55/1-b trafik cezası kimlere uygulanır? 55/1-b trafik cezası geçilen araç sürücüsünün belirlenmiş olan kurallara uymaması halinde uygulanan cezadır. Bu kuralı ihlal edenlere uygulanan para cezası e-Devlet üzerinden bakılarak öğrenilebilir.
Bir araç tarafından geçilirken geçilen araç sürücüsünün geçilme kurallarına uymaması, 55 trafik cezası 108 tl idari trafik para cezası ile cezalandırılmaktadır.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
55 trafik cezası geçilen araç sürücüsünün kurala uymamasıdır. Bu kurala uymayan sürücülere kara yolları trafik kanunu gereğinde trafik cezası tatbik edilir.
Madde 55 – Geçilmek istenen araçların sürücüleri:
Zorundadırlar. 54 üncü maddede yazılı durumlar dışında, geçiş yapmak isteyenlere yol vermemek, geçilmekte iken bir başka aracı geçmeye veya sola dönmeye kalkışmak yasaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Ceza puanları 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sıfırlanır. Eğer ceza puanın ilk kez bir yıl içinde 100 puanı doldurursa da ehliyetine 2 ay boyunca el konur.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
E-Devlet Sürücü Ceza Puanı Sorgulamak İçin
İlk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapmak gerekmektedir. Sistemde kimlik doğrulama işlemlerini T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile yapmak gerekmektedir. Ardından e-devlet sistemi üzerinden arama bölümüne ''Sürücü Belgesi Sorgulama'' yazmak gerekmektedir.
Hız sınırını yüzde 50 aşmak: 15 ceza puanı İzin verilmeyen alanlarda sollama yapmak: 20 ceza puanı Takip mesafesine uymadan araç kullanmak: 20 ceza puanı Kavşaklarda hızı düşürmemek ve kavşakta geçiş önceliği kurallarını ihlal etmek: 20 ceza puanı
Araç sürücüleri 1 yıl içerisinde en fazla 100 ceza puanı alabilmektedirler. 1 yıl içerisinde 100 ceza puanını aşan sürücülerin ehliyetlerine 2 ay süreyle el konulmaktadır. Bu nedenle düzenli aralıklar ile ehliyete yazılan ceza puanlarının sorgulanması gerekmektedir.
Ceza puanı ise 15. Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa para cezasının miktarı 1339 TL'ye çıkar. İndirimli olarak ödeme yapılırsa 1004,25 TL'ye düşer. Ceza puanı olarak da 15 puan verilir.
Cumhurbaşkanı'nın açıklamasıyla birlikte özellikle alkol, uyuşturucu, dirift ve stajyer sürücüler hariç daha önce ehliyet belgesine el konulmuş bütün sürücü belgeleri sahiplerine iade edilecektir. Bunun yanında ehliyet ceza puanları silinip 2 bin liranın altında olan para cezaları da silinecektir.
Plakaya yazılan cezada ehliyetinizden ceza puanı gitmez. Çünkü zaten arkanızdan gönderilen cezadır. Ehliyete yazılan cezada ise para cezası ile birlikte ceza puanı da alırsınız. Ayrıca bu ceza size tebliğ edildiğinden sizi bağlar.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Sürücü belgesi ekiplerimiz tarafından alındıktan 6 ay sonra, sürücü belgesi alınan vatandaşımız Maliye Bakanlığı kayıtlarında bulunan tüm Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarına ait cezaları ödedikten sonra sürücü belgesini teslim alabilir. ( sürücü belgesi teslimi sırasında ceza yapılandırması kabul ...
Hız sınırı aşılmasının ceza puanları; 51/2-a için 10 ceza puanı uygulanır, 51/2-b ve 51/2-c için 15 ceza puanı uygulanır. Diğer ehliyete el konulma şartları dışında geriye doğru bir yıl içerisinde 100 ceza puanına ulaşıldığında sürücü belgesine 2 ay süreyle el konulur ve eğitime tabi tutulur.
Alkollü Araç Kullanma Nedir? Karayolları Trafik Kanunu'na göre ilk kez alkollü araç kullanma cezası 2023 yılında gelen güncelleme ile 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca alkollü araç kullanma cezası olarak aracın trafikten menedilirken sürücü belgene ise 6 aylığına el konulur ve 20 ceza puanı kazanırsın.
Bir yıllık zaman dilimi içinde toplamda 100 ceza puanı limitine ulaşan sürücülerin ehliyetlerine 2 aylığına el konularak sürücüler eğitimden geçiriliyor. Bu bilgiler ışığında kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin hanesine 20 ceza puanı yazıldığını hatırlatmak gerekiyor.
Stajyer ehliyet uygulamasında bir sürücü 2 yıl boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti süresiz iptal edilirken normal ehliyetli bir sürücü için bu süre 1 yıldır. Ceza puanı ise 100'dür ve ehliyeti 2 aylığına elinden alınır.
İlk defa sürücü belgesi alanlar ehliyetini aldıkları tarihten itibaren 2 yıl süreyle 'aday sürücü' olacak. 1 Ocak 2015 tarihinde uygulamaya başlanması planlanan aday sürücülük uygulamasında, adayların üç kez kırmızı ışık ihlali yapması, alkollü olarak araç kullanması, hız limitlerinin üç kez ihlal etmesi durumunda ...
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Artış oranıyla birlikte 2022 yılında 427 TL olan kırmızı ışıkta geçme cezası 2023 yılında 951 TL olacak. Hız sınırını yüzde 10 - yüzde 30'a kadar aşmanın cezası da 951 TL oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri