İlgili kanuna göre sürücü belgesi olmayanlara ek olarak geçmişte sürücü belgesine sahip olup daha sonra resmi makamlarca ehliyetine el konulan kişilerin de trafiğe çıkması durumunda ceza alacağı açıkça belirtilmiştir. 2022 yılı ehliyetsiz araç kullanma cezası 3.674 Türk lirasıydı.
Örneği ehliyetinize alkolden dolayı el kondu. Bunun cezası birincisinde 6 ay, ikincisinde 2 yıldır. 2 yıllık ceza süreci içerisinde trafikte araç kullanarak polise yakalandığınızda size ehliyetsizlik cezası konur. Çünkü sizin o aracı trafikte kullanma yetkiniz yok. Böyle bir durumda aracınıza da size de ceza yazılır.”
Alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışında kaynaklanan ceza puanları, yeni yasayla birlikte silinecek. Bu kapsamların dışında kalan ve ehliyet ceza puanları dolduğu için ehliyetine el konulan 10 bin sürücünün ehliyeti geri iade edilecek.
Sürücü belgesine el konulduğu halde araç kullanmanın cezası ise 2698 TL'dir. Verilen para cezaları, idari para cezaları olduğu için, ödenmemesi halinde icra yolu ile tahsil edilir. İdari para cezasının kişiye tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ¼ oranında indirim yapılır.
Ehliyeti geri almak için;
Sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, Sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.
İlgili 17 soru bulundu
Bir araç sürücüsünün tekrar cezalarına tabi tutulmaması için ilk ehliyete el konulmasından sonraki 5 sene boyunca alkollü araç kullanmaktan işlem görmemesi gerekir. Bu durumda ehliyet sicilinden alkollü araç kullanma cezası kaydı silinecektir.
Alkollü Araç Kullananların Ehliyetine El Konulması
Bu süre içerisinde araç kullanması yasaktır. Sürücü şayet bu kusuru ikinci defa işlemiş ise ehliyetine 2 sene boyunca el konulur. Üçüncü defa tekrarlaması durumunda ise tam 5 yıl sürücü belgesi geri alınarak trafikten men edilir.
Alkollü araç kullanmaktan dolayı sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, Sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.
EHLİYET AFFI KİMLERİ KAPSIYOR? Ehliyet affı; alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki trafik cezalarını kapsıyor.
Sürücü belgesi iptal olduğu halde araç kullanan kişiye verilen ceza; 4.060 TL olup indirimli ödeme tutarı; 3.045 TL'dir. Sürücü belgesi geçici veya tedbir olarak alınmış olduğu halde araç kullanan kişiye verilen ceza; 4.060 TL, indirimli ödeme tutarı ise; 3.045 TL'dir.
Stajer sürücülerde ehliyet iptal olmaktadır. Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir.
Alkollü sürücünün ehliyeti 1. seferde 6 ay, 2. seferde 2 yıl ve 3. seferde 5 yıl geri alınacak - İş-Yaşam Haberleri.
E devlet sürücü belgesi ceza sorgulama işlemlerinde ek bir bilgi girişi istenmemektedir. E devlet giriş yapan kişilerin profil bilgileri üzerinden ehliyet durumu kolay bir şekilde öğrenildiğinden dolayı direk e devlet sürücü belgesi ceza sorgulama hizmeti kapsamında kişilerin ehliyet cezaları ekranda yayınlanmaktadır.
Ayrıca, sürücünün ehliyetine el konulabilir veya sürücünün ehliyetine belirli bir süre için el konulmasına karar verilebilir. Trafik Kanunu'na göre, 2 kez alkollü araç kullanmaktan suçlu bulunan sürücülerin ehliyetine en az 2 yıl süreyle el konulması gerekmektedir. Mahkeme, sürücüye para cezası da verebilir.
Trafikte ilk defa alkollü yakalanan sürücü için idari para cezası bedeli, Karayolları Trafik Kanunu Madde 48/5′ e göre 2022 yılı için 1823 TL'dir. Buna ilaveten sürücünün ehliyetine 6 ay süre ile el konulur.
Hususi araç ile 0.5 promil üzerinde alkol seviyesi ile trafiğe çıkan kişilerin ehliyetine el konulur ve para cezasına çarptırılır. Ayrıca 1.0 promili geçmesi durumunda trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan adliyeye sevk edilir.
Buna göre; Ehliyet affıyla ilgili TBMM'de kabul edilen çalışma Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yasalaşacak ve resmi olarak yürürlüğe girecek.
Sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.
31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçildi. Vergi affı paketi kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları yer alıyor.
Alkolden ehliyet kaptırma affı konusunda henüz net bir karar söz konusu değildir. Sürücü belgenizi geri almak adına trafik birimine, trafik denetleme şube müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz.
Alkollü araç kullanan kişinin ehliyetine 6 ay süre ile el konulurken ikinci defa bu şekilde yakalanan sürünün ehliyetine 2 yıl süre ile el konulmaktadır.
İlk kez ehliyetine el konulan kişi 6 ayın sonunda para cezasını ödeyerek ehliyetini geri alabilir. İkinci kez ehliyetine el konulan kişi 2 yıl sürenin sonunda idari para cezasını ödediğini gösteren belgeyi ibraz ettikten sonra ehliyetini geri alabilir.
Ehliyeti geri almak için bir diğer yol da ceza süresinin doldurulmasıdır. Ehliyetinize 6 ay süre zarfında el konulduysa, bu ceza süresinin dolmasından sonra ehliyetinizi geriye alabilirsiniz. Bütün bunların yanında, kişi adına tüm cezaların kapatılmış olması gerekir.
2 YIL EHLİYET KAPTIRMA PSİKOTEKNİK
2 yıl ehliyeti kaptırmak, alkollü araç kullanımı için geçerli bir prosedür olarak karşımıza çıkar. Eğer alkollü araç kullanırken yakalandıysanız ve ehliyetinize iki yıllık süre için el konulduysa ehliyetinizi geri almak için psikoteknik kursuna girmeniz gerekmektedir.
Sürücü alkolmetreye üflemiş ve alkollü olduğu için idari para cezası uygulanmış ise alkolmetreye üflememekten dolayı ceza kesilmesi kanunlara aykırıdır. Bu kurala aykırı şekilde kesilen cezaların iptali mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri