C1 sınıfı 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg'luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır.
C Sınıfı Ehliyet Bilgileri
Kamyon ve çekiciler için geçerlidir. Yaş sınır 21 olarak belirlenmiştir. Deneyim şartı olarak en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir. M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.
C1 Sınıfı Ehliyet
3.500 kg ila 7.500 kg arasındaki kamyon ve çekicileri kullanma yetkisi verir. C1 ehliyet alabilmek için 18 yaşını doldurmak şarttır. C1 sınıfı ehliyet alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.
18 yaşını doldurmuş sürücü adaylarının sahip olabileceği C1 ehliyet ile azami yüklü ağırlığı 3500 kg'dan fazla ancak 7500 kg'ı geçmeyen kamyon ve çekiciler kullanılabiliyor.
C1 sınıfı ehliyet; ağırlığı 3500 kilogram ile 7500 kilogram arasında olan ve yük taşımacılığı amacı ile kullanılan kamyonet ve çekicilerin kullanılması için gerekli olan ehliyet türüne verilen isimdir.
İlgili 44 soru bulundu
C1 sınıfı 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg'luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır. Minibüs için D1 ehliyeti gereklidir.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
C Sınıfı Ehliyet Bilgileri
C sınıfı sürücü belgesi ile azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yük taşımak için imal edilmiş kamyon.
C1 Sınıfı Ehliyet ile Yüklü ağırlığı maximum 7,5 ton olan Kamyon , Motorlu Bisiklet , Otomobil , 4 tekerlekli Motosiklet (ATV) ve Traktör kullanabilirsiniz.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
C sınıfı ehliyete sahip kişiler 14 kişiden fazla yolcu taşıyabilecek olan araçları kullanamaz. Otobüsler 14 yolcudan fazlasını taşıyabileceği için, C sınıfı ehliyete sahip olan kişiler otobüs kullanamaz.
Öncelikle tır ehliyeti almadan önce B sınıfı ehliyet almanız gerekmekte. Değişen kanunlarla birlikte artık direkt olarak C sınıfı ehliyet verilmiyor. B sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra 21 yaşını doldurup, 22'den gün aldıysanız C sınıfı ehliyet için başvuruda bulunabilirsiniz.
4b ile karşılık bulan kısımda ise sürücü belgesinin geçerliliğinin biteceği tarihi görmek mümkün oluyor. 4c'da ehliyetin verildiği yerin plaka koduna yer verilirken, 4d yazan bölümde de ehliyet sahibinin T.C. kimlik numarası yer buluyor.
22 yaş ve üzeri herkes için gerekli şartlara uyulduğu taktirde ise verilmektedir. D1 Sınıfı Ehliyet Almanın Şartları Nelerdir? - M, A1, A2, A, B1 ehliyet almak için B sınıfı olması gereklidir. - Ancak B, BE, C1, C1E, C, CE sınıfı ehliyete sahip olanlar sınava direkt olarak girebilirler.
C sınıfı ehliyet sahipleri otomobil dışında traktör, kamyonet ve kamyon kulanabilmektedirler fakat bu sınıf ehlyet ile tır ve römorklu çekiciler kullanılamamaktadır. C sınıfı ehliyet sahipleri D sınıfı araçları kullanabilmek için direksiyon sınavına girmek zorundadırlar.
C sınıfı araçlara takılan römork veya yarı römorklardan meydana gelen birleşik araçların kullanılmasına özeldir. Bu nedenle de CE sınıfı ehliyet almak için önce C sınıfı sürücü belgesine sahip olmak gerekmektedir.
Kamyon ve Çekici Ehliyeti
C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyet için Römork takılmamış bir çekici ile eğitim alarak sınava girmeniz gerekiyor.
a) C1 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara, b) C2 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, c) C3 yetki belgesi: Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
G Sınıfı Çöp Kamyonu Ehliyet ve Operatörlük Belgesi; Çöp Kamyonu İş Makinasını kullanacaklara verilir.
Kamyon ve çekici kullanma yetkisi veren ehliyet sınıfıdır. C sınıfı ehliyet yaş sınırı 21'dir. Bu ehliyeti alabilme şartı, en az B sınıfı sürücü belgesine sahip olmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri