Sürücü adayları 4 defa teorik sınava, 4 defa da uygulamalı sınava (direksiyon sınavına) girme hakkı bulunmaktadır. Aday sınav döneminde iken mazeretsiz olarak sınava girmezse bir hakkını kullanmış olur.
Ehliyet sınavlarında ilk 4 defa başarısız olabilirsiniz. Sonrasında 4 sınav hakkı daha kazanabilirsiniz. Ehliyet sınavında toplam kaç soru sorulur? Trafik ve Çevre Bilgisi 23 soru, Motor ve Araç Tekniği 9 soru,İlk Yardım Bilgisi 12 soru ve Trafik Adabı 6 soru olmak üzere toplam 50 soru sorulur.
İlk 4 hakkınız başarısız olup, 45 gün içerisinde de dilekçe ile başvuru yapmazsanız veya 8. kez direksiyon sınavına girip başarısız olursanız dosyanız yanar ve tekrar en baştan ehliyet sınavına yazılmanız gerekir.
Tüm bu bilgiler ışığında tekrar toparlamamız gerekirse, yazılı (teorik) veya direksiyon sınavlarında 4.defa giriş hakkınızı da başarısız tamamlarsanız tekrar baştan sürücü kursuna kayıt yaptırmanız gerekiyor yoksa dosyanız yanıyor.
E-Sınav tarihinizden itibaren sınav ücretinizi yatırarak 15 gün sonra tekrar sınav başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak sınav tarihinizden itibaren 45 gün içinde tekrar sınava girmediğiniz takdirde 1 sınav hakkınızı kullanmış sayılırsınız.
İlgili 28 soru bulundu
Sınavdan başarılı olabilmeniz için en az 70 puan (35 DOĞRU ) almanız gerekmektedir. Her soru 4 şıklıdır. E-Sınav testlerini sitemizinden ders çalış bölümünden çözebilirsiniz yada E-sınav testi tılayarak çözebilirsiniz.
Yani kanunun hedefi 2 yıllık süre içerisinde sürücülerde kurallara uyma davranışını geliştirmektir. Direksiyon sınavı 35 dakikayı geçerse ne olur? Ancak kursiyerin araç tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilecek.
Ehliyet almak sanıldığı kadar zor bir işlem değildir ve pratik ve teorik bilgiler sayesinde kolaylıkla ehliyet alınabilir. Ehliyet sınavında toplam 50 adet soru bulunur. Bu sınavdan geçerli bir not almak ve ehliyet almak için en az 70 puan almanız gerekir.
Sınav öncesinde oldukça stresli olduğunuzu ve olumsuz ihtimali düşünüp “Direksiyon sınavını geçemezsem ne olur?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Direksiyon sınavına dört kez girme hakkınız bulunuyor. Eğer sınavdan kalırsanız sınav harcını ve ek ders ücretini vererek sınava girebilirsiniz.
KURSİYERİN YAZILI İÇİN 4 DİREKSİYON İÇİN 4 HAKKI BULUNMAKTADIR. DİREKSİYON SINAVINDAN 4 HAKKINI KULLANAN KURİYER AYNI KURSTA OLMAK ŞARTIYLA YAZILI SINAVA GİRMEDEN +4 HAK İSTEYEBİLİR. BUNUN KARŞILIĞINDA 14 SAAT DİREKSİYON DERS ÜCRETİNİ KURSA ÖDEMEK ZORUNDADIR.
25 Metre Geri Gitmek
Parkurda 25 metre geri gitme alanına geldiğiniz zaman dörtlüleri yakmalısınız. Aracı geri vitese alıp, direksiyon düz bir şekilde geri sürmelisiniz. 25 metre tamamlandığı zaman komisyon üyesi sizi uyaracaktır.
L Parka yanaşırken sağ sinyalimizi veririz, yanaşırken aracın hızını iyice düşürmeliyiz.
Kısacası bir sürücü adayı en fazla 4 kere sınav ücreti ödeyebilir. Bu ücretler her sınav için tek tek alınır. Eğer bir aday 4 kere ehliyet sınavında başarısız olursa 45 gün içerisinde dilekçe ile Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne başvurması gerekir. Böylece 4 sınav hakkı daha kazanılabilir.
Geçmiş dönemde çıkan sorular ile sınava çalışmak oldukça yararlıdır. Ancak bunun öncesinde konu anlatımlarının okunması ve derslere düzenli olarak katılım gösterilmesi gereklidir.
Sınav süresi içerisinde elektrik/internet kesintisi ile karşılaşmanız durumunda, sınav süresi bitmeden sisteme tekrar giriş yaparak kalan sürenizi kullanabilirsiniz. Ancak sınav süreniz bittikten sonra sınavınız sonlanacak ve bu ana kadar cevapladığınız sorular üzerinden not alacaksınız.
Direksiyon sınavından başarısız olduktan sonra 3 defa daha girebilirsiniz. 4 hakkınızdada başarısız olursanız, 4 hak daha açılarak 14 direksiyon dersi ücreti ödersiniz.
Bu nedenle “2023 ehliyet ücretleri ne kadar?” sorusunu cevaplarken sınav ücreti de göz önünde bulundurulmalıdır. İlk kez ehliyet alacak olanlar için teorik sınav giriş ücreti 240 TL, direksiyon sınavı giriş ücreti ise 295 TL'dir. Ehliyet yükseltmek isteyen sürücülerin ise teorik sınava girmesine gerek yoktur.
Tüm bu süreçler yaklaşık 2 - 3 ay arası sürmektedir. Teorik sınavı ve direksiyon sınavını tek seferde geçenler belgeleri hazırladıktan sonra sürücü belgelerini hızlıca alabilirler. Tabi ki covid pandemisi nedeniyle ehliyet alma süreci uzayabiliyor.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Normal teorik sınavlarda sınav süresi 60 dakikadır. Fakat e-sınav'da sınav süresi 45 dakikadır.
Direksiyon tam sol yönde çevrilir araç 45° döndükten sonra direksiyon 9-15 konumuna getirilir ve açı korunarak aracın bir öndeki araç ile hizası sağlanır; yani aracın ön kısmının girebilecek yeterli konuma sahip olması sağlanır.
Direksiyon sınavı puanlama cetveli; mavi, sarı ve kırmızı renk hatalar; Direksiyon sınavı kırmızı hataları 1 kez yaparsanız, direksiyon sınavı sarı hataları 2 kez yaparsanız ve direksiyon sınavı mavi hataları 5 kez yaparsanız başarısız sayılıyorsunuz.
Bineceğiniz aracın kapısını sol elle açın ve sağ ayakla araca binin. Bu sayede arkanızdan araç gelip gelmediğini daha rahat kontrol edebilirsiniz. Vites kolunu boşa alın, kontak anahtarını çevirerek aracınızı çalıştırın. Araca bindikten sonra ilk yapacağınız işlem koltuk ve ayna ayarları olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri