler bu sınıfa dahildir.
Osmanlılar'da Şeyhülislam, ilmiye sınıfının başı sayılıyordu.
Kazaskerler, yeniçeriler ve nişancılar ise seyfiye sınıfına mensuptu. Devletin idari ve mali işlerine bakan görevlilerin oluşturduğu sınıfa kalemiye ya da ehl-i kalem adı verilirdi. İlmiye sınıfının başında ise Şeyhülislam yer alıyordu.
Nişancı, Divan-ı Hümayun'un bürokratik örgütünün başında yer alan kişi olup, Divan-ı Hümayun toplantılarında görüşülecek işlerin belli bir gündeme bağlanmasından, en önemli görevi sayılan Padişah fermanlarına tuğra çekmeye varıncaya kadar çok sayıda görevi yerine getirmekle ödevli kılınmıştır.
İlmiye Teşkilatı; medreseden icazetle mezun olup eğitim, hukuk, fetva ve başlıca dini hizmetleri yürüten Müslüman ve de büyük çoğunlukla Türklerden oluşan bir müessesedir.
Amedî Kalemi
Reis-ül Küttab'ın hususî kalemi olup, aynı zamanda, bütün dış işleriyle meşgul olur ve sadrazamlıkla sarayın irtibatını sağlardı. Padişahın kendisine sadrazam tarafından yazılacak tahrir, telhis ile yabancı devletlerle yapılacak antlaşmalara dair ahidnâme ve musâlahanâme (antlaşma, sözleşme vb.)
Ayrıca Vezire denk bir mertebe de olan şeyhülislâm ve dîvan üyelerinden kazasker, defterdar ve nişancı da ilmiye sınıfına ait olunca, ilmiye teşkilâtının Osmanlı İmparatorluğundaki önemi açıkça ortaya çıkmaktadır.
Kaptan-ı Derya: Osmanlı donanmasında görevli olan seyfiye sınıfı mensuplarıdır.
Defterdar: Devletin maliye işlerinden sorumlu olan kişilere defterdar ismi verilmiştir. Nişancı: Devlet kanunlarını takip eden ve yönlendiren kişilerdi. Nişancı olan kişiler devlet kanunlarını çok iyi bilir ve bundan dolayı divanda önemli görevler üstlenirlerdi.
Günümüz devlet teşkilatlanması bakımından ise maliye bakanlığına denk gelen bir kurumdur. Osmanlı Devleti yapılanması içerisinde de II.Mahmut'un saltanatının son yıllarında Tanzimat Fermanı'ndan ise hemen önce 1838 yılında defter-defterdar tabiri terk edilmiş ve yerine Maliye Nezareti kurulmuştur8.
Bu kişiler yürütme görevini üstlenmekteydi. Çünkü padişahtan sonra yetkili olan Vezir-i Azam'da seyfiye sınıfı üyesiydi. Seyfiye sınıfının birçok önemli işi bulunmaktaydı. Bu sınıfa üye olanlar devletin önemli bir kanadını oluşturmaktaydı.
Tapu ve kadastro kayıtlarını tutan ve yazışmaları düzenleyen nişancının günümüzdeki karşılığı İç İşleri Bakanı olmaktadır. Osmanlı Devlerinde belirli görevlere sahip olan nişancının görev ve sorumlulukları günümüzde İç İşleri Bakanı tarafından yapılmaktadır.
Hukukî uyuşmazlıkları ve davaları karara bağlamak üzere devletçe tayin edilen görevli, hâkim. İslâm devletlerinde yargı sisteminin başında bulunan görevliye verilen unvan. İslâm tarihinde askerler arasındaki davalara bakan ordu kadısı, Osmanlılar'da Dîvân-ı Hümâyun'un üyesi, yargı ve eğitim teşkilâtının sorumlusu.
Devletin kuruluş aşamasından itibaren devlet teşkilatında yerini alan müderrisler, gerek ilmiye sınıfına dâhil olmada ve gerekse bu sınıf içerisinde yükselmede kendine has daha önceki İslam devletlerinde görülmeyen bir sistem takip etmişlerdir.
Kelime Anlamı: Ulemâ kelimesi, İslam dinini öğrenen ve dini konularda uzmanlaşan kişileri ifade eder. Bu terim genellikle din bilginleri veya alimler için kullanılır. Kökeni: "Ulemâ" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "علماء" (ulama) kelimesi din bilginleri veya alimler anlamına gelir.
Fatih döneminden itibaren vezir-i âzamlara sadrazam da denmiştir. II. Mahmut 1838'de sadrazam ün- vanını “başvekil”e çevirmiştir. İstanbul'un fethine kadar vezir-i âzamlığa tamamen Türkler ve genellikle ilmiye sınıfına mensup kimseler atanmıştır3.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri